NOVOSTI

Google prestaje sa razvijanjem projekta Tango

Google gasi Project Tango te ga zamjenjuje sa ARCore

Projekt Tango bio je početak razvijanja proširene stvarnosti na pametnim telefonima

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (2 votes)

Ova godina prošla je u naglom razvitku novog područja za pametne uređaje i računala – virtualna i proširena stvarnost postale su novi „buzzword“ bez kojeg je teško zamisliti predstavljanje nekog novog i skupom komada elektronike. Tako je još 2014. godine Google započeo na projektu Tango, koji se sastojao od skupa hardverskih komponenti i softverskog alata koji bi trebao omogućiti proširenu stvarnost na pametnim telefonima. Iako je ideja tada bila novost, pametni telefoni trebali su posjedovati nekoliko posebnih hardverskih komponenti, kao što su čak tri kamere na stražnjoj strani uređaja, gdje je jedna bila normalna kamera, druga kamera je snimala vrlo širok kut gledanja (slično kao druga kamera na LG-evim telefonima) dok treća kamera služi za skeniranje 3D prostora te u tom slučaju koristi infracrveno svijetlo kako bi dobila te informacije.

Međutim, u posljednje tri godine tehnologija konvencionalnih kamera, ali i snaga ostalih komponenti kao što je procesor i grafički čip, omogućili su robusnu i korisnu implementaciju tehnologije proširene stvarnosti na pametnim telefonima bez potrebe za infracrvenim kamerama i senzorima. Tako je Apple sa svojim iOS11 operativnim sustavom izbacio ARKit, dok je Google ubrzo nakon dao do znanja da će i Android operativni sustav dobiti sličnu tehnologiju sličnog naziva – ARCore.

Lenovo je izbacio Tango pametni telefon, Phab 2
Lenovo je izbacio Tango pametni telefon, Phab 2

Postojanje i razvijanje ARCore-a zapravo je i službeni razlog zašto će projekt Tango postati prošlost, i to sa 1. ožujkom 2018. godine. Odluka o gašenju Tango projekta izgleda da nije bila baš dobro komunicirana proizvođačima Android mobitela jer je Lenovo još ove godine izbacio uređaj koji podržava projekt Tango, dok je ASUS po nekim glasinama radio na modelu koji bi sadržavao sve potrebne hardverske komponente za podršku za projekt Tango.

Preostaje čekati na ARCore, skup softverskih alata kojima Google želi olakšati i približiti razvijanje aplikacija za proširenu stvarnost. ARCore je trenutno još uvijek u „preview“ fazi te se očekuje puna verzija sljedeće godine. Iako je Google obećao da će ARCore biti podržan na preko 100 milijuna Android pametnih telefona, ako se uzme u obzir da je trenutno aktivno preko 2 milijarde Android uređaja, dostupnost ARCore-a na samo 5 posto uređaja ne zvuči baš tako bajno. Očekuje se više informacija na Google I/O konferenciji koja će se održati sljedeće godine.

5/5 - (2 votes)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Nema više jeftinog YouTube Premium paketa preko VPN-a