TESTOVI

Broj 1

Samsung Galaxy S23 Ultra

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (4 votes)

Kako smo već naviknuli, svake godine, Samsung izbaci novu seriju svojih prestižnih S uređaj. Već četvrtu godinu za redom S serija dolazi tri varijante: S2x, S2x Plus te S2x Ultra. Ultra model je Samsungov flagship model, ako ne računamo Z Fold modele, koji ipak spada u drugu kategoriju.

Nova godina, novi Android, novi procesor, bolje kamere = novi flagship. Tako bi se mogao ukratko opisati novi Samsung Galaxy S23 Ultra. No nije sve baš tako da stane u jednu rečenicu.

Kao i kod drugih serija, Samsung se i kod nove S23 serije odlučio više na evoluciju umjesto na revoluciju, te još sitno poboljšati nove uređaje u odnosu na prošlogodišnje modele.

Dizajn i kvaliteta

Kada na prvu pogledate S23 Ultra model, na prvu izgleda kao i S22 Ultra. Veći pomak, pogotovo po pitanju dizajna je vidljiv kod modela S23/S23 Plus, koji sada više liče na S23 Ultra model te sada sva tri modela izgledaju uniformno. Prošle godine se S22 Ultra dizajnom isticao od svoje manje braće.

No i sami S23 Ultra donosi sitne promjene po pitanju dizajna. Bočne stranice su nešto ravnije, pa uređaj djeluje masivnije, dok su prednja i stražnja strana uređaja manje zaobljene prema bočnim stranicama. Kada ovaj mobitel vidite, a i kada ga uzmete u ruku, primjetno je da se radi o dosta velikom i relativno teškom uređaju. No bez obzira na to, uređaj je ugodan za korištenje svakog dana.

Na prednjoj strani i ove godine dominira 6,8“ ekran, no zaobljenost prema bočnim stranicama je malo smanjena. Ekran je velik i svijetao a ta mala zaobljenost mu daje dašak elegancije. Ekran je zaštićen novim i otpornijim Gorilla Glass Victus 2 zaštitom kao i stražnja strana.

Stražnja strana je ostala i dalje jednostavnog dizajna, sa tek nešto povećanim krugovima oko leća kamera. Ovaj dizajn će se nekim svidjeti dok će nekima biti bezličan. No svakako naglašava jednu od većih prednosti ovog uređaja, a to su kamere.

Mana ovakvog dizajna je činjenica da se mobitel klacka kada ga stavite na stol te postoji mogućnost da se ti krugovi oko kamera ogrebu. Stražnja strana je u mat boji, a na testnom primjerku u rozoj boji, otisci prstiju nisu previše vidljivi.

Bočne strane uređaja su sjajne, a na desnoj strani su se smjestile tipke za glasnoću te ispod tipka za paljenje/gašenje. Iznad ekrana se nalazi mali prorez za slušalicu i gornji zvučnik. Na donjoj strani se nalazi S-Pen koji je također nešto pravilnijeg oblika, donji zvučnik, USB C priključak, te utor za dvije nano SIM kartice.

Stereo zvučnici su još glasniji i kvalitetniji u odnosu na prethodne modele. Sami zvuk je dosta glasan a pozitivno smo iznenađeni kvalitetom zvuka, odnosno samom dubinom. To je stavka gdje su mobiteli do sada bili „tanki“, jer i dok je zvuk bio glasan bio je bez dubine. Samsung je tu napravio jedan korak dalje.

Kvaliteta izrade je najvišoj razini što i očekujemo od ovakvog mobitela. Bez obzira na S-pen, i ovaj uređaj posjeduje IP68 zaštitu na vodu i prašinu.

Zaslon

Po pitanju zaslona, nemamo što puno reći. Ekran je ostao isti, no i nije bilo razloga da se ekran mijenja. I dalje se radi o jednom od najboljih ekrana na tržištu koji je trenutno dostupan na mobitelima.

Kao i prošle godine i ove se na prednjoj strani nalazi 6,8“ Dynamic AMOLED ekran. Ekran podržava HDR10+ uz već standardnih 120 Hz osvježenja, dok je rezolucija i dalje WQHD+, odnosno 1440 x 3088 piksela.

Na sami ekran nemamo nikakvih zamjerki. Kutovi gledanja su odlični, kao i kontrasti a boje su dosta izražene. Vidljivost po dnevnom svjetlu je jako dobra, a tome pomaže i maksimalna osvijetljenost od maksimalnih 1750 nits-a.

U postavkama je moguće odabrati između 3 rezolucije: HD+, FHD+ i već spomenute WQHD+, a moguće je odabrati i stopu osvježenja, između 60 Hz ili prilagodljivu do 120 Hz.

Standardno tu je i podrška za odlični Always-On prikaz koji je moguće podesiti prema vlastitim željama, a tu je i opcija dvostrukog tapkanja za paljenje i gašenje ekrana.

4.7/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1