TESTOVI

Sitna ali bitna poboljšanja

Samsung Galaxy Z Fold 4

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Kako to obično biva, nova godina donosi nove modele iz Z serije. Tako smo ove godine došli već do 4.generacije ove serije. Nakon nedavno testiranog modela Z Flip 4 i unboxinga Z Flip u VIDILAB-u, na test nam je došao i veći model, Z Fold 4.

Kao i kod manjeg modela, tako se i kod ovog modela Samsung odlučio na manju evoluciju prošlogodišnjeg modela te skok između Fold 3 i Fold 4 nije velik kao između 2. i 3. generacije. Samsung je odlučio novi model poboljšati u nekoliko područja, a kako se ponaša u svakodnevnom korištenju, pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Samsung je sa svakim novim Fold modelom pomicao granice te unapređivao dizajn. Ovogodišnji model se uvelike oslanja na Z Fold 3, ali sa ipak nekim sitnim promjenama u dizajnu. Prednja i stražnja strana su sada ravnije te nisu zaobljene prema bočnim stranicama.

Samsung Z Fold 4 je par milimetara niži odnosno kraći od prethodnika što je rezultiralo prvim i nizu poboljšanja. Iako je kućište kraće po visini, u istu širinu su pak uspjeli ugurati vanjski ekran koji je opet dijagonale 6,2“, ali je sada nešto širi te ugodniji za korištenje. Kako bi ugurali veći ekran, morali su smanjiti rubove oko ekrana, pogotovo prema „zglobu“. Pri vrhu ekrana se nalazi mala rupa za prednju kameru, a iznad samog ekrana se nalazi jako tanki prorez za slušalicu. Pored nešto manjeg kućišta, mobitel je i 8 grama lakši.

Stražnja strana je gotovo identična prošlogodišnjem modelu, osim navedene zaobljenosti. Modul kamera je identičan te i dalje dosta viri od stražnjeg kućišta, što uzrokuje klackanje kada mobitel stavite na stol. Testni model je došao u mat crnoj boji, ali moramo napomenuti da se otisci ne vide na stražnjoj strani što je plus.

Prednja i stražnja strana su zaštićene unaprijeđenim Gorilla Glass Victus+ staklom.

Na lijevoj strani uređaja se nalazi zglob sa Samsung logom te je i dalje izrađen od sjajnog aluminija koji ove godina ima premaz koji je u ovoj verziji navodno otporniji na grebanje. I sami zglob je nešto manje zaobljen nego prošle godine, a navodno je i cijeli mehanizam dodatno unaprijeđen.

S lijevu stranu mobitel djeluje kao zatvorena knjiga, no kada se pogleda desna strana uređaja vidljive su naravno dvije spojene polovice uređaja. Na gornjoj strani se nalazi utor za dvije nano SIM kartice, dok se na donjoj nalaze tipke za glasnoću te tipka za paljenje mobitela koji služi i kao čitač otiska prsta.

Same tipke su nešto više ali i mrvicu uže. Obrub mobitela je dosta ravniji nego kod prethodnog modela. I bez obzira na to, mobitel je tek nešto tanji od prethodnika (0,2mm). Tipke su vrlo dobro pozicionirane i ugodne za korištenje

Na gornjoj strani mobitela se nalaze mikrofoni i jedan od 2 stereo zvučnika.

Drugi zvučnik se nalazi na donjoj strani, zajedno sa mikrofonom i USB Type-C utorom.

Kada je Z Fold 4 „zatvoren“, koristi se kao normalni smartphone, koji je istini za volju malo deblji. Jedino na što se treba naviknuti je ekran koji je nešto duži te ima omjer 23.1:9, što je svakako primjetno, pogotovo ako trebate stisnuti nešto na samom vrhu ekrana. No pošto ima nešto širi ekran, lakše je koristiti mobitel. Mobitel je ugodan za korištenje bilo da ste lijevak ili dešnjak. Bez obzira na svoju debljinu kada je sklopljen i na činjenicu da se sa zadnju stranu nalazi staklo, mobitel nije previše sklizak, a i odaje dojam da ja jako čvrst.

Novi zglob je nešto čvršći je sada potrebno malo više snage nego kod prethodnika da se mobitel otvori i dođe do unutarnjeg ekrana. No prednost toga je da zglob drži ekran u bilo kojem položaju. Otvaranjem se dolazi do 7,6“ ekrana, koji je dijagonalom ostao isti, no uz neznatno promijenjenu rezoluciju te poboljšanu plastičnu zaštitu. Kada se koristi unutarnji ekran, mobitel je jako teško koristiti sa samo jednom rukom. No korištenje uređaja sa dvije ruke je vrlo ugodno. Kada se mobitel stavi na stol dolazi do klackanja mobitela zbog dosta izbočenih modula kamere.

Spomenuti čitač otiska prsta radi jako dobro. Malo je ulegnut u kućište pa ga nećete zamijeniti sa tipkama za glasnoću, a pozicija mu je vrlo dobra s obzirom na dimenzije ovog uređaja. Čitač je brzo i točan te prilikom testa nismo imali baš nikakvih problema sa prepoznavanjem prsta.

I ove godine ja zadržana IPx8 zaštita koja garantira otpornost na vodu, a zadrženi su i odlični stereo zvučnici koji su dosta glasni te imaju kvalitetan zvuk. Sama glasnoća je možda tek neznatno slabija u odnosu na prošlogodišnji model, no možda je to stvar osobnog iskustva.

Zaslon

Već smo rekli da su i vanjski i unutarnji zaslon ostali istih dimenzija.

Vanjski, 6,2“ ekran je i dalje Dynamic AMOLED 2X te sada ima rezoluciju od 904×2316 piksela i već spomenuti omjer stranica 23,1:9. Tu je i podrška za HDR10+ a i osvježenje ekrana je ostalo na 120 Hz. Odnosno, u postavkama možete podesiti da li želite standardni prikaz sa 60 Hz ili prilagodljivo sa 120 Hz. Po pitanju ekrana i njegove kvalitete nemamo zamjerki. Prikaz boja je vrlo dobar kao i kutovi gledanja a ekran je dovoljno svijetao da će te sadržaj na njemu vidjeti i za jačeg sunca. Naravno, podržan je i Always On prikaz koji prikazuje sat, datum, postotak baterije te ikone za obavijesti. Ovaj prikaz možete prilagoditi vašim željama, a tu je i opcija dvostrukog pritiska na ikonu obavijesti koja onda pokreće aplikaciju.

Vanjski ekran podržava i „double-tap“ opciju za paljenje i gašenje ekrana. Svakako dobra i zanimljiva opcija da ne morate svaki put dizati mobitel sa stola.

Unutarnji ekran je ostao 7,6“ Dynamic AMOLED 2x, kao i kod prethodnika, sa tek malo promijenjenom rezolucijom koja sada iznosi 1812×2176 piksela, no ovaj ekran je zaštićen otpornijom plastikom, tj folijom. I dalje je tu osvježenje od 120 Hz i podrška za HDR10+. Mali napredak je postignut po pitanju kamere ispod ekrana. Na ovom ekranu je ova kamera manje vidljiva nego kod prethodnika, pogotovo ako pozadina nije crna. Prikaz boja je vrlo dobar kao i kontrasti, a i kutovi gledanja su dosta dobri. U postavkama možete odabrati način prikaz kao i brzinu osvježenja ekrana. I ovaj ekran također podržava Always ON prikaz koji ima iste mogućnosti kao i onaj na vanjskom ekranu, a tu je i „double-tap“. Jačina osvjetljenja ovog ekrana je dosta dobra te neće biti problema sa pregledavanjem sadržaja i kada ste vani.

 

 

Kod unutarnjeg ekrana je i dalje primjetno udubljene na sredini ekrana, gdje se isti preklapa. Ovo udubljene je vidljivo kada je ekran isključen, bez obzira na kut gledanja. Kada je pozadina bijela, ovo udubljene nije toliko izraženo.

Unutarnji ekran i dalje podržava S-Pen, no kao i prošle godine isti je potrebno zasebno kupiti jer ne dolazi u paketu. A kada kupite S-Pen, onda možete iskoristiti puni potencijal ovog uređaja i njegovog velikog ekrana. Više o mogućnostima S-Pen-a smo pisali u našem detaljnom testu S21 Ultre.

5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1