TESTOVI

Motorola Razr 40 Ultra

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.9/5 - (8 votes)

Motorola već nekoliko godina razvija nasljednika njihove super popularne Razr serije koje se sa smiješkom sjećaju brojni bivši korisnici.

Prve iteracije novog Razra već smo testirali i pokazale su jedinstven pristup koji se fokusirao na jednostavnost korištenja i stilski vrlo malenog mobitela. 

Najnoviji Razr 40 Ultra, top model za ovu godinu, napokon se našao i kod nas, a riječ je o proizvodu koji je iznimno lagano preporučiti bilo kome željnom preklopnog mobitela. Zadržao je vrlo tanke dimenzije, a donosi veliki zaslon kako iznutra, tako i izvana pa mu je funkcionalnost dodatno povišena.  

Uz to, na performanse se nitko neće žaliti, a Motorola se potrudila izbaciti i vizualno iznimno atraktivan model koji će svakako privlačiti poglede. 

 

Dizajn

Nova Motorola Razr 40 Ultra prije svega, dolazi u nekoliko boja. Motorola je, kako smo više puta pisali, u suradnji s Pantoneom kada je riječ o razvoju boja za nove mobitele te nosi njihov potpis.

Na test smo dobili vrlo atraktivnu “Viva Magenta” boju, a može se naći i u nešto “ozbiljnijim” crnim i plavim bojama. 

 

Unutarnji zaslon

Kada je mobitel otvoren, dočekuje vas visok, ali nešto uži zaslon tako da dobivate 6,9-inčnu dijagonalu s velikim zaslonom, a mobitel je i dalje vrlo jednostavno držati u ruci. Nevjerojatno je gledati svaku novu generaciju preklopnih mobitela koji imaju ogromne napretke.  

Unutarnji zaslon je zaštićen plastificiranom površinom na kakvu smo se već navikli kod preklopnih mobitela tako da standardna upozorenja o osjetljivom zaslonu vrijede i ovdje, nemojte ga izlagati ničemu tvrdom ni oštrom da što dulje ostane kao nov, a to uključuje i primjerice kamenčiće koji ga mogu oštetiti ako ih preklopite. 

Na sredini zaslona, gdje se preklapa ćete osjetiti preklop, vjerujemo da će taj detalj ostati s ovakvim mobitelima još neko vrijeme. Prijelaz se vidi na jačem svijetlu, no u većini slučajeva kada zaslon radi ga nismo primjećivali. 

Od ostalih detalja, na vrhu imamo urezanu kameru u sredini zaslona, a oko cijelog zaslona imamo usku plastičnu površinu, lagano izbočenu kako bi se kod preklapanja njome mobitel dodirnuo, umjesto zaslonom. 

Ono što su ljudi primijetili da na prvu mobitel ne izgleda potpuno ravno otvoren pod nekim kutovima, no ako ga polegnete na stol ili provjerite ravnalom, unutarnja strana je potpuno ravno otvorena, a s vanjske strane, gdje se na preklopu dodiruju gornja i donja strana su lagano zadebljane, pa dobivate dojam lagano zakrivljenog mobitela. 

 

Vanjski dizajn

Izvana, mobitel je jasno podijeljen na gornju i donju polovicu, gdje je donja polovica malo teža tako da mobitel lagano možete “posjesti” kako biste mogli lagano snimati i slikati bez korištenja stalaka. 

Gornja polovica mobitela većinom je zapravo staklo. Točnije, riječ je o Gorilla Glass Victus zaštitnom staklu koje čuva veliki vanjski zaslon dijagonale 3,6”, a u čiji su kut urezane i dvije glavne kamere. Zaslon je u potpunosti funkcionalan pa mobitel ne morate otvarati za svaku sitnicu.  

Obrub oko zaslona dolazi u obliku zaobljenog aluminijskog kućišta koji dolazi u sjajnoj Viva Magenta boji te uistinu privlači poglede. Jednaki dizajn proteže se i donjom polovicom mobitela, no ovdje umjesto zaslona dobivate stražnju stranu prekrivenu umjetnom kožom koja prati Viva Magenta boju. Osim što se ovdje nalazi Motorola Razr logo, omogućuje i bežično punjenje mobitela.  

Od detalja na rubovima mobitela, desna gornja polovica sadrži gumbe za kontrolu glasnoće, kao i gumb za zaključavanje koji ujedno ima i iznimno brzi senzor otiska prsta za otključavanje. Mobitel možete otključati i pomoću prednje kamere, među ostalim opcijama. 

Mobitel ima stereo reprodukciju multimedije optimiziranu Dolby Audio sustavom, a na dnu imate još i UBS-C utor za punjenje mobitela brzinom do 3800 mAh.

Kada mobitel preklopite, samu šarku štiti aluminijski pokrivač koji prati boju obruba ostatka mobitela. Sama šarka je čelična pa ne bi trebala imati problema s dugogodišnjim radom, a mobitel koristi vodootporni premaz iznutra da izolira komponente od prskanja, no savjetujemo izbjegavanje vode s ovim modelom. 

 

Zaslon

Unutarnji zaslon tako ima rezoluciju od 2640 x 1080 piksela, a riječ je o OLED zaslonu, točnije P-OLED varijanti. Mobitel nudi oko 1000 nitsa svjetline preko cijelog zaslona, a ako mora osvijetliti manje površine, primjerice kod HDR-a, ističe se svjetlina do 1.400 nitsa.  

Uz to, zaslon ima i vrlo brzo osvježavanje kao i odaziv, pa dobivate do 165 Hz brzo osvježavanje koje se pokazalo odličnim za gaming pun akcije, kao i scrollanje društvenim mrežama za oštri prikaz slika i teksta u pokretu. Kako se radi o LTPO tehnologiji, zaslon mijenja brzinu od 1 Hz do 165 Hz prema potrebi sustava kako bi se optimizirala potrošnja baterije. 

Tako ovaj zaslon vodi sve preklopne mobitele, kao i dobar dio standardnih mobitela po ukupnoj kvaliteti prikaza multimedijskog sadržaja, kao i svakodnevno korištenje. 

Vanjski zaslon također neće razočarati jer se također radi o P-OLED tehnologiji prikaza, s time da je ovaj zaslon oko 10 % slabiji po ukupnoj svjetlini koju može prikazati.  

Ima rezoluciju od 1066 x 1056 piksela i dijagonalu od 3,2”. Dijagonala zvuči malo jer zaslon ima vrlo sličnu širinu i visinu, no dobivate solidan komad radne površine koja može pokretati brojne predprogramirane widgete, ali i pune aplikacije. Tako gledanje Youtubea ili dopisivanje društvenim mrežama može biti odrađeno bez otvaranja mobitela. 

Ovaj zaslon ima brzinu osvježavanja od 144 Hz pa također nudi vrhunsko iskustvo, što god na njemu radili.   

Oba zaslona rade standardno kao i kod ostalih mobitela gdje automatsko postavljanje svjetline nudi punu svjetlinu koju zaslon može prikazati, dok ručno postavljanje nudi do 50 % ukupne svjetline, odnosno oko 500 nitsa. 

 

Kamere

Kamere na preklopnim mobitelima uglavnom uzimaju sekundarnu poziciju jer se pokušava minimizirati debljina preklopljenog mobitela. Ova logika nastavlja se i na Motorola Razr 40 Ultra modelu gdje dvije stražnje kamere nude vrlo dobre dnevne rezultate, no neće proizvesti revolucionarne fotografije. Koriste se manji senzori kako bi se minimiziralo izbočenje iz kućišta mobitela koje je uistinu minimalno. 

Kamere zato omogućuju slikanje iz jedinstvenih kutova, kao i selfije snimljene glavnom kamerom, s čijim se rezultatima ne mogu mjeriti niti najbolje in-display “selfie” kamere. Sve kamere na mobitelu, uključujući i selfie kamereru, podržavaju 4K snimanje pri 60 fps-a tako da u tom pogledu niste zakinuti. Moguće je snimati i 120 fps slow-motion video. 

 

Glavna kamera

Glavna kamera koristi 12-megapikselni senzor sa širokokutnim objektivom koji je optički stabiliziran. Dijagonala senzora iznosi 1/ 2,55”, odnosno 1,4 µm veličinu piksela koji koriste i PDAF za dobivanje oštre slike u vrlo kratkom roku. 

Kamera nema problema s HDR snimanjem koje će uhvatiti vrlo jasne detalje, a probleme kod večernjih snimki rješava “noćno snimanje”. Samo imajte razumijevanja da je kod noćnog snimanja potrebna dulja ekspozicija pa se savjetuje da mirujete par sekundi, čak i kod korištenja bljeskalice. 

Kod video snimanja, imate opciju za FullHD ili 4K snimanje, a omogućeno vam je i digitalno zumiranje od 0,5 do 6x kod FullHD snimanja, dok kod 4K snimanja ne možete prebacivati s jedne kamere na drugu, već ste zaključani na 1-6x ili 0.5-0.9x zumiranje. 

 

Ultraširoka kamera

Ultraširoka kamera dolazi sa senzorom dijagonale 1/3” i rezolucijom od 13 megapiksela. Može uhvatiti do 108° što bi trebalo biti dovoljno za slikanje selfija s ekipom kada mobitel držite preklopljenim.  

Mali bonus je i dodatak autofokusa na ultraširoku kameru tako da će slike automatski biti primjetno oštrije nego na većini drugih mobitela. Uz to, zahvaljujući autofokusu ova kamera ujedno može slikati i snimati u Makro načinu, odnosno iz iznimne blizine od par centimetara, za hvatanje vrlo sitnih detalja. 

Kamera se pokazala odličnom na dnevnom svijetlu kao i pod umjetnim svjetlom, no izbjegavali bismo noćne fotografije bez pomoćnog osvjetljenja. 

 

Selfie kamera

Selfie kamera ima senzor rezolucije 32 megapiksela, te će preferirati slikanje sa svih 32 megapiksela za dobivanje velikih, detaljnih fotografija u svim svjetlosnim uvjetima, a standardno će se u zahtjevnim, mračnim scenama zaslon pobrinuti za dodatno osvjetljenje, a tu je i mod noćnog slikanja koji se automatski pali, sve za dobivanje što oštrijeg selfija.  

Slike su uglavnom vrlo dobre, uključujući i efekte poput zamućivanja pozadine. Kamera se brine da ton kože bude što vjerniji stvarnosti, a primjećujemo i dodatno izoštravanje za dobivanje odličnog selfija. 

Snimanje ovom kamerom podržava 4K@60 fps kvalitetu koja se ne može naći na svakom mobitelu i svakako je plus. 

 

Performanse

Performanse mobitela svode se na čipset kao i njegovu implementaciju. Kao i svi preklopni mobiteli koji koriste ovaj novi format, postoje neki izazovi koje većina korisnika neće primijetiti, no bitno ih je spomenuti. 

Kao prvo, veličina baterije u ovakvim mobitelima je limitirana. Motorola je u ovaj maleni mobitel uspjela smjestiti 3.800 mAh bateriju koja će većinu korisnika provući kroz prosječan radni dan, a neki će morati sami uključiti štednju baterije u popodnevnim satima, ovisno naravno o vašim navikama korištenja.  

Imate brzo punjenje od 30 W, kao i bežično punjenje snage do 5 W koje može polagano napuniti bateriju preko noći. 

Procesor koji mobitel koristi je prošlogodišnji flagship, Snapdragon 8+ Gen1 i svojim performansama neće naići na nikakve probleme u vrtnji aplikacija narednih nekoliko godina. Plus verzija ovog čipseta dodatno je optimizirala potrošnju energije što uvelike pomaže mobitelu. 

Mobitel dolazi s 8 ili 12 GB radne memorije, a mi smo testirali 8 GB verziju. Dok ne bi trebao imati problema za svakodnevni rad, ako planirate koristiti mogućnosti ReadyFor sustava, savjetujemo da ipak uzmete 12 GB verziju kako bi sve nesmetano radilo. 

Podsjetimo, ReadyFor sustav omogućuje desktop iskustvo povezivanjem mobitela ne neku vrstu eksternog monitora. Na mobitel možete Bluetoothom povezati miš i tipkovnicu i tako imati pravu radnu stanicu za obavljanje uredskih zadataka putem Android sustava. 

Uz radnu memoriju, naš model ima i 256 GB pohrane, a postoji i model s 512 GB pohrane, a savjetujemo i korištenje online pohrane za multimediju. 

Manji prostor u mobitelu također ograničava mogućnosti hlađenja čipseta kakva se koriste na klasičnim flagship mobitelima. To znači osjetno zagrijavanje čipseta, pa benchmarkom koji ga opterećuje, nakon nekih tri minute, procesor će spustiti radni takt na nekih 65 % performansi kako se ne bi počeo pregrijavati.  

Svakodnevni rad ga za vrijeme našeg korištenja nije uspio toliko zagrijati, no ako planirate mobitel koristiti za velike obrade podataka, nećete dobiti pune performanse ovog čipseta. Po nama se mobitel fokusirao na dizajn i vrhunske zaslone za svakodnevno korištenje, s dovoljno jačim čipsetom da se izbjegne bilo kakvo kočenje u radu. 

 

Zaključak

Motorola Razr 40 Ultra svakako stoji na vrhu preklopnih mobitela najnovije generacije te su osim performansi postigli atraktivan i funkcionalan dizajn gdje je vanjski zaslon dovoljno funkcionalan da ne morate otvarati mobitel za svaku sitnicu. 

Atraktivan dizajn i flagship hardver dolaze s visokom cijenom pa će se ova Motorola boriti s modelima koji uz klasičan dizajn po toj cijeni donose veće baterije, kamere kao i čipsete.

Razr 40 Ultra
Razr 40 Ultra

Biti će zanimljivo vidjeti žele li korisnici novi format i dizajn mobitela, ili će odabrati provjerene kocke flagship mobitela. 

4.9/5 - (8 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1