TESTOVI

TEST: iPhone 15 Pro Max

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.6/5 - (29 votes)

Novi iPhone mobiteli svake godine dižu prašinu, kako znatiželjnih potencijalnih korisnika, tako i onih koji će detaljno pregledati mobitel u potrazi za svakom manom.

Apple iPhone linija napokon je na tržištu, a imamo priliku pogledati što nam sve nudi novi flagship, iPhone 15 Pro Max.

Podsjetimo, Pro modeli imaju nešto bolji hardver koji ih odvaja od “standardnih” modela, a Max verzija označuje veći od dva Pro modela u ponudi koji ujedno ima i dugo najavljivanu telefoto periskopsku kameru koja omogućuje 5x optički zoom, povečavajući optičke mogućnosti kamera mobitela bez potrebe za korištenjem digitalnog zumiranja.

Osim kamere, Pro modeli također su jedini u ovoj generaciji koji dobivaju i novi Apple A17 Pro čipset, dok standardni ostaju na prošlogodišnjem A16 čipsetu. Ne zaboravimo ni novi USB utor koji je ponovno bolji na Pro modelima po svojim specifikacijama, a na kraju tu je i činjenica da novi Pro Max standardno dolazi s 256 GB pohrane, a sve to za cijenu istu kao i prošle godine kada se dobivalo 128 GB pohrane.  

Ima još dosta hardverskih detalja o kojima ćemo se raspisati, no spomenimo i potpuno novi okvir mobitela koji sada koristi leguru titanija za dobivanje manje ukupne gramaže mobitela bez da se gubi na čvrstoći okvira. Dok titanij svakako donosi prednosti, završni savjet je da ipak koristite maskicu za mobitel ako želite dugogodišnji rad bez ikakvih problema. 

 

Dizajn

IPhone danas podsjeća na rane modele u njegovoj povijesti, nakon što su mnogi ljubitelji brenda godinama željeli povratak oštrijih rubova mobitela koji su bili uz uređaj dok je dizao svoju slavu. No, izgleda kako su pritužbe da je verzija 14 bila previše oštra ipak uvažene, a novi model iPhonea 15 zadržava generalan izgled svojeg prethodnika, no primjetne su sitne promjene, ako ne okom, onda dodirom.

Naime, sami rubovi mobitela sada su lagano zakrivljeni kako bi ipak ugodnije ležali u ruci, gdje je većinom zakrivljen sam titanij, sa vrlo lagano zakrivljenim samim rubom zaslona koji zajedno stvaraju neprimjetan prijelaz za ruku.

Prednja strana, odnosno zaslon, savršeno je ravan komad stakla koji je suprotnost od ostalih premium uređaja koji često implementiraju neku razinu zakrivljenosti, no zato iPhone u ruci mnogima djeluje malo nespretno, pogotovo u većim verzijama.ž

S druge strane, za ovakav zaslon lagano je kupiti i postaviti popularna zaštitna stakla koja se lijepe, bez potrebe za zakrivljenim staklima koje stavljate pomoću raznih aplikatora. S prednje strane, osim zaslona, na vrhu imamo dva izreza u zaslonu, za selfie kameru kao i sustav za FaceID koji uključuje infracrvene lasere i dodatan senzor koji analizira 3D sliku vašeg lica, tehnologija koja se dovoljno razvila da bude kompaktna kako bi ju iPhone mogao odvojiti od gornjeg ruba mobitela.

Između ova dva ureza u zaslon je i dalje OLED kojeg Apple drži ugašenog, osim za posebne primjene poput paljenja zelene točkice koja javlja da je jedna od kamera u upotrebi.  

Jedna “velika” promjena u ovom modelu je tanji crni rub koji odvaja zaslon od metalnog okvira mobitela što mu svakako daje još bolji vizualan dojam. Apple je iskoristio tu priliku da zadrži iste dimenzije zaslona, no smanjio je ukupne dimenzije mobitel za nešto manje od milimetra.

Što to znači? Da iako mobitel vizualno ostaje potpuno isti, prošlogodišnje maskice za verziju 14 neće pasati na nove mobitele jer se ne drže dobro za njih. Na vrhu mobitela, upravo kod tog crnog ruba imamo u staklo po širini urezan gornji zvučnik, odnosno slušalicu, koji služe za stereo ozvučenje kod multimedije za dolično iskustvo slušanja glazbe, gledanja Youtube videa ili serija i filmova.

Zvučnici na mobitelu ipak su limitirani dimenzijama pa vjerujemo da će vam neke dobre slušalice ipak poboljšati iskustvo. Sam metalni rub također ima novosti. Ovdje se malo razlikuju iPhone modeli kod nas i primjerice u SAD-u, po tome što mobiteli u EU i dalje nemaju pravu 5G povezanost, to jest ne koriste nove 5G frekvencije. Samim time, nedostaje antena koja je značajan detalj na američkim verzijama i koje ćete viđati na videima stranih recenzija.

Mi zato imamo na lijevoj strani utor za tradicionalne SIM kartice pa recimo da smo izjednačeni. S lijeve strane standardno imamo dva odvojena gumba za kontrolu glasnoće, a odmah iznad njih dodatan malen gumb. Do sada je ovdje bio popularan prekidač za stišavanje mobitela, no u Pro modelima dobiva novu funkciju.

On je sada dodatan gumb koji zapravo sami možete postaviti kao kraticu na razne programe i funkcije pa i dalje može kontrolirati stišavanje sustava ili primjerice brzo pokrenuti kameru, opcije su raznovrsne.  

Tako dolazimo do stražnje strane mobitela koja ostaje nepromjenjena već par generacija. Staklo koje se tu koristi jednake je kvalitete kao i s prednje strane pa će ga biti teško ogrebati, a brušeno je za dobivanje jedinstvenog izgleda kao i osjećaja pod prstima te ujedno na njemu ne ostaju jasno vidljivi otisci što je svakako plus.

Samo je u centru ostalo čisto staklo u obliku Apple logoa, koje služi kao svojevrsni ciljnik jer se nalazi u sredini magnetnog MagSafe kruga na koji možete dodavati razne funkcije, od boljih wireless punjača do powerbankova i drugih stvari, a može raditi i kroz specijalne maskice za mobitel.

Tu je naravno i sustav kamera u gornjem lijevom kutu koji zadržava generalni oblik s malo izdignutim “otokom”, a zatim dodatno izdignutim pojedinačnim kamerama. Ovaj pristup odlično prikriva koliko zapravo kamere strše iz samog mobitela, nužni detalj ako želite odlične senzore i optiku.

Novi mobiteli dolaze i u novim bojama, a možda najzanimljivija je nova Natural Titanium koja ostavlja prirodnu boju titanija koji lagano vuče na bež ili znatne nijanse, što je možda i razlog zašto ove godine nema i zlatne verzije mobitela.

Titanij na mobitelu ujedno je i brušenog te lagano matiranog dizajna što bi trebalo minimizirati vidljive ogrebotine i udubljenja ako mobitelom tu i tamo udarite bez zaštitne maskice. Jedan detalj koji ćete brzo uočiti na danjem svijetlu je da novi mobiteli imaju poprilično jasno vidljive otiske na rubovima, a može doći i do promjene boje gdje ostane ulja s vaših prstiju.

Apple savjetuje da mobitel obrišete te je diskolorizacija privremena, a savjetuju korištenje maskice ako ju želite izbjeći. 

 

3.6/5 - (29 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1