NOVOSTI

Istražili smo

Otkrivamo sve o roamingu u EU, ne morate više tražiti besplatni wireless

Hoćete li ipak nešto plaćati nakon što se ukine naplata korištenja mobitela u roamingu? Donosimo sve detalje, a najbolje je što više ne morate tražiti besplatne Wi-Fi mreže u inozemstvu.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (2 votes)

Od 15. lipnja 2017. građani cijele Europske unije više neće imati nikakve troškove zbog roaminga, dok se nalaze u zemljama Europske unije, Norveške, Islanda i Lihtenštajna (EEA). Dakle, koristit ćete svoj mobilni telefon kao da ste u svojoj zemlji.

Bitne napomene:
-nova roaming regulacija nije namijenjena za trajno korištenje i boravak u inozemstvu već za povremena putovanja
-obračunska jedinica u EEA roamingu jednaka je obračunskoj jedinici domaće tarife
-ukoliko se u okviru domaće tarife naplaćuje naknada za uspostavu poziva prema ostalim mobilnim mrežama u Hrvatskoj, naknada će se naplaćivati i u EEA roamingu za odlazne pozive iz EEA prema EEA telefonskim brojevima.

Najbolje da vam na primjeru predočimo kako će izgledati roaming. Recimo da u tarifi (bilo u pretplati ili na bonove) imate 1000 minuta razgovora prema svim mrežama, 1000 SMS poruka i 1000 MB. U Hrvatskoj ste, prije odlaska u Sloveniju, potrošili 500 minuta razgovora, 500 poruka i 500 MB, a zatim prelazite granicu i dopuštate mobitelu da se spoji s mobilnim podacima dok ste roamingu. Napominjemo da obavezno u postavkama telefona morate odobriti roaming za podatke, a koji je kod gotovo svih korisnika isključen.

Slobodno u Sloveniji nastavite telefonirati jer imate još 500 minuta koje su vam uključene u vaš paket, isto tako šaljite i SMS poruke te surfajte internetom, provjeravajte mailove. Kad potrošite svoj paket, dodatne minute, SMS poruke i megabajti naplaćivat će vam se kao da ste u Hrvatskoj, prema vašoj tarifi.

Dakle, mijenja se u potpunosti pristup roamingu – do sada smo plaćali cijene prema cjeniku mreže u kojoj smo gostovali, plus dodatne naknade i PDV pa su cijene znale biti paprene. Naravno, ako odete u Bosnu i Hercegovinu, cijene telefoniranja će vam i dalje biti paprene, a jedan gigabajt platit ćete i više od 70.000 kuna. U nekim tarifama čak i više od 90.000 kuna.

Ako na vašoj tarifi, nakon što potrošite 1 GB podatkovnog paketa, imate neograničeni internet sa sporijom brzinom, istu ćete brzinu imati i dok ste u roamingu. Dakle, za vas kao korisnika ništa se ne mijenja time što ste otišli u Sloveniju. Plaćate sve cijene kao da ste u Hrvatskoj.

Kako bi se izbjegle zloupotrebe, jer biste na primjer mogli u Sloveniji kupiti SIM karticu njihovog mobilnog operatora koji ima niže cijene nego što su u Hrvatskoj, te u Hrvatskoj cijelo vrijeme koristiti slovensku SIM karticu, postoje pravila pravedne upotrebe koja mobilnim operatorima daju pravo da ipak nadziru koliko koristite svoj telefon u roamingu. Ako pretjerujete, s tim da to nije definirano koliko je to pretjerivanje u stvarnosti, nakon četiri mjeseca mobilni operator vas ima pravo kontaktirati i provjeriti koji je razlog prevelikog korištenja usluga. Vi ćete nakon tog upita imati dva tjedna da odgovorite. Znamo da studenti na razmjeni mogu biti skupina koja će koristiti svoj broj u roamingu, zatim radnici na privremenom radu itd.

Mjere koje se mogu implementirati su: uvođenje praga za korištenje podatkovnog prometa po domaćim cijenama, primjena mehanizama za utvrđivanje jesu li korisnici u određenom periodu uglavnom boravili u RH ili drugoj državi, praćenje aktivnosti SIM kartice, nadziranje eventualne organizirane preprodaje SIM kartica, predočivanje dokaza o boravištu odnosno korisnik će biti dužan dokazati da ima boravište u Republici Hrvatskoj. Kriteriji zahtijevaju da korisnik pretežno bude u domaćoj mreži i da pretežno koristi promet u domaćoj mreži. Politika pravedne uporabe primjenjivat će se na korisnike koji usluge roaminga ne koriste u svrhu povremenih putovanja u EU, već kontinuirano i prekomjerno koriste roaming usluge ili manipuliraju korištenjem SIM kartica, odgovorili su nam iz Vipneta.

Ukoliko mobilni operator procijeni da koristite više nego biste trebali, počet će vam naplaćivati dodatne naknade za vaše usluge. Iz Tele2 su nam izjavili da se kod neograničenih podatkovnih paketa korisniku dodjeljuje FUP – fair usage policy paket (određena količina podatkovnog prometa za korištenje u EU/EEA). Nadalje, za podatkovni promet nakon prekoračenja plaćat ćete prema domaćoj cijeni za MB u HR uvećanoj za dodatnu naknadu propisanu EU roaming regulacijom u iznosu od 0,07 kn/MB.
Ovo su cijene roaminga koje vam u slučaju prekoračenja mogu biti dodatno naplaćene:

7 lipa po megabajtu
9 lipa po poslanoj SMS poruci
29 lipa po minuti razgovora

Ukoliko se pitate kako će vam se naplaćivati međunarodni pozivi koje ćete obavljati dok ste u roamingu, odgovor je vrlo zanimljiv: neće se naplaćivati kao međunarodni pozivi nego kao klasični pozivi. Na primjer, u Sloveniji sa svojom hrvatskom SIM karticom zovete broj iz Njemačke. Time ispada da se više isplati komunicirati s inozemnim brojevima iz EU-a dok ste u roamingu nego dok ste kod kuće. Isto se odnosi i na slanje SMS poruka dok ste u roamingu.

Kakve promjene korisnici Tele2 mogu očekivati nakon 15. lipnja 2017., kad se budu nalazili u drugim zemljama koje nisu članice EU-a (na primjer, u Bosni i Hercegovini, u Srbiji)? Ili za njih neće biti nikakvih promjena? Kod roaminga u državama izvan EU/EEA se ne mijenja ništa, odnosno cijene i uvjeti ostaju isti, odgovorili su nam iz Tele2, a to je primjenjivo i na druge domaće mobilne operatore.

Vrlo bitno je napomenuti kako roaming ne znači komunikaciju s korisnicima u drugim zemljama dok se vi nalazite u Hrvatskoj (to su međunarodni pozivi) nego se roaming odnosi samo na situaciju kada se nalazite u drugoj zemlji i koristite mobilnu mrežu nekog drugog mobilnog operatora, a ne vašeg. Isto to se odnosi i na pogranična područja, kada se vaš telefon spoji na baznu postaju mobilnog operatora iz susjedne zemlje – i tada ste u roamingu.

S obzirom da je Hrvatska turistička zemlja u koju dolaze mnogi turisti, možemo se pitati hoće li nam usluga u našoj mreži biti teže dostupna te možemo li očekivati poteškoće. Iz Vipneta i Tele2 su nam odgovorili kako neće biti nikakvih poteškoća te da je njihova mobilna mreža spremna za veći broj korisnika.

Na našem Cafe.Mobil.hr forumu se možete uključiti u raspravu o novim pravilima roaminga u EU.

5/5 - (2 votes)

Komentiraj

Iako bi se roaming trebao ukinuti od 15.6. ove godine, izgleda da će biti nekih ograničenja što se tiče korištenja pa će operateri čak moći i isključiti korisnike ako pretjeruju s korištenjem.

Vjerojatno je to zato što bismo recimo mogli kupiti SIM karticu u Madžarskoj u kojoj su npr. pozivi jeftiniji nego u HR te stalno koristiti tu madžarsku SIM karticu za pozive prema inozemstvu. 09-02-2017 14:11
to sam čuo i ja, umjereno korištenje u romingu 09-02-2017 18:59
a šta će biti sa data prometom?kakva su ograničenja? ne pratim baš... 10-02-2017 07:38
Navodno će biti nekih ograničenja za data promet koja će se zvati fer upotreba. Nije još definirano. Možda bi to mogao biti i broj dana koje ćemo moći koristiti u roamingu godišnje. Sve su za sada to probali progurati mobilni operateri, ali im na kraju nije prošlo jer se onda gubi smisao ukidanja roaminga 10-02-2017 10:06
moraju nekaj napraviti sa internetom jer je vani 1 megabajt jednu kunu, ma užas jedan.. poruke i pozivi ajde, to nema veze ali mobile data je katastrofa. trebao bi npr u vodafone.de vrijediti moj vipme paket od 4gb jednako, nisam bio 3 mjeseca tamo, 4 dana sam bio ono nemogu pogledat net na mobu neg tražiti tamo free wifijeve, sramota.. 11-02-2017 10:09
kaj nije vani jeftiniji mobilni internet ? 12-02-2017 11:12
kaj nije vani jeftiniji mobilni internet ?
imart vjerojatno misli na internet promet u roamingu 12-02-2017 11:21
imart vjerojatno misli na internet promet u roamingu
yes, ja sam krivo shvatio 12-02-2017 16:50
Da se nisu pretrgli ovi u EU-u? Trebat će im pet godina da 2022. cijena 1 GB u roamingu sa 70 padne na 20 kuna. 12-02-2017 21:51
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Procurile kompletne specifikacije Galaxy Z Fold6 preklopnjaka