NOVOSTI

Mobile World Congress 2017

Top 5 trendova koji su obilježili MWC 2017 u Barceloni

5G je iskakao iz paštete, internet stvari ima uzlaznu putanju, stiže nam umjetna inteligencija na mobitele, predstavljen je velik broj novih mobitela na Androidu, nije se pojavio neki novi operativni sustav, ali stiže novi omjer ekrana na mobitele.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Nakon prošlogodišnjeg kongresa s VR naočalama na gotovo svakom štandu, ove godine je 5G tehnologija (1), koja se u Barceloni na Mobile World Congressu mogla vidjeti na gotovo svakom koraku, najbitniji trend. MWC je od 27. veljače do 2. ožujka 2017. održan u Barceloni unutar 8 paviljona, a ovogodišnja krilatica je bila „The next element“. Istražili smo koji su to sve sljedeći elementi koji nas očekuju tijekom 2017. godine.

5G predstavlja veće brzine prijenosa podataka kroz mobilne mreže, a japanski NTT DoCoMo je na sajmu postizao brzine oko 15 Gbit/s u downloadu. Smisao pete generacije mobilne telefonije svakako su što veće brzine, ali glavni razlog za to su sve veće količine podataka koje se prenose kroz video servise kao i priprema za širu primjenu i korištenje Internet of Things (2) uređaja koji će se nalaziti na svakom koraku oko nas, u cestama, u zemlji za potrebe poljoprivrede, u kućama, automobilima -vidjeli smo Peugeot Instinct Concept tjedan dana prije početka Ženevskog auto salona upravo u Barceloni, čime je i automobilska industrija prepoznala potencijal sajmova kakav je MWC. Ipak, uz 5G se veće i jedan problem, a to je regulativa koja nije provedena kako bi se uopće omogućio rad i postavljanje mreža u frekvencijskim područjima koja su 5G-u potrebna. Tijekom nekoliko rasprava upravo je na to skrenuta pozornost, kao što su na štandu Deutsche Telekoma istaknuli. Dakle, 5G nećemo tako brzo početi koristiti u stvarnosti, trebat će još barem nekoliko godina da i u Hrvatskoj budu obavljena prva testiranja 5G mreže i već sad se pitamo koji će domaći, hrvatski mobilni operater to prvi napraviti.

Artificial Intelligence (umjetna inteligencija) (3) konačno će pametne telefone učiniti pametnima, jer ono što današnji telefoni koje koristimo svakako nije baš nešto pametno. Naime, prije dva desetljeća pametnim telefonima su smatrani telefoni koji su bili u stanju obaviti istovremeno više operacija. Novi modeli telefona poput LG-ja G6, HTC-a U Ultra, novog Samsunga Galaxy S8 koji će biti predstavljen 29. ožujka 2017. pratit će naše navike, što zapisujemo u kalendar, što tražimo putem weba i raznih aplikacija te nam na vrijeme sugerirati razne radnje kako bismo ubrzali naš životni ritam i na vrijeme spriječili kašnjenje, povoljniju cijenu avionske karte itd.

Stotine novih mobitela predstavljeno je na MWC-u tijekom pet dana, ako računamo i dan prije početka sajma koji mnogi proizvođači iskoriste kako bi prije ponedjeljka i velike gužve s informacijama istaknuli svoje proizvode. Koji su najzanimljiviji uređaji iz Barcelone svakodnevno smo vas izvještavali na Mobil.hr, o telefonima se raspravljalo i na našem Cafe.Mobil.hr forumu, a objavili smo i top 10 uređaja sa sajma.

Mobiteli dobivaju veće ekrane na manjoj površini (4) – trend je započeo Xiaomi još prošle godine s modelom Mi Mix, ali sad tek dobiva pravi „zalet“ kroz uređaje koji su već predstavljeni (LG G6), ali i one koje tek očekujemo tijekom ove godine. Ekrani će imati omjer 18:9 odnosno 2:1 (5) što će omogućiti potpuno novi pristup kamerama, webu i lakšem držanju telefona u ruci, uz veće ekrane kojima korisnici postaju nezasitni. Istovremeno, tableti su sve rjeđe biljke, ali nisu baš iskorijenjeni nego dobivaju dodatne tipkovnice kojima proizvođači tableta žele uzeti dio tržišta proizvođačima prijenosnih računala.

Sljedeći MWC 2018 održava se u Barceloni, od 26. veljače do 1. ožujka 2017, a do tada ćemo se uvjeriti što će od najavljenih trendova zaista i zaživjeti u praksi.

5/5 - (1 vote)

KomentirajKroz koji dan počinje MWC u Barceloni. Samsunga Galaxy S8 nećemo vidjeti, ali stižu LG G6, tablet Samsung Galaxy Tab 3, Sony Xperia XZ 2, Xperia X2, Xperia XA 2, Alcatel A3 XL, Alcatel A5 LED, Nokia 3, Nokia 5, možda i Nokia 3310 te Nokia P1 i Nokia 8, Motorola Moto G5 i Moto G5 Plus, Huawei P10, BlackBerry Mercury.

Možda bude predstavljen i nasljednik HTC-a 10 (HTC 11 ili kako će se već zvati).

http://www.mobil.hr/ostali-gsm/najve...u-u-barceloni/ 21-02-2017 14:16
Nokia 3310? Daj me nemoj zezat! 21-02-2017 15:49
Izgleda da se vraća 3310 22-02-2017 10:32
Čak će imat kameru i ekran u boji
Cijena: 59 eura navodno 22-02-2017 14:00
onda vjerojatno i zamjenjive stražnje maskice i novu verziju "Zmije" 22-02-2017 19:50
Samo da ne bude varka da stize 3310, za senzualiziranje javnosti za povratkom Nokije 24-02-2017 17:12
Mislim da neće. Iako, marketinški, jako dobar potez, pa sve da ponovo pokrenu original 3310 mislim da bi bilo kupaca. Ja prvi
Nokia je uvijek igrala na emocije, na novosti. Bojim se da je novosti sve manje, emocije ne možeš baš tako lako izbrisati. 24-02-2017 18:49
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
OnePlus Nord 4 nije tako blizu ako je vjerovati nekim glasinama