NOVOSTI

Mobile World Congress 2017

Kodak Ektra PRVI TEST

Neobično napisan naziv Kodak Ektra donosi ekstra mogućnosti, ekstra opremljenost, ali i ekstra feeling korištenja fotoaparata u kućištu smartfona.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Iako Kodak Ektra nije baš vruća roba jer je predstavljen prije nekoliko mjeseci, ovaj svojevrsni hibrid pametnog telefona i kamere jedan je od najzanimljivijih uređaja koje smo isprobali u Barceloni na Mobile World Congressu 2017.

Već prvi vizualni kontakt izaziva veći broj otkucaja srca – u totalnom retro stilu izrađena je kožna zaštitna torbica u kojoj Kodak Ektra dolazi – asocira na stare, klasične 35-milimetarske fotoaparate. Smještanjem telefona unutar zanimljive za današnje pojmove dizajnirane torbice, ali ne i za pojam od prije nekoliko desetljeća zasigurno ćemo privući pozornost prolaznika koji će se pitati što se točno nalazi u torbici odnosno pomislit će kako smo na tavanu pronašli djedovu torbicu za stari analogni fotoaparat.

Slijedi otvaranje torbice, s tim da se Ektra ne mora vaditi van nego se može fotografirati i snimati video filmove s tom zaštitom. Jasno, ova zaštita nije toliko praktična za svakodnevno korištenje jer nije baš praktično svaki put izvaditi telefon iz torbice. Ali, ako torbicu koristimo samo za prijenos telefona s lokacije na lokaciju, recimo na posao, onda telefon možemo izvaditi iz torbice i koristiti bez lijepe zaštite.

Odmah po vađenju kućišta primjećujemo kako Ektra ima pozamašne dimenzije, ali uz odličan grip koji pruža vanjska teksturirana mekana guma koja glumi kožu sa starih Kodak fotoaparata. Jasno, koža na nekadašnjem analognom fotoaparatu ima smisla jer se u o vrijeme nije koristila svakodnevno i ne bi se brzo istrošila, ogrebala i vjerojatno uništila svakodnevnim po-tko-zna-koliko-puta preuzetim fotićem u ruke, a zamislite koliko biste u to vrijeme filmova ispucali.

Za primjer, mi smo u Barceloni tijekom pet dana na kongresu MWC ispucali oko 700 fotografija. To bi bilo oko 20 filmova. Kućište ugodno leži u ruci, ima dovoljno gripa pri fotkanju zahvaljujući bridu s desne strane kućišta kojim se telefonom ugodno pridržava u jednoj ruci. Lijepo je dizajnirana tipka za okidanje s Kodakovim znakom koji daje još jedan lijepi osjećaj, uz torbicu.

OK, znamo da je na telefonu instaliran Android, ali to ostavljamo za kasnije i odmah prionjujemo poslu – fotkanju. Ali, prvo je potrebno na virtualnom, haptičkom DSLR Dialu odabrati neki od 11 ponuđenih programa:
-smart auto
-portrait
-manual
-sports
-bokeh
-night
-HDR
-panorama
-macro
-landscape
-film/video

Eh da, od želje da što prije isprobamo kameru nismo spomenuli kako Kodak Ektra ima stražnju 21- megapikselnu kameru obrubljenu čelikom, otvor blende iznosi f/2.0, integrirana je optička stabilizacija slike i auto fokusiranje uz 4K video snimanje. Prednja kamera ima 13 megapiksela te f/2.2.

Krećemo fotkati u automatskom modu, da vidimo kako je podešen Ektra, a rezultat se već i prije znao jer nećemo dobiti prosječnu kvalitetu u ovakvoj kameri. Nema mjesta sumnji pa nakon desetak ispucanih fotki krećemo u analizu – slike su za 10! Dinamika kontrasta rastura, boje su vjerne, saturacija na mjestu kao i oštrina te kontrast. “Super 8” je naziv video aplikacije koja ima filtre koji video filmovima daju vintage efekt.

Krećemo sad s igrom u postavkama pa konačni rezultat može biti još i bolji, prema našem ukusu što se tiče nekih efekata, svjetlosti itd. Prije nego li krenete koristiti manualne komande, svakako platite ručak prijatelju fotografu negdje u prirodi, recimo na Žumberku i zatim krenite u foto-avanturu. Kao prvo, vaš prijatelj fotograf će uživati uz Ektra mobitel i sigurno će se i sam iznenaditi što sve “tamo neki mobitel” može. Izazovite ga na foto dvoboj nakon što vam pokaže bitne fore, otvor blende, ekspoziciju itd. te iskoristite novo znanje i novi mobitel za potencijalnu pobjedu. Nikad se ne zna 🙂

Poželjeli smo da nam Kodak Ektra bude sljedeći smartfon koji ćemo koristiti. Ali ne samo dok bude aktualan i ne pregaze ga novije verzije Androida od instalirane 6.0 nego i kad aktualan bude Android 16 da ga vrlo rado koristimo. Ima svevremenski dizajn, kvalitetno kućište, dobar je i 5-inčni full HD IPS s 441 pps ekran zaštićen Gorilla staklom, što je bitno dok fotkamo vani, u prirodi, a ne samo u zatvorenom prostoru.

Kodak Ektra, čije ime potječe iz 1941. godine s tada predstavljenog Kodakovog Ektra fotoaparata, radi uz MediaTekov MT6797 Helio X-20 čipset s deset procesorskih jezgri, ima USB Type-C ulaz za punjenje, 3 GB RAM-a, a 32 GB interne memorije proširivo je microSD karticama. Telefon ne izrađuje Kodak nego britanski Bullitt Group koji ima Kodakovu licencu.

Kodak Ektra je ostavio snažan dojam na nas tijekom kratkog testiranja te jedva čekamo pravi (foto) test kad ćemo se danima družiti s fotićem, otići u prirodu i istraživati što sve jedan ovakav uređaj može. Vjerujemo da će se svidjeti i onim “zaguljenim” foto-profesionalcima te fotoamaterima jer s ovim fotićem možete i u krevet ići, spreman je za akciju u bilo kojem trenutku, a ugrađena baterija od 3000 mAh čeka naš pravi test kad telefon dođe u prodaju. Cijena koja se komunicira za Kodak Ektra je 449 funti.

Do tada pogledajte video koji smo snimili u Barceloni na MWC 2017.

5/5 - (1 vote)

Komentiraj

Video s featuresima Kodak Ektra smartfona s Kodak kamerom od 21 megapiksel.
Mobitel ne radi Kodak nego britanski Bullitt Group koji ima Kodakovu licencu.

https://youtu.be/KjLagmEUHgg 02-03-2017 20:54
Ovo mi se sviđa, a u budućnosti očekujem Olympus, Nikon, Canon... mobitele. 03-03-2017 12:24
Ovo bi bio kao "povratak otpisanih", odn. napokon neki europski proizvođač smartfona? 03-03-2017 18:28
već sam vidio taj mobitel na netu, ali koliko vidim kvaliteta fotki nije baš nešto ? 05-03-2017 09:32
Igrao sam se s tim mobitelom pa i fotićem 15-ak minuta. Uz nešto podešavanja mogu se dobiti baš odlične fotke, a pod automatikom je kao i današnji smartfoni. 15-03-2017 15:24
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1