NOVOSTI

Pravi Windowsi na mobitelima?

Imate Windows Phone uređaj u ladici? Uskoro bi mogao postati koristan

I dok je Microsoft odustao o mobilne platforme, izgleda da neki fanovi još uvijek nisu

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Postojalo je vrijeme kada smo se nadali da će na ogromnom tržištu pametnih telefona uz Google i Apple doći i treći igrač u vidu Microsofta sa svojim Windows Phone operativnim sustavom. Iako je na početku dizajn i glatkoća rada bila impresivna, kardinalne pogreške u podršci i promjene unutar samog operativnog sustava dovele su do prilično malog rasta i malog broja aplikacija, koje su često radile lošije nego na iOS-u ili na Androidu. Tako jer Microsoft ipak odustao od razvijanja mobilne platforme dok su se milijuni korisnika polako počeli micati na Android ili iPhone mobitele.

U međuvremenu, hakerska scena došla je do načina kako da modificira uređaje sa Windows Phone operativnim sustavom što je dovelo do ponovnog interesan male, ali entuzijastične grupe Windows Phone fanova.

Tako je korisnik imena @heathcliff74 predstavio Windows Phone Internals, desktop aplikaciju koja omogućuje rootanje Windows Phone uređaja koja je dosad radila samo na ograničenom broju uređaja, dok je u posljednjoj verziji podržan gotovo bilo koji Windows Phone uređaj. Osim toga, neki su počeli raditi na mogućnosti pokretanja Windows 8 RT operativnog sustava, posebne verzije Windowsa 8 koja radi na ARM procesorima (kao što je Qualcomm Snapdragon). U posljednjih nekoliko tjedana došlo je do velikih pomaka pa je tako na Twitteru izašao video gdje Lumia 640 XL pogoni Windows 8 RT

Iako Windows RT sam po sebi ne podržava win32 aplikacije (jer su dizajnirane za rad na x86 procesorima kao što su Intelovi i AMDovi procesori) postoji određeni broj aplikacija koje su prilagođene za Windows RT, uključujući i punokrvna verzija Office 2013.

Izgleda da će neki od nas ipak izvaditi svoju prašnjavu Lumiu iz regala, još jednom diviti se tada prekasnim šarenim bojama i potencijalu sada ugasle platforme, i pokušati raditi modifikacije na njemu.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1