NOVOSTI

Nakon lokalnog spremanja, došlo je vrijeme i za online

Novogodišnja odluka: backup fotografija sa pametnog telefona – 2.dio

Spremanje fotografija online sve je popularnije rješenje za čuvanje vrijednih fotografija, ali i podataka

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Jučer sam pisao o lokalnom spremanju fotografija sa pametnog telefona spajanjem mobitela na računalo i prebacivanjem na hard disk ili USB stick. Takav način arhiviranja fotografija godinama je bio jedino praktično rješenje, dok sve ostale metode nisu bile dovoljno razvijene niti tehnički moguće. Ipak, sa pojavom pametnih telefona i sve većih brzina Interneta, spremanje datoteka na „oblak“, uključujući i fotografije, čini se kao prilično brzo i bezbolno rješenje. No, kako se to sprema „na oblak“?

Oblak u ovom slučaju znači korištenje poslužitelja i infrastrukture nekog od provajdera. Oblak (cloud) u suštini predstavlja velik broj poslužitelja koji se nalaze zajedno u data centru, koji se nalaze na mnogo lokacija širom svijeta. Određeni dio prostora na tim poslužiteljima određen je za korisnike kompanije u čijem su vlasništvu data centri. Spremanje „u oblak“ nije ništa drugo nego upload i download fotografija sa nekog servera. Napredni korisnici znaju da koncept oblaka ima puno šire značenje, no nas zanima samo u kontekstu spremanja fotografija.

Prednosti spremanja fotografija su:

  • Proces je automatiziran i kontinuiran – odmah nakon kreiranja fotografije dotična se uploada i sprema na poslužitelj.
  • Spremljene fotografije dostupne su sa bilo kojeg mjesta u svijetu koje je spojeno na Internet
  • Podaci se kopiraju na više poslužitelja u različitim podatkovnim centrima širom svijeta, pa će tako u slučaju kvara podaci i dalje biti sigurni na drugom mjestu
  • Neki provajderi nude puno prostora za spremanje, pa čak i neograničen broj fotografija uz neke uvjete

Negativna strana priče:

  • Pristup fotografija zahtjeva pristup Internetu, koje je nekad nedostupan
  • Mogućnost provaljivanja u račun omogućuje pristup fotografijama neovlaštenim osobama (dobra lozinka zlata vrijedi!)
  • Uploadanje fotografija preko mobilne mreže može drastično pojesti broj jedinica unutar tarife
  • Ništa nije besplatno – kompanije često skeniraju fotografije za strojno učenje, ili kako bi na temelju fotografija mogle shvatiti interese korisnika za prikaz relevantnih reklama

Iako na tržištu postoji velik broj opcija, htio bih izdvojiti 3 najpopularnije:

Google Photos

Google photos omogućuje besplatno spremanje do 15 gigabajta podataka i fotografija u originalnoj kvaliteti, ili neograničeni broj fotografija i videa koji se smanjuju na rezoluciju do 16 megapiksela (ili FullHD u slučaju videa). Ipak, velika većina senzora na mobitelima ima rezoluciju manju od 16 megapiksela tako da većina neće niti primjetiti razliku u kvaliteti. Za 2 dolara mjesečno moguće je povećati kapacitet spremanja sa 15 na 100GB, ili na 1 terabajt za 10 dolara mjesečno. Aplikacija za sinkronizaciju dostupna je na Android, iOS i Windows računalima.

https://www.google.com/photos/about/?hl=hr

Dropbox

Dropbox omogućuje besplatno spremanje do 2 GB podataka, s tim da je za 10 eura mjesečno moguće dobiti čak 1 terabajt prostora za spremanje. Podaci se sinkroniziraju između uređaja tako da se fotografije snimljene na mobitelu prenose na Dropboxov poslužitelj, koji onda kopira fotografije na ostale uređaje koji su spojeni. Aplikacija je dostupna na Android-u, iOS-u i Windowsima.

https://www.dropbox.com/

Microsoft OneDrive

Microsoftov OneDrive u svojoj besplatnoj varijanti nudi 5 gigabajta prostora za pohranu, koji se može povećati na 50 gigabajta za 2 dolara mjesečno. Ipak, Za cijenu od 7 dolara mjesečno (ili 70 dolara godišnje) moguće je povećati prostor na 1 terabajt, no uz to dolazi i legalna licenca za Office 365 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) što bi nekima moglo predstavljati izvrsnu opciju.

https://onedrive.live.com/about/en-us/

Imate li vi kakvu preporuku? Slobodno ostavite komentar i javite se na cafe.mobil forum! 😊 Do tada, spremajte fotografije što prije!

 

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1