NOVOSTI

Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom uskoro gasi 3G mrežu

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Iz Hrvatskog Telekoma stiže vijest o gašenju nekad vrlo popularne 3G mreže. U idućih godinu dana kreće postupno gašenje 3G mreže, a prestanak s radom najavljen je za početak 2025. godine.

Slično možemo očekivati i kod drugih operatera, ali i u cijeloj Europi. Dobra vijest za korisnike starijih telefona na tipke je da i dalje ostaje 2G tehnologija. Ovo znači da vaša stara Nokia 3310 i dalje može primati i upućivati pozive kao i SMS poruke.

Koliko je 3G već zastarjela tehnologija govori i podatak da se u početku brzina mjerila u kilobajtima, a tek kasnije u megabajtima.

Operateri stavljaju fokus na 5G mreže u bliskoj budućnosti, i nastavljaju pripreme za 6G, što uključuje i  satelitsku komunikaciju.

Svi korisnici koji koriste uređaje novije tehnologije i koji imaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologiji, a posjeduju SIM karticu starije tehnologije, svoju SIM karticu mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma.

“Hrvatski Telekom svoju 3G mrežu planira postupno ugasiti što je u skladu s industrijskim trendovima te potvrđuje fokus na brže i naprednije mobilne tehnologije i usluge. Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije što će se reflektirati u boljoj usluzi za naše korisnike. Završetkom ovog procesa naša mreža će također smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a. Isti postupak provode već brojni svjetski i europski telekomi, koji supstituiraju 3G u korist naprednijih mreža koje omogućavaju veće brzine, manju latenciju, poboljšani kapacitet te su spremne podržati nove tehnologije. Dodatnim ulaganjima u unaprjeđenje 4G i 5G mreže otvorit ćemo mogućnosti za daljnje inovacije i poboljšanu povezanost, što će pozitivno utjecati i na društveni i gospodarski razvoj”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) Hrvatskog Telekoma.
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1