NOVOSTI

Prvi mobitel sa senzorom otiska u ekranu predstavljen na CES-u

Vivo predstavio prvi pametni telefon sa senzorom otiska prsta na ekranu

Očekuje se da će i ostali proizvođači pratiti trend u 2018. godini

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Sa sve većim ekranima koji prekrivaju sve veću površinu zaslona, proizvođači imaju sve više poteškoća u smještanju dodatnih senzora i tipki na prednju stranu uređaja. Prvo su kapacitivne tipke zamijenjene onima na ekranu, dok je senzor otiska prsta našao svoje mjesto na stražnjoj ili bočnoj strani uređaja, ili je u potpunosti maknut kao što je na iPhone-u X. Jedna od ideja bila je implementirati senzor otiska prsta u sam ekran uređaja, no to je sa tehnološke strane bilo komplicirano i nedovoljno pouzdano pa su stvari malo stale na toj fronti.

Međutim, u tijeku je CES, jedan od najvećih svjetskih tehnoloških sajmova na kojem proizvođači predstavljaju svoje nove uređaje, ali i vizije bliske i malo dalje budućnosti. Tako je Vivo na tom sajmu predstavio prvi pametni telefon koji sadrži senzor otiska prsta u samom ekranu.

Iako je u pitanju koncept koji demonstrira tehnologiju, Synaptics, proizvođač senzora otiska integriranih u ekran, najavio je tu tehnologiju prošli mjesec sa prognozom da će u 2018. godini na tržištu postojati pametni telefoni sa tom tehnologijom. Integrirani senzor otiska nalazi se iza ekrana te „gleda“ kroz ekran kako bi identificirao otisak.  Zbog takvog načina rada ekran mora biti napravljen u OLED tehnologiji jer LCD tehnologija zahtjeva više prostora i pozadinsko osvjetljenje koje bi onemogućilo korištenje senzora. Kod OLED tehnologije svaki piksel ima svoje posebno osvjetljenje (što između ostalo i omogućuje prikaz potpuno crne boje) čime se eliminira potreba za pozadinskim osvjetljenjem, te time i oslobađa prostor.

Prema prvim recenzijama i dojmovima senzor radi relativno dobro, no kao što inače biva sa prvom generacijom nove tehnologije, brzina i pouzdanost su malo lošiji od tradicionalnog senzora. Potrebno je nekoliko iteracija i generacija pametnih telefona kako bi senzor postali puno bolji i precizniji te kako bi mogli bez problema zamijeniti trenutne dedicirane senzore.

Iako Vivo nije zvučno ime u svijetu pametnih telefona, u pitanju je jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača na svijetu koji je popularan na azijskim tržištima. Vlasnik Vivo-a je BBK Electronics, koji između ostalog posjeduje brendove kao što su OPPO i OnePlus, zbog čega uređaji izgledaju slično nedavno najavljenom OnePlus 5T. Također puno govori informacija da će Vivo biti glavni sponzor za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u nogometu 🙂

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1