NOVOSTI

AMD & Samsung

Samsung i AMD rade na mobilnoj Radeonki

Novo strateško partnerstvo Samsung stavlja u izrazito povoljnu poziciju pri razvoju budućih Exynos SoC-eva

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Nakon višegodišnje suradnje sa Sonyjem i Microsoftom u pogledu implementacije svojih grafičkih procesora u igraće konzole AMD ulazi u strateško partnerstvo i sa Samsungom. Naime, Samsung će platiti AMD-u korištenje intelektualnog vlasništva (patenata) vezanih uz Radeon arhitekturu te njeno korištenje u budućim Samsungovim mobilnim uređajima.

I Samsung i AMD naglasak stavljaju na potencijalni grafički procesor iznimno niske potrošnje energije uz visoke performanse. Kako Samsung već godinama razvija grafičke procesore nove generacije za svoje uređaje, možemo očekivati kako će tehnologije prikupljene od strane AMD-a uvelike skratiti vrijeme razvoja i pomoći pri formiranju novih SoC-eva velikih performansi targetiranih na gaming zajednicu.

No, kako se ni AMD ni Samsung nisu dotakli nikakvog vremenskog okvira ne možemo znati kada ćemo naći prvi „Exynos Radeon“ SoC u nekom od uređaja. Sudeći po sadašnjim Radeon grafičkim procesorima za low-power računala Samsungu ne gine i do nekoliko godina razvoja kako bi snagu procesora smanjili do nekoliko puta uz zadržavanje visokih performansi.

“Ovo strateško partnerstvo proširit će doseg Radeon grafičkih procesora visokih performansi na mobilnom tržištu značajno proširujući Radeon bazu korisnika i razvojni ekosustav”, rekla je predsjednica AMD-a Lisa Su u objavi.

AMD ovim potezom ulazi u cjelokupnu „igru“ sa smartphone grafičkim čipovima bez ikakvih direktnih ulaganja. S druge strane, Samsung umjesto da je oformio svojevrsni grafički tim, odlučio se na rad na prilagođenim  rješenjima što će ga uvelike diferencirati od ostalih proizvođača Android uređaja. Samim time, ne bismo se čudili da za koju godinu Samsungovi uređaji stoje uz „bijesne“ gaming uređaje poput sljedećih generacija Razer Phonea ili ASUS ROG Phonea.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Samsung izgubio lidersku poziciju na tržištu preklopnih smartfona