NOVOSTI

Testirali smo Samsung Galaxy S9 / Samsung Galaxy S9+

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (2 votes)

Samsung je danas predstavio dva nova flagshipa: Samsung Galaxy S9 i S9+, pa vam nakon polusatnog testiranja donosimo svoje prve dojmove.

Sve glasine koje smo mjesecima imali prilike čitati na internetu pokazale su se istinitima, od dizajna samog uređaja i njegovih specifikacija pa do novih mogućnosti poput AR emojija.

Dizajn

Galaxy S9 izgledom ne iznenađuje i logični je nastavak prošlogodišnjeg dizajna koji se i tako pokazao uspjšenim. Samsung na S9 nije kompromitirao funkcionalnost zbog dizajna pa nam donosi stereo zvučnike i 3.5mm utor za slušalice. Tipke su taktilne i responzivne, a čitač otiska prsta je ponovno sa stražnje strane, ali ovaj put na nešto pristupačnijem mjestu – ispod kamere.

 

Od stakla Bilo nam je gotovo nemoguće uslikati stražnje strane mobitela bez otisaka prstiju i ostale vidljive prljavštine

Ekran

Ekran se nije mnogo promijenio. Galaxy S9 krasi 5.8-inčni AMOLED ekran, a veći, “plus” model se može pohvaliti s 6.2 inča. Oba mobitela podržavaju 1440×2960 rezoluciju te pomalo neuobičajeni format ekrana 18.5:9. Kvaliteta i responzivnost ekrana na najvišem su nivou, što smo uostalom i očekivali.

Manji ekran, veća gustoća S9 ima manji ekran od 5.8 inča, ali zato uz istu rezoluciju također ima veću gustoću piksela po inču, odnosno oštriji prikaz od 567 ppi. U usporedbi, S9+ na 6.2 inča ima 530 ppi

Performanse

Iako na ove ogledne modele nismo smjeli instalirati 3rd party benchmarke, testirali smo sve aplikacije koje su došle predinstalirane na uređaje i svaka nam se, neovisno o broju otvorenih programa, učitavala gotovo instantno. Čak ni Play Store koji zna biti sporiji i na high-end uređajima.

Za to je zaslužan novi Exynos 9810 čipset s višim taktovima rada, koji će biti ugrađen u europske uređaje. Radi se o osmojezgrenom procesoru s četiri brze jezgre na taktu od 2.7 GHz, te četiri učinkovite na frekvenciji od 1.7GHz.

Samsung kao jednu od glavnih značajki Exynos 9810 platforme ističe deep learning tehnologiju. Konkretno, procesor bi pri pretraživanju fotografija trebao brzo prepoznati lica ili objekte, a također može skenirati ljudsko lice u 3D-u. Jedna od inteligentnih primjena koja nam je demonstrirana bio je Bixby Visionova nova mogućnost da automatski prevodi tekst u kadru kamere na jezik po želji. Drugu zanimljivu primjenu vidjeli smo u AR emojijima.

High Performance U postavkama možete birati način rada
Fingerprint senzor bio je, prema našem dojmu, sporiji od prepoznavanja lica i biometrijskog skena
Samsung Experience iliti za starije redizajnirani TouchWiz izgleda isto kao na prošloj generaciji flagshipova
Samsung Dex Južnokorejska firma nije odustala od uređaja koji pretvara mobitel u desktop računalo. Osim redizajna, dodali su podršku za više rezolucija

AR emoji

Viđeni na prošlom modelu iPhonea, AR emojiji su sada stigli i na Samsung uređaje. Ono što je Samsung tu dobro napravio jest da si možete skenirati lice i mobitel će sam napraviti 18 različitih AR emojija (emocija) za dopisivanje.

Stražnje kamere

U pogledu novosti, Samsung je opravdao hype iza slogana “The Camera. Reimagined.” Nažalost, nismo imali priliku detaljno se poigrati kamerom jer smo bili ograničeni vremenom tako da ćemo sud o njoj (i o svim navedenim scenarijima) morati donijeti tek kad dođe na detaljno testiranje. Specifikacije već sigurno znate. Stražnja/e kamera/e imaju 12 MP, a prednja 8 MP.

Kao što su glasine i najavljivale, nove kamere donose tri velika poboljšanja. Prvo, dvostruka blenda. Šira blenda od f/1.5 koristit će se u noćnim uvjetima, a manja f/2.4 u dnevnim, boljim svjetlosnim uvjetima. Druga velika novost je hvatanje fotografije u noćnim uvjetima. Galaxy S9/S9+ snima 12 slika odjednom, kategorizira ih u četiri sloja te potom bira najbolje piksele koje objedinjuje u fotografiju s manje šuma bez kompromitiranja detalja.

Treću “inovaciju” Samsung je posudio od Sonyja. Radi se o slow motion snimanju videa u 960 fps-a, s jednom bitnom iznimkom. Mobitel će svojom tehnologijom prepoznavanja pokreta sam moći prepoznati potencijalno uzbudljivu slow motion scenu bez potrebe da ručno aktiviramo slow motion.

Pop! Samsung je demonstrirao detekciju pokreta i snimanje u 960 fps-a s bušenjem balona
Za entuzijaste omogućeno je igranje u Pro postavkama

Iako promjene nisu revolucionarne, Samsung je svoj dizajn unaprijedio na apsolutno svakom polju i ponovio formulu koja se do sada pokazala vrlo uspješnom. Sprema li konkurencija nešto bolje?

Izvor: Vidi.hr

5/5 - (2 votes)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Circle to Search ostaje rezerviran za Samsung i Google uređaje