NOVOSTI

Telemach Hrvatska drugu godinu zaredom provodi projekt obnove šumskih područja dronovima

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Usmjeren na očuvanje, revitalizaciju i zaštitu šuma te smanjenje ugljičnog otiska, Telemach ove godine nastavlja s aktivnostima pošumljavanja obnovom Park-šume Adica u Vukovaru

Pošumljavanjem Park-šume Adica Vukovar, nedaleko od središta grada, Telemach Hrvatska drugu godinu zaredom, u suradnji s kompanijom Magic Forest, provodi projekt obnove šumskih područja uz pomoć dronova. Na taj se način, umjesto tradicionalne ručne sadnje stabala, pošumljava iz zraka, pri čemu se na zemlju spuštaju samoklijajuće kuglice sa sjemenkama odabranih biljnih vrsta.

Vukovarska Adica mješovita je šuma koja Vukovarcima i ostalim posjetiteljima služi kao mjesto za šetnju, odmor i rekreaciju. S namjerom da se ovo područje dodatno ozeleni te potakne očuvanje bioraznolikosti tzv. pametne šume, dronovima su spuštene kuglice koje sadrže mješavinu sjemena graba, javora, divlje trešnje, lipe i breze. Dodatno, s ciljem pomlađivanja višestoljetne hrastove šume, ručno su posađene sadnice hrasta lužnjaka.

„U vremenima velikih klimatskih promjena sve je izraženija potreba za odgovornijim ponašanjem i očuvanjem prirode. Pošumljavanjem Park-šume Adica namjera nam je osnažiti pluća grada, kako za sadašnje tako i za buduće generacije Vukovaraca te istovremeno povećati apsorpciju CO2. Posebno me veseli što se ovogodišnjoj akciji odazvao rekordan broj zaposlenika i još jednom potvrdio našu predanost očuvanju okoliša“, izjavila je Andrea Šalinović, specijalistica za društveno odgovorno poslovanje u Telemachu Hrvatska.

Kuglice za sadnju, osim sjemenki spomenutih stabala, sadrže omot s glinom, humusom, pijeskom, gnojivom i sjemenkama trave te čilijem, što štiti sjemenku od prirodnih faktora i životinja koje bi je mogle uništiti. Riječ je o inovativnom pristupu zahvaljujući kojem u odnosu na 10 posto sjemenki koje prirodnim putem proklijaju u biljke, učinkovitost raste do čak 40 posto.

Šume su kompleksni ekosustavi u kojima obitavaju različite biljne i životinjske vrste, te prirodni čistači zraka i vode budući da imaju sposobnost apsorpcije ugljičnog dioksida iz atmosfere. Prema izračunima Max Planck Instituta, hektar šume može apsorbirati otprilike 1,5 tona CO2 godišnje.

Telemach je do sada, uključujući prošlogodišnje pošumljavanje opožarenog područja Oklaja u Šibensko-kninskoj županiji, zasadio čak dva hektara šume, a njegov projekt pošumljavanja dronovima u skladu je i s uredbom Europske komisije o sadnji najmanje tri milijarde stabala u zemljama EU kako bi se ostvarili ciljevi Zelenog plana. Dodatnom očuvanju

šuma Telemach nastoji doprinijeti i projektom „Od e-računa raste šuma“, kojim svoje korisnike potiče na primanje računa u elektroničkom obliku umjesto na papiru.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1