TESTOVI

4. generacija je i dalje pristupačna

Nokia 5.4

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Nova godina donosi i novu generaciju Nokia uređaja pokretanih Android. Tako smo ove godine došli do 4. generacije ovih uređaja, a nakon nedavno testirane Nokie 3.4, ovaj put nam je na test došla “veća” Nokia 5.4

 

Dizajn i kvaliteta

Nokia, odnosno HMD, u 4. generaciji nije puno eksperimentirao s dizajnom ovog uređaja, ali ipak donosi par dizajnerskih promjena u odnosu na prethodnika 5.3.

Na prednjoj strani se nalazi 6.39 inčni ekran, što je smanjenje dijagonale za 0.16 inča u odnosu na prethodnika. No ono što je vidljivo da novi ekran donosi rupu u zaslonu za prednju kameru umjesto „V“ izreza na vrhu.

Iznad ekrana se nalazi tanki izrez za slušalicu, ali je uređaj ostao bez LEDice za obavijesti. Obrub ekrana nije najtanji na tržištu ali je u potpunosti u skladu sa konkurencijom. Obrub je nešto deblji ispod ekrana gdje se nalazi NOKIA logo.

Nokia nastavlja sa zanimljivim dizanom stražnje strane te i ovaj uređaj ima efekt prelijevanja boja. Stražnja strana uređaja je izrađene od glatke sjajne plastike.

Ono što ističe Nokiu od ostalih uređaja je izgled modula kamere. Nokia i dalje smješta kamere u okrugli modul koji je smješten na sredini uređaja te je blago izbočen. Zbog veličine samog modula i njegovog položaja, uređaj se ne klacka puno kada je na stolu. Razliku u odnosu na prošlogodišnji model je u tome što se LED bljeskalica nije smještena u središtu kruga nego je pored.

Ispod modula kamera se smjestio optički čitač otiska prsta.

Na desnoj strani uređaja se nalaze tipke za glasnoću i tipka za paljenje uređaja. Na gornjoj strani uređaja se nalazi 3,5mm utor za slušalice. Na lijevoj strani se nalazi utor za dvije nano SIM kartice i microSD memorijsku karticu te tipka za Google asistenta. Na donjoj strani se nalazi mikrofon, USB Type-C utor te zvučnik.

Bočne stranice su izrađene u potpunosti od plastike te su minimalno zaobljene prema stražnjoj i prednjoj strani. Fizičke tipke su nešto uže, ali su vrlo dobro pozicionirane.

Zbog zaobljenih rubova te blago zaobljene stražnje strane prema boku, uređaj vrlo dobro leži u ruci. A zbog manjeg ekrana u odnosu na prethodnika, odnosno nešto manjih dimenzija, mobitel se bez većih problema koristi i sa jednom rukom. Iako je stražnja strana uređaja napravljena od glatke plastike, na kojoj ostaje dosta otisaka, uređaj nije sklizak.

 

Zaslon

Već smo rekli da Nokia 5.4 dolazi sa manjim ekranom od svog prethodnika, tako da ovdje imamo IPS LCD ekran dijagonale 6.39 inča sa rezolucijom 720 x 1560 piksela. Gustoća ekrana je 269 ppi. Sami ekran ima dobre kontraste i dobar prikaz boja, a kutovi gledanja su pristojni s obzirom na tip ekrana i cjenovni rang. Vidljivost na suncu je dosta dobra, premda smo bolje rezultate ostvarivali sa isključenim automatskim osvjetljenje te postavljenom jačinom osvjetljenja na maksimalnu razinu. Tijekom testa smo primijetili da automatsko osvjetljenje dosta često jako priguši osvjetljenje.

Ako gledate navečer u ekran, tu je i noćni način koji prigušuje osvjetljenje i mijenja boju cijelog sustava u blago žućkastu što manje umara oči.

 

Performanse

Iako bi se očekivalo da noviji mobitel donosi jači procesor, u slučaju Nokie 5.4 to nije slučaj. Naprotiv, novi uređaj ima Qualcomm Snapdragon 662, umjesto 665 na prethodnooj Nokii 5.3.

I Snapdradon 662 se sastoji od 8 jezgri, tj 4x 2,0 GHz Kryo 260 Gold i 4x 1,8 GHz Kryo 260 Silver, dok je za grafiku i kod ovog uređaja zadužen Adreno 610 GPU.

Testni uređaj dolazi sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, što je istovjetno prethodniku. Uz to tu je i podrška za microSD memorijske kartice ukoliko vam je potrebno više od 48 GB koliko je dostupno korisniku.

Čisti Android bez ikakvih dodatnih korisničkih sučelja koja bi usporavala rad, znače relativno fluidan rad u svakodnevnom korištenju. Primjetno je poneko kraćenje zastajkivanje prilikom prebacivanja između aplikacija ili koji trenutak duže pokretanje neke aplikacije ili opcije. No ništa što nismo vidjeli i kod konkurencije.

Igranje manje zahtjevnih igrica nije problem, dok pokretanje malo zahtjevnijih igrica traje koji trenutak.

Tijekom testa mobitel smo podvrgnuli i sintetičkim testovima te smo dobili gotovo istovjetan rezultat kao i kod prethodnika, Nokie 5.3. Uređaj se smjestio u rangu sa drugom konkurencijom istih karakteristika.

Baterija je i ovdje kapaciteta 4000 mAh te nije izmjenjiva, a navodi se i trajanje baterije od 2 dana. Ovisno o načinu korištenja mobitela, realnije je očekivati 1 do 1 i pol dan korištenja. Na testu nam je baterija sa dosta poziva, slikanja, surfanja internetom, korištenjem društvenih mreža i igranja igrica trajala 1 dan. Sa nešto manje intenzivnim korištenjem moguće je izvući i nešto više. Sa mobitelom se isporučuje 10W punjač sa kojim je potrebno oko 2h da se baterija napuni do 100%.

 

Kamere

Kao i u svemu ostalome, Nokia sa modelom 5.4 nije puno mijenjala kod novog modela 5.4. Glavna kamera je sada 48 megapikselna sa f/1,8 koja je popraćena 5 megapikselnom ultraširokokutnom kamerom, 2 megapikselnom maco kamerom te 2 megapikelnim senzorom dubine.

Sučelje kamere je vrlo jednostavno te na lijevoj strani nudi brze postavke za bljeskalicu, omjer stranica fotografije, brojač, Google Lens te dodatne postavke.

Na desnoj strani se nalazi klizač za prebacivanje između glavne kamere, ultraširokokutne ili macro kamere. Pored toga se nalazi popis mogućih načina korištenja kamere, a tu je i okidač te tipka za prebacivanje između stražnjih kamera i prednje kamere.

Iako glavna kamera ima senzor od 48 megapiksela, fotografije se snimaju u rezoluciji od 12 megapiksela, no moguće je snimati i fotografije u punoj rezoluciji. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dosta dobre te imaju dobar uzvrat boja kao i dinamički raspon te ima dosta detelja. HDR odrađuje dobar posao.

Noćne fotografije su dosta dobre, pogotovo ukoliko koristite „noćni način“, no ova vam trebam oko 3 sekunde da mobitel snimi fotografiju. Ali se isplati pričekati. Fotografije imaju dovoljno detalja, a boje su naglašene. Šum je svakako primjetniji nego u dnevnim fotografijama, no i noćne fotografije su itekako upotrebljive.

Pošto mobitel posjeduje dubinski senzor, sa glavnom kamerom je moguće snimati i pristojne portrete u dnevnim uvjetima.

Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima daje pristojne uvjete u dnevnim uvjetima, ali ima manje detalja, dok je balans bijele boje „topliji“ pa fotografije izgledaju malo drugačije nego sa glavnom kamerom. Noćni način nije predviđen za ovu kameru pa je na fotografije znano manje detalja i primjetan je šum a same fotografije ispadaju tamnije i mutnije. Svakako je preporuka u noćnim uvjetima koristiti glavnu kameru.

Treća kamera je maco kamera sa fiksnim fokusom na 4 cm. Sa ovom kamerom je moguće u dnevnim uvjetima napraviti pristojnu fotografiju, ali je potrebno malo vježbe, no zbog manje rezolucije fotografije nude malo detalja. Fotografije u noćnim uvjetima imaju puno šuma i van fokusa su.

Rezolucija prednje kamere je također povećana na 16 megapiksela, no fotografije se snimaju u rezoluciji od 4 megapiksela. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su pristojne sa dovoljno detalja, a prednja kamera ima mogućnost snimanja portreta.

Mobitel ima mogućnost snimanja i video zapisa u 1080p rezoluciji sa 60/30 fps, kao i prednja kamera.

Snimljeni video u dnevnim uvjetima je pristojan, a tu je i Cinema način koji snima video zapise u formatu 21:9 sa 24 fps. U ovom načinu je moguće ručno podesiti balans bijele boje, ISO vrijednost, brzinu zatvarača kao i ekspoziciju.

 

Operativni sustav i sučelje

Nokia 5.4 je dio Android One sustava što garantira 2 godine nadogradnji. Uređaj dolazi sa instaliranim Android 10 operativnim sustavom te bez ikakvih dodatnih korisničkih sučelja koja bi imala utjecaj na brzinu rada sustava.

Korisničko sučelje je poznato sa drugih Android uređaja. Zaslon zaključavanja nudi prikaz sata i obavijesti. Otključavanjem se dolazi na početne zaslone na koje je moguće dodavati aplikacije i widgete, dok je krajnje lijevi ekran zadužen za Google. Povlačenjem prsta prema gore otvaraju se sve aplikacije dok se povlačenjem prema dolje otvaraju obavijesti i brze postavke.

Kada pokrenete mobitel primijetite da je uključeno upravljanje gestama a ne tipkama na dnu ekrana. tipka „nazad“ je zamijenjena povlačenjem sa lijeve ili desne strane ekrana, a „home“ tipka je zamijenjena povlačenjem sa dna ekrana. Ako povučete prstom od dna ekrana do 1/3 ekrana otvaraju se sve pokrenute aplikacije.

Ako vam se ovaj način upravljanja ne sviđa možete uključiti u postavkama tipke na dnu ekrana.

Čitač otiska prsta se nalazi na stražnjoj strani uređaja te je odlično pozicioniran tako da ne traži puno privikavanja te već nakon par otključavanja će te prst automatski stavljati na čitač. Sami čitač nije previše velik ali radi dosta dobro, a prilikom testa nismo imali problema sa prepoznavanjem otiska. Čitač možda nije najbrži ali svakako podržavamo postavljanje optičkog čitača na stražnju stranu umjesto ispod ekrana, pogotovo u ovom cjenovnom rangu. Pored čitača otiska prsta, mobitel je moguće otključati i putem prepoznavanja lica. Postavljanje, tj snimanje lica traje dosta kratko. Tijekom testa je prepoznavanje lica radilo dosta dobro, no dojma smo da je čitač otiska prsta ipak nešto brži. U uvjetima slabijeg osvjetljenja se prepoznavanje lica je nešto sporije.

Na dnu uređaja se nalazi jedan zvučnik koji je prosječne glasnoće. Imamo dojam da je možda i mrvicu tiši nego kod prethodnika, no i dalje je dovoljno glasan da čujete mobitel kada vam zazvoni. Pošto je zvučnik nešto tiši, dostorzija zvuka nije tako primjetna kada se zvuk pojača na najvišu razinu.

Za kvalitetniji zvuk tu je utor za slušalice.

Kada je u pitanju slušalica, zvuk prilikom razgovora je dosta čist i glasan.

 

Zaključak

HMD je za ovu godinu igrao na sigurnu kartu kada je u pitanju Nokia 5.4. Specifikacije slične prethodniku, poboljšana glavna kamera, kvalitetna kamera i male dizajnerske promjene dovoljne su za još jednu godinu u kategoriji pristupačnih mobitela. Manji ekran donosi poboljšanje po pitanju korištenja sa jednom rukom, a tu je i dobra baterija. Naravno, postoji i par mjesta za poboljšanje poput ultraširokokutne i macro kamere te boljeg senzora osvjetljenja. No treba imati na umu pristupačnu cijenu od 1.456 kn, a onda možemo zanemariti i koje „štucanje“ u radu koje je prisutno i kod konkurenata.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1