TESTOVI

Novi pristup

Nokia X20

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Pod motom „Like it, Trust it, Keep it“ tvrtka HMD Global nakon 4 generacije Nokia mobitela pokretanih Androidom se odlučila za malo drugačiji pristup. Tako su nakon 4 godine tržištu predstavili 3 kategorije mobitela, odnosno C, G i X seriju sa modelima 10 i 20. C serija predstavlja ulaznu kategoriju Android mobitela sa cijenama ispod 700 kn, dok G serija predstavlja kategoriju pristupačnih uređaja sa velikom baterijom za koju deklariraju 3 dana korištenja i 3 godine sigurnosnih nadogradnji a cijene ispod 1500 kn.

X serija predstavlja vrh nove ponude Nokia uređaja te nudi ozbiljnije specifikacije od C i G serije, a na test nam je došla perjanica X20.

 

Dizajn i kvaliteta

Iako bi očekivali da sa novim nazivima, tj serijama modela dolazi i promijenjeni dizajn, Nokia se nije odlučila na takvu promjenu. Kada pogledate nove Nokia mobitele, pogotovo sa stražnju stranu primjetno je da je Nokia ostala vjerna svom dizajnu.

Na prednjoj strani se nalazi 6.67 inčni ekran koji posjeduje rupu za prednju kameru koja je ovaj put smještena u sredini, a ne kao kod prethodnika na lijevoj strani ekrana. Novost je i da je ekran zaštićen i Gorilla Glass 5 zaštitom, a kao bi se ekran zaštitio od ogrebotina, odlučili su da na ekran postave i zaštitnu foliju. Iznad ekrana se nalazi mali otvor za prednju slušalicu. Obrub oko ekrana je mrvicu veći, ali takav je i kod konkurencije, sa malo većim zadebljanjem ispod ekrana gdje se smjestio Nokia logo. Rubovi ekrana su malo više zaobljeni nego kod pojedinih konkurenata.

Kada pogledate stražnju stranu odmah je jasno da se radi o Nokia uređaju, čak i kad ne bi bilo loga na poleđini. Stražnja strana je izrađena od glatke plastike, koja na ovom uređaju nema efekt prelijevanja boja kao neki prethodnici, a dostupan je u dvije boje. 4 kamere su smještene u okrugli modul koji je tek minimalno izdignut, dok se pored nazali LED bljeskalica.

Bočne stranice su izrađene od glatke plastike te je su zaobljene prema prednjoj i stražnjoj strani uređaja. Na desnoj strani uređaja se nalazi tipka za paljenje/gašenje a koja ujedno služi i kao čitač otiska prsta. Ova tipka je blago utisnuta u kućište uređaja a iznad su se smjestile tipke za glasnoću. Na lijevoj strani se nalazi utor za dvije nano SIM kartice ili jednu nano SIM i jednu microSD memorijsku karticu. Ispod utora se smjestila tipka za Google asistenta. Na donjoj strani uređaja se nalazi 3,5mm utor za slušalice, mikrofon, USB Type-C utor te zvučnik.

Tipka za paljenje uređaja je vrlo dobro smještena, no ako želite pojačati glasnoću potrebno je malo žonglirati uređaj u ruci, a kao mali nedostatak bi naveli položaj tipke za Google asistenta. Često smo tijekom testa slučajno stisnuli tu tipku kada smo htjeli otključati mobitel.

Kada uzmete X20 u ruku primjetno je da se radi o relativno velikom i nešto težem uređaju te da nije previše lagan za korištenje jednom rukom. No to je mana svih uređaja sa sličnom dijagonalom ekrana. No zbog zaobljenih rubova uređaj dosta dobro leži u ruci. Na samu kvalitetu izrade nemamo nikakvih zamjerki te je onda na jako visokom nivou.

HMD, odnosno Nokia, se pridružio trendu da su prodajnom paketu izostave punjač kako bi smanji količinu elektroničkog otpada, no naći će te USB kabel. Umjesto punjača, u paketu se nalazi razgradiva maska umjesto silikonske maskice. Sama maska je poprilično fora no dodatno povećava dimenzije uređaja te ga čini malo nepraktičnijim za korištenje, pogotovo jer je se mobitel više skliže u ruci sa maskom nego bez nje.

Fotografirano sa Nokiom X20
Fotografirano sa Nokia X20 macro kamera

Zaslon

Nokia X20 dolazi sa velikim 6,67 inčnim ekranom koji ima rezoluciju 1080 x 2400 piksela i gustoćom od 395 ppi. Sve navedeno je vrlo dobro za ovaj cjenovni rang, no mana je činjenica da se radi o IPS LCD ekranu. Prikaz na ekranu je dosta dobar, ali kutovi gledanja su nešto malo slabiji kao i maksimalna osvijetljenost ekrana koja je mrvicu slabija. No bez obzira na to vidljivost na dnevnom svjetlu je pristojna, a tu je i automatsko osvjetljene koje malo poveća osvijetljenost ekrana kod jakog sunca.

Mobitel podržava „noćno svjetlo“ koje prigušuje osvjetljenje i mijenja boju ekrana u žućkastu kako bi se oči manje naprezale tijekom noći.

 

Performanse

Nova generacija mobitela očekivano donosi i novu generaciju procesora, a X serija i dalje koristi Qulacomm Snapdragon procesore. Pošto se radi o perjanici Nokie, očekivali bi smo Snapradgon iz serije 600 ili 700 s obzirom na cijenu, no ovaj uređaj dolazi sa  Snapdragon 480 5G procesorom. Procesor se sastoji od 8 jezgri, 4x 2.0 GHz Kryo 460 i 6x 1,8 GHz Kryo 460. Iako procesor nomintivno spada kategoriju niže, u svakodnevnom korištenju, pa čak i u sintetičkim testovima je uz bok Snapdragonu 720G.

Za grafiku je zadužen Adreno 619 GPU, a mobitel dolazi sa 6 ili 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije uz podršku za microSD memorijske kartice.

Nokia X20 dolazi sa baterijom kapaciteta 4470 mAh te navode da baterija traje 2 dan. U praksi se pokazalo da će uređaj sa jednim punjenjem, sa malo intenzivnijim korištenjem, raditi oko 1 i pol dan. Sa nešto slabijim korištenjem bi bio moguće doći i do 2 dana korištenja. Mobitel podržava i 18W brzo punjenje no u prodajnom paketu ne dolazi punjač.

 

Kamere

Nova X serija uređaja se od G i C serije također razlikuje i po pitanju kamera pa tako ova serija mobitela dolazi sa Zeiss optikom.

Kombinacija Nokie i Zeiss optike nije nikakva novost, dapače, njihova suradnja traje od modela Nokia N90, tj od 2005.godine. U novijem vremenu, Zeiss optika je bila rezervirana za modele iz Nokiine serija 7 i 8.

Glavna kamera je 64 megapikslna širokokutna sa f/1,8 i PDAF, a tu su još 5 megapikselna ultraširokokutna kamera sa f/2,2, 2 megapikslena macro kamera sa f/2,4 i 2 megapikslni senzor dubine.

Sučelje kamere je poznato sa drugih Android uređaja te nudi na lijevoj strani brze postavke za uključivanje bljeskalice, odabir formata fotografije, uključivanje brojača i Google Lens te dodatne postavke. Na desnoj strani se nalazi izbornik za način korištenja kamera, tipka za prebacivanje između ultraširokokutne, glavne kamre i 2x zooma, ali moramo napomenuti da se ovdje radi o digitalnom uvećanju fotografije, te okidač.

Iako glavna kamera ima senzor od 64 megapiksela, fotografije se snimaju u rezoluciji od 16 megapiksla uz mogućnost snimanja i u punoj rezoluciji. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su pristojne kvalitete sa dobrim uzvratom boja i kontrastima. Dinamički raspon je dobar kao i količina detalja. Fotografije snimljene u uvjetima slabijeg osvjetljenja su niže kvalitete u odnosu na one u dnevnim uvjetima. Manja je količina detalja, fotografije su mekše uz primjetan šum, a i dinamički raspon je dosta uži. Tu je i noćni način rada koji malo poboljšava dojam, tj naglašava boje. Glavna kamera radi u suradnji sa 2 megapikslenim senzorom dubine da bi dobili pristojne portrete u dnevnim uvjetima.

Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije sa dobrim uzvratom boja, ali malo detalja i slabijim dinamičkim rasponom, a objekti fotografiranja su oštri u sredini kadra. Za ovu kameru nije predviđen noćni način rada pa fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja ispadaju izuzetno skromno, sa jako malo detalja, primjetnim šumom a i mutne su.

Macro kamera ima fiksni fokus na 4 cm. U uvjetima dobrog osvjetljenja je moguće dobiti relativno dobru fotografiju, ali zbog niže rezolucije senzora količina detalja je nešto niža.

X20 podržava i snimanje video zapisa u 1080p rezoluciji sa 30 ili 60 fps. S obzirom na konkurenciju, malo nas čudi izostanak snimanja videa u 4K rezoluciji. Kvaliteta video zapisa je korektna.

Ono što Nokia ističe kod modela X20 je „Dual sight“ način snimanja, odnosno mogućnost snimanja video zapisa sa dvije kamere. Tako možete odabrati da li će te video snimati sa glavnom kamerom i ultraširokokutnom kamerom, ili glavnom i prednjom kamerom ili ultrširokoutnom i prednjom kamerom. Također je moguće mijenjati između dva ovjera snimanja kod kamera. Snimljeni video 1920×864 piksela, bez obzira na to sa kojom kamerom snimate. Snimljeni video zapisi ne snimaju zvuk a isto tako nije moguće u ovom načinu rada snimiti fotografiju.

No ukoliko vam je bitno da se video istovremeno snima sa prednjom i stražnjom kamerom, a naknadno ubacujete zvuk, tj glazbenu podlogu, svakako je zanimljiva opcija.

Pored ove opcije tu je i Pro način fotografiranja u kojem možete ručno podesiti balans bijele boje, ISO, brzinu okidača, ekspoziciju.

Za video snimanje postoji i „Cinema“ način koji snima video zapise sa 24 fps, ali omogućava ručno podešavanje balansa bijele boje, ISO vrijednosti, brzinu zatvarača i ekspoziciju.

Kako bi mogli personalizirati svoje fotografije, Nokia je ukomponirala i mogućnost izrade vlastitih “vodenih žigova” koje možete staviti na fotografije.

Prednja kamera je 32 megapikselna sa f/2,0. Kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima je pristojna sa dobrim uzvratom boja ali nešto dinamičkim rasponom te malo šuma u tamnijim kadrovima.

 

Operativni sustav i sučelje

Nokia je svoje modele svrstala u Anodrid One sustav a isti je slučaj i sa modelom X20. Tako na ovom mobitelu dolazi instaliran čisti Android 11 bez ikakvih korisničkih sučelja a za ovaj mobitel Nokia obećava 3 godine ažuriranja, što je produljenje u odnosu na dosadašnje Nokia modele.

Korisničko sučelje je jednostavno i poznato sa drugih Nokia uređaja. Zaslon zaključavanja je jednostavan te nudi prikaz sata sa datumom i prognozom te obavijestima.

Otključavanjem mobitela se dolazi do poznatih zaslona na koje je moguće dodavati različite aplikacije a krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google. Povlačenjem presta prema gore otvara se ladica sa svim aplikacijama koja na vrhu nudi pretraživanje aplikacija te 5 ponuđenih aplikacija, dok se povlačenjem prsta prema dolje na početnom zaslonu otvaraju brz postavke i obavijesti.

Kada pokrete mobitel, primjetan je izostanak tipki na dnu ekrana koje su zamijenile geste, odnosno povlačenje od dna ekrana (tipka home) ili od lijevog ili desnog ruba kao zamjena za tipku „nazad“. U postavkama možete podesiti osjetljivost povlačenja sa rubova ili uključiti tipke. Tijekom testa, pogotovo kada smo mobitel stavili u zaštitnu masku nam se više svidjelo korištenje gesta zbog veličine mobitela.

Za razliku od prijašnjih Nokia modela, čitač otiska prsta se smjestio na bočnoj strani a ne poleđini. Sami čitač otiska prsta je nešto uži, ali u svakodnevnom korištenju radi dosta dobro. Prilikom testa nismo imali problema prepoznavanjem otiska a brzina je zadovoljavajuća. Pozicioniran je vrlo dobro, ugodno za korištenje.

Uz čitač otiska prsta mobitel je moguće otključati i putem prepoznavanja lica. Prepoznavanje lica radi dosta dobro u dnevnim uvjetima, ali čitač otiska prsta je nam djeluje mrvicu brži a i sigurniji je.

Mobitel posjeduje jedan zvučnik koji je smješten na dnu uređaja a daje dosta glasan zvuk, ali je primjetan nedostatak dubljih tonova te je primjetna sitna distorzija zvuka kada zvuk pojačate a najveću razinu. Po pitanju zvuka u slušalici nemamo primjedbi. Zvuk je dovoljno glasan i čist tako bez problema čujete sugovornika.

Procesor osigurava da mobitel u svakodnevnom korištenju radi fluidno, tj bez trzanja, premda je ponekad primjetno da pokretanje pojedine igrice ili aplikacije traje koji trenutak duže, kao i prebacivanje između pojedinih aplikacija. Igranje igrica nije problem a i kod nešto dužeg igranja nismo primijetili nikakvo zagrijavanje. Glatki rad je zasluga i čistog Androida bez ikakvih dodatnih launchera koji bi usporili rad ili nepotrebnih aplikacija.

Tijekom testa smo primijetili da testni uređaj sa vremena na vrijeme zna izgubiti signal SIM kartica pa smo bili par trenutaka bez signala i nedostupni. Trebalo bi vidjeti da li će spomenuti problem riješiti kakvom nadogradnjom ili je to problem samo testnog primjerka. Trebamo spomenuti da ovaj uređaj podržava i 5G mreže.

 

Zaključak

X serija od Nokie bi trebala predstavljati njihov top model i smjestiti ih u srednju kategoriju, naspram dosadašnjih modela koji su bili više orijentirani ka kategoriji pristupačnih uređaja. Iako procesor donekle spada u nižu kategoriju, čisti Andorid znači da će uređaj uredno obavljati sve zadatke a tu je i podrška za 5G te vrlo dobra izrada. X20 za konkurencijom zaostaje kada je kvaliteta ekrana u pitanju, a još više kada po pitanju kamera. Dojma smo da je Nokia povećala broj pixela glavne kamere koja daje pristojne fotografije, ali se nisu potrudili previše oko ostalih kamera. Kada se sve zbroji, X20 više spada u nižu nego u srednju kategoriju, ali ga cijena od 2.800 kn gura u srednji segment. Konkurencija u tom cjenovnom rangu je jaka, tako pojedini uređaji nude jače procesore, više RAM-a ili optičku stabilizaciju slike.

Nakon testa moramo utvrditi da mjesta za popravak još ima, a X20 će imati težak posao da se izbori za svoj dio kupaca.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1