TESTOVI

Warp brzina

OnePlus 8T

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

OnePlus od modela 3, nakon pola godine predstavi sitno poboljšani T model. Tako je i ove godine na tržište došao model 8T, nasljednik „flagship killera“ 8. A kakav je ovaj poboljšani model i gdje se smjestio na tržištu, pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Testni OnePlus 8T nam je došao u prilično velikoj „media kit“ kutiji, u uočljivoj OnePlus crvenoj boji. Unutar iste se nalaze razne upute, dodatne originalne maske te pakiranja uređaja kakvo će dobiti krajnji kupac. U duguljastoj crvenoj kutijici se nalazi sami uređaj, upute, prozirna silikonska maska sa već poznatim motom „Never Settle“, te Warp 65 punjačem i crvenim USB Type-C na Type-C kabelom.

Kada ovaj uređaj izvadite iz kutije i pogledate prednju stranu vidljivo je da je na ovom modelu OnePlus odustao od zakrivljenog ekrana kakvog imaju OnePlus 8 i 8 Pro. Da li je OnePlus odustao od zakrivljenih ekrana za obične modele i ostavio ga za Pro seriju, ostaje za vidjeti do modela 9. Dijagonala ekrana je ostala 6,55“, a obrub oko ekrana je minimalan sa svih stana. Rupa za prednju kameru se nalazi u gornjem lijevom kutu. Iznad ekrana se smjestila slušalica koja a ispod iste „rešetke“ se nalazi i prednji zvučnik koji u kombinaciji sa donjim zvučnikom daje stereo zvuk. Na lijevoj strani se nalazi tipka za paljenje/gašenje uređaja a s obzirom na veličinu mobitela, tipka je idealno smještena. Iznad nje se nalazi klizač za odabir zvono/vibracija/tiho, koji je postao jedan od zaštitnih znakova OnePlus mobitela a koji je uveden sa modelom 2.

Na lijevoj strani se nalaze tipke za glasnoću, koje su postavljene malo više pa je potrebno malo „pomicanja“ mobitela u ruci ako želite pojačati ili stišati zvuk. Sve fizičke tipke su uske ali malo izdužene i blago izbočene, dok klizač ima na sebi teksturu tako da ga nećete zamijeniti sa tipkom za paljenje. Na gornjoj strani se nalazi jedan od mikrofona, dok se na donjoj strani nalazi utor za 2 nano SIM kartice, mikrofon USB Type-C priključak, te već spomenuti zvučnik.

Kako 8T donosi vidljive promjene na prednjoj strani uređaja, OnePlus je odlučio da vidljive promjene budu i na stražnjoj stani. Kada pogledate stražnju stranu uređaja vidjeti će te novi modul kamera, koji sad uvelike podsjeća na P40 ili A71 modele. Osim novog izgleda, dodana je još jedna kamera, tj senzor dubine te je dodana još jedna LED bljeskalica. Stražnja strana je napravljena od stakla, a kao i prednja zaštićena Gorilla Glass 5 zaštitom. Stražnja strana uređaja je blago zakrivljena prema bočnim stranicama uređaja, zbog čega imate osjećaj da je uređaj nešto tanji nego što uistinu je. Spomenuti model kamere je nešto izdignut od stražnje strane uređaja, a zbog toga dolazi do malog klackanja kada mobitel stavite na stol. Bočne stranice su izrađene od aluminija dok su robovi blago zaobljeni. Upravo zbog zaobljenih rubova kao i zaobljene stražnje strane, uređaj jako dobro leži u ruci i udoban je za svakodnevno korištenje. Sama izrada je na vrhunskom nivou te nismo primijetili nikakve nedostatke u izradi i sklapanju ovog mobitela.

No zbog materijala izrade, staklo i aluminij, ovaj mobitel je jako sklizak te je potrebno pripaziti da ne ispadne iz ruke. No kako bi se to spriječilo, možete staviti prozirnu silikonsku masku koja dolazi u paketu. Osim što uvelike sprječava klizanje, maskica rješava i problem sa „izbočenim“ modulima kamere na stražnjoj strani. Sama maska odlično pristaje na uređaj i povećava mu puno dimenzije.

U testnom paketu smo dobili u maske u drugim bojama, tako da možete promijeniti izgleda vašeg uređaja u tren oka. Kao i do sad, OnePlus na svom web shopu nudi različite maske za svoje mobitele, no koštaju oko od oko 185kn pa naviše.

OnePlus 8T je dostupan u dvije boje Aquamarine Green, Lunar Silver, a mi smo na testu dobili zelenu varijantu.

Zaslon

Kao što smo spomenuli, za razliku od prethodnika koji je imao blago zakrivljeni ekran, 8T dolazi sa ravnim ekranom, ali su odlučili zadržati istu dijagonalu ekrana od 6,55 inča i rezoluciju od 1080 x 2400 piksela, a u lijevom kutu je rupa za prednju kameru. Omjer stranica je 20:9, a gustoća ekrana iznosi 402 ppi. Tu je i podrška za HDR+. I dalje je riječ o „fluid“ AMOLED ekranu kako ga naziva OnePlus, ali su za ovaj model odlučiti povećati frame rate koji umjesto dosadašnjih 90 Hz sada iznosi 120 Hz, ali je postavkama moguće odabrati da radi na 60 Hz. Ukoliko odaberete da ekran radi na 120 Hz, to će i biti tako, ali će u pojedinim situacijama, tj kada ne tipkate po ekranu automatski će se stopa osvježenja smanjiti na 60 Hz kako bi se uštedilo malo baterije. Prilikom testa smo uočili da ta opcija ne radi kada uključite tamnu temu nego ekran drži na 120 Hz. Ova brzina osvježavanja doprinosi ugodnijem listanju po izbornicima ili listanju dužnih članaka i web stranica te imate osjećaj da sve radi malo brže ili glađe. Nažalost, Youtube ili Google maps ne podržavaju rad na 120 Hz, kao i pregledavanje video preko cijelog ekrana, već samo na 60 Hz. Ukoliko bi netko pomislio da bi osvježenje ekrana od 120 Hz dobro došlo prilikom igranja igrica, nažalost, razočarati će se jer samo dvije igrice podržavaju veći frame rate od 60 Hz. To su PUBG i Fortnite koji podržavaju rad do 90 Hz.

U postavkama ekrana možete dodatno kalibrirati ekran, te izbrati između opcija „Životopisno“, „Prirodno“ ili „Napredno“ te tada možete podesiti temperaturu boje i spektar boja.

Možda i veća novost na ovom uređaju i ekranu od samog frame rate je činjenica da je OnePlus omogućio pravi Always-on ekran. Kod prijašnjih modela nije bilo pravog Always-on ekrana, nego je bilo moguće uključiti opciju da se ekran kratko uključi prilikom dizanja mobitela ili kod primanja nove poruke/maila, tj kod novih obavijesti. Pošto ovaj model nema LED bljeskalicu za propuštene obavijesti, Always-on ekran je odlična zamjena, što svakako pozdravljamo. Prilikom uključivanja ovog načina prikaza imate mogućnost odabira između nekoliko stilova kako će Always-on ekran izgledati, a nama se posebno svidio jednostavni prikaz sata koji se spušta po stupcu na kojem se prikazuju „prekidi“ u ispuni kada je ekran bio uključen, te se prikazuje koliko ste puta otključali mobitel. Osim što prikazuje obavijesti i vrijeme, ova opcija djeluje i malo psihološki da malo „pustite“ mobitel i ne otključavate ga svako malo. U postavkama je također moguće odabrati da li da se Always-on prikazuje stalno, u određeno vremenu ili prilikom podizanja mobitela. Tijekom testa, Always-on ekran je kroz 8h pojeo svega 6% baterije.

Postavke Always-On prikaza

Sami prikaz na ekranu je vrlo dobar, bilo da u ekran gledate na izravnom suncu ili u zatvorenom. Kutovi gledanja su odlični, kao i povrat boja. Što je i očekivano s obzirom da se radi o AMOLED ekranu. Pikselizacija nije primjetna. Ako po noći gledate u ekran, možete uključiti i opciju „ugodnost gledanja“ u kojem možete podesiti temperaturu boje kao i jačinu osvjetljenja. Ova opcija „prebacuje“ tekst na ekranu u blago žućkastu nijansu kako bi vam se oči manje naprezale. Pored navedene opcije tu je i opcija „način čitanja“ u kojem možete odabrati kromatski efekt ili crno-bijeli efekt. Ako uključite recimo crno-bijeli efekt, sve prikazano na ekranu je crno-bijelo.

Performanse

OnePlus 8T dolazi sa istim specifikacijama, tj procesorom kao i njegov prethodnik OnePlus 8. Kada pogledamo specifikacije, stvarno nije niti bilo razloga za promjenu specifikacija ispod haube. Tako je tu i dalje Qualcomm Snapdragon 865 procesor koji je izrađen u 7nm tehnologiji te i dalje predstavlja sami vrh Qualcomm-ove ponude pored 865+ modela. Ovaj procesor ima 8 jezgri i to u konfiguraciji 1×2,84 GHz Kryo 585 + 3×2,42 GHz Kryo 585 + 4×1,8 GHz Kryo 585. Za grafiku je zadužen Adreno 650 GPU koji također spada u sami vrh ponude.

Kao što je bio običaj i do sada, i 8T dolazi u dvije verzije. Jedna verzija ima 8 GB radne memorije i 128 GB interne memorije, dok „jača“ verzija ima 12 GB radne memorije i 256 GB interne memorije. Mi smo na testu imali jaču verziju koja po pitanju radne memorije spada u sami vrh mobilnih uređaja, jer i trenutno najjači flagshipovi imaju 12 GB RAM-a.

Interna memorija nije proširiva pomoću microSD memorijskih kartica, a to je nešto od čega OnePlus ne odustaje. Od 256 GB korisniku je dosupno 224 GB.

Vrhunske specifikacije osiguravaju da uređaj radi bez ikakvog zastajkivanja i da bez problema možete pokrenuti i odigrati i najzahtjevnije igrice sa najvišim detaljima. Što smo na testu i probali. Igrice se pokreću brzo, a igranje je fluidno. Svakodnevni rad je bez ikakve greške, sve aplikacije se pokreću jako brzo, kao i prebacivanje između aplikacija. Duže igranje igrica će tek neznatno zagrijati uređaj.

Testni model smo podvrgli i generičkim testovima, a kako je bilo za očekivati, svi rezultati su na vrhu ili u samo vrhu poretka, te bez problema papira i znatno skupljim mobitelima.

Da ne bi sve specifikacije ostale identične prethodniku, testni mobitel dolazi sa nešto većom baterijom te ona sada ima kapacitet 4500 mAh. Ovdje se moramo ispraviti i reći kako su ispod poklopca dvije baterije koje zajedno imaju kapacitet od 4500 mAh.

Tijekom testa, na mobitelu smo imali sinkronizrana 2 mail računa, koristili 2 SIM kartice te koristili WhasApp i Viber na oba broja, surfali internetom, gledali filmove na Youtubeu, igrali i zahtjevnije igrice te imali uključen Always-On ekran. Uz takvo zahtjevnije korištenje uređaja, baterija nam je izdržala cijeli dan. Sa nešto skromnijim korištenjem moglo bi se izvući nešto preko 1 dana korištenja. A ako je potrebno brzo nadopuniti bateriju, tu je brzo punjenje.

Novi mobitel podržava i novo „brzo punjenje“ te tako umjesto dosadašnjeg brzo punjenja od 25W, ovaj mobitel dolazi sa podrškom za Warp punjenje od 65W. A upravo već spomenuta činjenica da su u mobitelu 2 baterije omogućava tako brzo punjenje. Tijekom testa smo uspjeli mobitel napuniti sa 5% na 100% za 30ak minuta, premda OnePlus navodi da je vrijeme punjenja od 0% do 100% svega 39 minuta. Prilikom ultra brzog punjenja, dolazi do blagog zagrijavanja mobitela, no ništa što bi vas trebalo zabrinjavati.

Warp 65 punjač i USB Type-C kabel

Mnogi bi pomislili „super da mobitel posjeduje mogućnost tako brzog punjenja, no što mi to znači ako moram kupovati posebni punjač!?“, no uz ovaj uređaj će te dobiti i odgovarajuću punjač te nešto deblji USB kabel koji to punjenje i podržava, tako da nema dodatnih troškova.

OnePlus Type-C kabel naspram običnog Type-C kabela
5/5 - (1 vote)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1