TESTOVI

Broj veći

Samsung Galaxy A72

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (41 votes)

Samsung nastavlja sa ponudom kvalitetnih uređaja u srednjem segmentu, a nakon nedavno testiranih Samsung Galaxy A32 i Samsung Galaxy A52 na test nam je došao veći model, A72 koji je nasljednik prošlogodišnjeg modela A71.

 

Dizajn i kvaliteta

Samsungova A serija ove godine nudi napredak po pitanju dizajna te još dodatno približio S seriji po pitanju dizajna. Samsung Galaxy A72 je dizajnom istovjetan Samsungu A52. Kao i prošle godine, za razliku od A52 na prednjoj strani se nalazi 6,7 inčni ekran što je istovjetno modelu A71, a na vrhu ekrana se nalazi mala rupa prednje kamere. Obrub ekrana je nešto veći nego prošle godine, no i dalje je relativno tanak a nešto je malo veći tek ispod ekrana.

Stražnja strana je i dalje izrađena od plastike, no umjesto sjajne plastike sada je tu mat plastika na kojoj nisu toliko primjetni otisci. I ovaj uređaj dolazi u 4 različite, pastelne, boje. Testni uređaj je bio u Awsome plavoj boji, a iako boja djeluje efektno, kada izbliza pogledate mobitel, stražnja strana djeluje nekako jeftino i plastično. Crna boja, iako manje izražajna, ostavlja bolji dojam.

Druga promjena koja je vidljiva na stražnjoj strani je modul kamera koji je sada dosta veći nego na prethodniku te malo izbočeniji. Iako je modul sa kamerama nešto veći, djeluje bolje integrirano nego kod prethodnika. Kada stavite mobitel na stol, klackanje mobitela na stolu je minimalno.

Obrub mobitela je napravljen od sjajne plastike što je donekle kontrast mat stražnjoj strani. Na lijevoj strani se nalaze fizičke tipke za glasnoću i tipka za paljenje mobitela. Na gornjoj strani uređaja se nalazi utor za dvije nano SIM kartice ili jednu nano SIM i jednu microSD memorijsku karticu. Na donjoj strani uređaja se nalazi 3,5 mm utor za slušalice, mikrofon, USB Type-C te donji zvučnik.

Novost koju smo vidjeli i kod A52 je stereo zvuk. Donji zvučnik u kombinaciji sa prednjom slušalice daje stereo zvuk sa podrškom za Dolby Atmos. Zvuk je dosta kvalitetan i možda malo glasniji nego kod A52, no pojedini uređaji sa stereo zvučnicima su nešto glasniji. Na kvalitetu zvuka nemamo primjedbi te nema distorzija ni na najvećoj glasnoći.

Kada ovaj uređaj usporedimo sa prošlogodišnjim A71, vidljivo je da su dimenzije i težina povećane, dok je dijagonala ekrana ostala ista. Uzrok povećanju dimenzija je IP67 zaštita koju ovaj uređaj posjeduje. U prijevodu to znači da mobitel može biti u vodi do 1 metra dubine u trajanju 30 minuta.

Zbog nešto većih dimenzija uređaj se neće možda svidjeti svima. No bez obzira na dimenzije, zbog zaobljenih bočnih stranica i rubova uređaj vrlo dobro leži u ruci i ugodan je za korištenje, a zbog mat plastike na stražnjoj strani mobitel nije sklizak. Jedina zamjerka je položaj fizičkih tipki koje bi mogle biti postavljene nešto niže. Tipka za paljenje mobitela je dobro pozicionirana te nismo imali problema da ju stisnemo čak i kada smo mobitel koristiti samo sa jednom rukom dok je za stiskanje tipki za glasnoću potrebno malo žongliranja.

 

Zaslon

Samsung A72 dolazi, kao i prethodnik sa 6,7 inčnim Super AMOLED ekranom rezolucije 1080 x 2400 piksela i gustoćom od 394 PPI. Najveća razlika u odnosu na prethodnika je u stopi osvježavanja ekrana koja je sada podignuta na 90 Hz, a tu je Gorilla Glass 5 zaštita.

Kvaliteta ekrana je vrlo visoka, te spada u sami vrh po pitanju kvalitete što je i očekivano od Samsungovih AMOLED ekrana. Prikaz na ekranu je vrlo dobar i ima jako dobre kontraste, a kutovi gledanja su vrlo dobri. Razina osvjetljenja je mrvicu slabija nekog kod S serije, ali je vidljivost po suncu vrlo dobra.

U postavkama je moguće podesiti između 2 načina prikaza tako da možete odabrati koji prikaz vam više odgovara.

Ovaj uređaj posjeduje i odlični Always ON prikaz sa dosta opcija i mogućnosti personaliziranja, te je jedan od bolje implementiranih prikaza.

 

Performanse

Prošle godine su se modeli A51 i A72 razlikovali u izboru procesora. Dok je A51 bio pogonjen Exynos procesorom, A71 je imao Snapdragon 730. Ove godine su u Samsungu odlučili ne komplicirati oko procesora tak da i A52 i A72 dolaze sa istovjetnim procesorima, odnosno Qualcomm Snapdragon 720G. Procesor ima 2x 2,3 GHz Kryo 465 Gold i 4x 1,8 GHz Kryo 465 Silver jezgre. Za grafiku se brine Adreno 618 GPU kao i prošle godine. Mobitel dolazi sa 6 ili 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB interne memorije.

Iako neki konkurenti nude jači procesor, odabir procesora i RAM-a je sasvim zadovoljavajući za ovaj rang u koji uređaj spada. U svakodnevnom radu mobitel radi sasvim dobro i bez trzaja. Mobitel nije prvak po brzini, te je ponekad primjetno minimalno kašnjenja, ali samo kod prebacivanja između zahtjevnijih aplikacija, no ništa što nije primjetno i kod konkurencije. Pokretanje igrica, čak i onih zahtjevnijih nije nikakav problem, dok stereo zvuk poboljšava dojam kod igranja igrica.

Zagrijavanje je primjetno jedino kod dužeg igranja zahtjevnijih igrica, no isto smo primijetili i kod konkurencije.

Tijekom testa smo na mobitelu odradili i sintetičke testove a rezultati su gotovo identični kao i kod modela A52. U sintetičkim testovima, mobitel se smjestio u rangu sa konkurencijom.

Baterija je u odnosu na prošlogodišnji model doživjela porast od 500 mAh te je sada baterija kapaciteta 5000 mAh, a tu je i podrška za brzo 25W punjenje. Za razliku od modela A52, sa ovim mobitelom dolazi 25W punjač. Sa ovim punjačem, potrebno je nešto više od 1h da bi se baterija napunila od 10% do 100%. Mobitel ne podržava bežično punjenje koje je i dalje ostalo samo za S seriju mobitela.

Tijekom testa u mobitelu smo imali dvije SIM kartice, uključen tamni način, osvježenje ekrana na 90 Hz te stalno uključeni Alwasy ON prikaz. Na mobitelu smo igrali igrice, gledali filmiće na youtube-u, sinkronizirali više mailova, surfali internetom. Sa takvim korištenjem baterija nam je trajala 1 i pol dan. Sa nešto slabijim korištenjem ili smanjenjem osvježenja na 60 Hz te isključivanjem stalnog Always On prikaza bez problema možete doći do 2 dana korištenja.

 

Kamere

Iako je broj kamera jednak prošlogodišnjem modelu, kamere su doživjele znatan napredak.  I dalje je tu glavna širokokutna kamera, ultra širokokutna kamera, macro kamera te su one identične kao i kod modela A52, no umjesto senzora dubine, A72 posjede telfoto kameru.

Glavna kamera je 64 megapikselna sa f/1,8 i optičkom stabilizacijom slike, 12 megapikselna ultraširokokutna kamera sa f/2,2 i 123°, te 5 megapikselna macro kamera sa f/2,4, a novost je 8 megapiskelna telefoto kamera sa f/2,4, 3x uvećanjem i ono što je važnije optičkom stabilizacijom.

Sučelje kamere istovjetno onom kod modela A32, A52 i drugih Samsung uređaja.

Tako na ekranu možete brzo uključiti neke postavke, dok u postavkama imate mnoštvo opcija, dok na drugoj strani možete odabrati način rada kamera te složiti raspored načina rada prema vlastitoj želji. Iznad okidača se nalazi tipka za prebacivanje između glavne, ultraširokokutne i telefoto kamere, dok je za macro kameru potrebno odabrati Macro način.

I kod ovog uređaja fotografije snimljene sa glavnom kamerom se snimaju u rezoluciji od 16 megapiksela a u postavkama možete odabrati da snima fotografije u punoj rezoluciji.

Sve što smo rekli za kameru u testu Samsunga A52 vrijedi i za A72. Fotografije snimljene glavnom kamerom u dnevnim uvjetima su vrlo dobre, sa dobrim prikazom boja i dobrim dinamičkim rasponom te imaju dosta detalja.

Noćne fotografije su vrlo dobre, pogotovo kada uključite noćni način rada, kada je potrebno pričekati par sekundi da se snimi fotografija. Kvaliteti fotografija pridonosi i OIS, tako da fotografije imaju dosta detalja kao i dobar uzvrat boja.

Ultraširokokutna kamera daje pristojne fotografije u dnevnim uvjetima, ali je dinamički raspon nešto manji te je manje detalja.

Ova kamera podržava noćni način, a preporuka bi bila da ga uvijek koristite kod noćnih snimaka kod ove kamere. Šum je primjetan, a fotografije imaju dovoljno detalja.

Macro kamera daje pristojne fotografije u dnevnim uvjetima, pod uvjetom da imate mirnu ruku i malo strpljenja. Tada možete dobiti fotografiju, ako vam je objekt miran i na udaljenosti od 3-4-5 cm od kamere, a koja je po kvaliteti iznad konkurencije. S obzirom na veličinu senzora i rezoluciju kamere, fotografije nemaju previše detalja.

Telefoto kamera posjeduje optičku stabilizaciju što pridonosi kvaliteti fotografija. Kvaliteta snimljenih fotografija u dnevnim uvjetima je dosta dobra sa dobrom oštrinom i dobrim dinamičkim rasponom, ali ipak nešto slabijim nego kod glavne kamere. Količina detalja je dosta dobro, no šum je primjetan u tamnijim dijelovima fotografije.

Kvaliteta fotografija u noćnim uvjetima ipak nešto opada. Noćne fotografije imaju manje detalja te je primjetniji šum a boje su nešto toplije. Za ovu kameru nije podržan noćni način koji bi ipak popravio kvalitetu noćnih fotografija.

A72 posjeduje i „Pro“ način snimanja u kojem je moguće ručno podesiti ISO, brzinu okidača, balans bijele boje, ekspoziciju i slično tako da možete dobiti još bolje fotogafije. Pro način je dostupan i kod snimanja video zapisa.

Stražnja kamera ima mogućnost snimanja i video zapisa u 4K rezoluciji sa 30 fps ili 1080p sa 30/60 fps. Ako uključite stabilizaciju video zapisa, kvaliteta je ograničena na 1080p sa 30 fps.

Kvaliteta snimljenih video zapisa je dosta dobra kao i prikaz boja, dinamički raspon je dosta dobar a šum je minimalan.

 

Operativni sustav i sučelje

Samsung A72 dolazi sa Android 11 i Samsungovim UI 3.1 sučeljem koje je optimizirano za rad sa jednom rukom. Upravo će zbog tog sučelja korištenje mobitela biti olakšano s obzirom na veličinu ekrana i dimenzije cijelog mobitela. I za ovaj uređaj Samsung navodi da će slijedeće 4 godine dobivati nadogradnje.

Samsungovo sučelje je već poznato od prije.

Always-On prikaz nudi nekoliko mogućnosti podešavanja, čak i postavljanja malih fotografija, a prikazuje vrijeme, datum, postotak baterije i obavijesti ako ih imate. Ono što ga donekle razlikuje od konkurencije je da su ikone za aplikacije u kojima obavijest u boji. Dvostrukim pritiskom na ikonu obavijesti se otvara aplikacija, dok se dvostrukim pritiskom na sat otvaraju dodatne mogućnosti poput pokretanja glazbenog playera ili pregleda kada je slijedeći alarm.

Zaslon zaključavanja nudi prikaz sata, obavijesti i dva prečaca na dnu ekrana.

Za zaštitu mobitela možete koristiti čitač otiska prsta smješten ispod ekrana ili prepoznavanjem lica.

Čitač otiska prsta je donekle unaprijeđen i radi nešto brže nego kod prošlogodišnjeg modela. Tijekom testa čitač otiska prsta je radio dosta dobro te nismo imali problema sa očitavanjem prsta.

Prepoznavanje lica radi dosta dobro u dnevnim uvjetima dok je u uvjetima lošijeg osvjetljenja ipak nešto sporije.

Kada otključate mobitel dolazite na poznate početne ekrane a krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google Discover ili Samsung Free. Dobro je što u postavkama možete isključiti ovaj ekran.

U postavkama možete mijenjati veličinu ikona, tj veličinu mreže na početnom ekranu i ladici sa aplikacijama. Povlačenjem prema dolje otvaraju se brze postavke i obavijesti.

Sa novom verzijom UI-a dolaze i sitne promjene na Samsungovim aplikacija kao i u postavkama. U postavkama možete dodatno personalizirati uređaj, bilo da se radi o postavkama bočne tipke, tj da li će ista služiti pa paljenje/gašenje uređaja ili za pokretanje Bixby-a, moguće je uključiti obavijesti rubnim svjetlom na zaslonu, promijeniti navigacijsku traku sa gestama. Među raznim gestama svakako bi izdvojili mogućnost paljenja i gašenja ekrana dvostrukim tapkanjem po ekranu.

Već smo na modelima A32 i A52 vidjeli i Edge panele koji su također dostupni i na A72 uređaju. Funkcionalnost je na razini drugih Samsung uređaja i nudi mnoštvo mogućnosti prilagodbe.

Bez obzira što je Samsung instalirao svoje korisničko sučelje povrh Androida, sve radi radi dosta dobro a zahvaljujući 90 Hz osvježenju ekrana, listanje djeluje još glađe.

 

Zaključak

Samsungov model A72 doista donosi sjajne stvari po pristupačnoj cijeni. Ovaj mobitel donosi nekoliko sitnih ali značajnih promjena u odnosu na prošlogodišnji model. Osim vidljive razlike u dizajnu stražnje strane, najbitnija razlika je optičkoj stabilizaciji kamere, zoom kameri, IP67 zaštiti, osvježenju ekrana od 90 Hz te stereo zvučnicima. Iako pojedini konkurenti imaju jače procesore ili ekran sa još većim osvježenjem, u ovom cjenovnom segmentu se teško nađe uređaj koji ima sve gore navedeno. Tako ispada da će jedan od najvećih konkurenata biti bratski model A52. Kao nedostatak bi mogli navesti nedostatak bežičnog punjenja, maco kameru te nešto slabiju vibraciju, a zbog većih dimenzija nešto teže baratanje sa jednom rukom.

Dok se razlika u odnosu na prošlogodišnji model povećala, razlika između A72 i A52 je smanjena a osim većeg ekrana, najveća razlika je u modulu kamera. I tu je sada pitanje, da li vam je potrebna telefoto kamera i veći ekran za 800kn višu cijenu ili želite mobitel koji je ugodniji za rukovanje sa jednom rukom, dok su sve specifikacije identične.

5/5 - (41 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1