TESTOVI

Kino ekran u džepu

Sony Xperia 10II

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (3 votes)

Nakon prošlogodišnjeg zaokreta u nazivima modela, ove godine Sony nije napravio revolucije nego samo evoluciju prošlogodišnjeg modela te smo se ovaj put na testu družili sa Sony Xperia 10 II modelom.

Dizajn i kvaliteta

Sony je davne 2013.godine sa modelom Xperia Z napravio „zakret“ u dizajnu svojih mobitela te odustao od „arc“ dizajna, te su ponudili vrlo elegantan mobitel, ravnih linija i velikih staklenih površina te je bio među prvima koji je nudio IP57 zaštitu od vode i prašine. Kroz narednih 6 godina su izbacili razne Z i XZ modele koji su oslanjali na prvi Z model, da bi 2019.godine Sony napravio malu revoluciju promijenivši naziv modela te je umjesto XZ stigla serija 1 a umjesto XZ Compact je stigla serija 10. Osim promjene naziva, najveća promjena je bila vidljiva u ekranu, jer su umjesto ekrana sa omjerom stranica 18:9 ugradili ekran sa omjerom 21:9, takozvani „cinema“ omjer. Kada pogledate i Sony Xperia 10 II vidljiv je dizajn kojeg se Sony drži već godinama, sa sitnim unaprjeđenjima. Dizajn je i dalje jako elegantan te mobitel a izrada samog uređaja je jako kvalitetna. Premda testni model 10 II nije premium uređaj, Sony se odlučio na ovom uređaju, u odnosu na prethodnika, na stražnju stranu staviti staklo koje je dodatno zaštićeno Gorilla Glass 6 staklom. Ovaj potez svakako pozdravljamo jer drugi proizvođači u svojim „mid-range“ modelima nude plastiku na stražnjoj strani. Sa prednje strane uređaja se nalazi 6 inčni OLED ekran u omjeru 21:9 koji je obrubljen sa malo mesa iznad i ispod ekrana. Iznad ekrana se nalazi slušalica, prednja kamera te u desnom kutu LED lampica za obavijesti. Prostor ispod ekrana je nešto veći a pri dnu se nalazi otvor zvučnika. Premda je otvor dosta velik, to je više vizualno jer se sami zvučnik nalazi na desnoj strani. Na prednjoj strani se također nalazi Gorilla Glass 6 zaštita. Zvučnik smješten na dnu prednje strane uređaja smo znali viđati i kod drugih proizvođača, što osobno smatram dobrim rješenjem jer se prilikom korištenja mobitela (gledanje filmova, igranje igrica) ne prigušuje zvuk sa rukom.

Stražnja strana uređaja je vrlo jednostavna te na se lijevoj strani nalazi modul sa 3 kamere koji je blago izbočen iz kućišta a iznad kojeg se nalazi LED bljeskalica. Desno od kamere je oznaka za NFC dok se u sredini nalazi Sony logo.

Na lijevoj strani se nalazi uvučen tipka za paljenje/gašenje mobitela koja služi kao čitač otiska prsta te tipka za pojačavanje i stišavanje glasnoće. Na gornjoj strani se nalazi 3,5mm utor za slušalice dok se na donjoj strani nalazi USB Type-C utor i mikrofon. Sa lijeve strane se nalazi hibridni utor za 2 nano SIM kartice ili za 1 nano SIM karticu i 1 micro SD memorijsku karticu. Utor je zaštićen brtvom kako bi se spriječio ulazak vode u uređaj. Također, prilikom svakog vađenja SIM kartica mobitel se resetira.

Power tipka i čitač otiska prsta – 2 u 1

Bočne stranice uređaja su napravljene od plastike, aluminij je ipak ostao za premium model 1 II, a same stranice su zaobljene zbog čega uređaj jako dobro leži u ruci. Zahvaljujući izduženom a nešto užem ekranu, imate osjećaj da u ruci imate nešto manji mobitel nego što je. Upotreba plastike za bočne stranice je dobar izbor, pogotovo jer je stražnja strana napravljena od stakla pa uređaj ne klizi kada ga držite u ruci. Sama izrada uređaja je na jako visokoj razni te nema nikakvih „škripanja“. Modul kamere je izbočen ali kad stavite mobitel na stol i tipkati po tipkovnici, mobitel se neće klackati, osim ako ne stisnete na lijevoj gornjoj polovici ekrana. No to je problem kod većine uređaja koji imaju izraženiji modul kamera na jednoj strani uređaja.

Zaslon

U odnosu na prošlogodišnji model (Xperia 10) koji je imao IPS LCD ekran, Sony je u ovogodišnji model odlučio ugraditi OLED ekran zadržavši dijagonalu od 6 inča i rezoluciju 1080 x 2520 piksela. Gustoća ekrana je 457 PPI.

Ono što ovaj uređaj razlikuje od konkurencije je omjer stranica ekrana koji iznosi 21:9 naspram uobičajenih 18:9. Osim što uređaj djeluje izduženo, na samom ekranu dobavite i više mjesta za multimediju, bilo da se radi o čitanju članaka, pregledavanju društvenih mreža ili radu u dva prozora istovremeno. Sonyev OLED ekran je uz Samsungove AMOLED ekrane jedan od boljih na tržištu te nudi bolji bolji prikaz i kontraste od IPS LCD ekrana. Ekran na testnom uređaju je jako kvalitetan, a prikaz boja je jako dobar kao i kutovi gledanja. Prikaz po dnevnom svjetlu možda nije najbolji, ali je svako pri vrhu, tako da i po dnevnom svjetlu nećete imati problema sa pregledavanjem sadržana na mobitelu. U postavkama je moguće izabrati između 2 načina prikaza, te tako možete odabrati način koji vam više odgovara. Razlika između načina je vidljiva kod fotografija sa više boja. Uređaj ne posjeduje Always ON ekran, ali zato posjeduje malu LED lampicu za obavijesti.

Performanse

Sony je kod novog modela tek sitno poboljšao procesor u odnosu na prošlogodišnji model. Ispod poklopca je se nalazi Qualcomm Snapdradgon 665 koji se sastoji od 4×2,0 GHz Kyro 260 Gold i 4×1,8 GHz Kyro 260 Silver jezgri, dok se za grafiku brine Adreno 610. Xperia 10 II dolazi sa 4 GB radne memorije i 128 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno nešto više od 100 GB. Ako želite proširiti memoriju, tu je i hibridni utor za micro SD memoriju karticu.

Konkurencija nudi nešto jače procesore u kombinaciji sa istom količinom radne memorije, što je vidljivo u sintetičkim testovima.

No u svakodnevnom korištenju nećete primijetiti zastajkivanja ili trzanja. Otvaranje aplikacija je brzo kao i prebacivanje između aplikacija. Tijekom testa smo bez problema zaigrali i malo zahtjevnije igrice a tek prilikom dužeg igranja je primjetno blago zagrijavanje uređaja.

Kamere

Sony očito prati trendove kada su kamere u pitanju, tj broj istih. Tako je ovogodišnji model dobio dodatnu kameru te sada na poleđini ima modul od 3 kamere. Glavna kamera je 12 magapikselna, širokokukuta sa f/2,0, a tu su 8 megapisklena telefoto kamera sa f/2,4 i 8 megapikslena ultraširokokutna kamera sa f/2,2 i kutom od 120 stupnjeva.

Sve tri kamere u dnevnim uvjetima daju jako dobre rezultate, jedino kod ultraširoke kamere fotografije znaju ponekad biti malo van fokusa. Kontrasti su dobri, uzvrat boja je jako dobar a kod glavne kamere je šum minimalan. Mobitel podržava i mogućnost snimanja portreta, što je potrebno aktivirati pritiskom na 2 kruga na vrhu ekrana. Portreti, odnosno „bokeh“ efekti, ispadaju jako dobro i imaju puno detalja, no potrebno je malo strpljenja i ponekad malo više „fotki“ kako bi dobili oštru fotografiju sa „bokeh“ efektom. Imamo osjećaj da konkurencija malo brže odrađuje taj posao. Makro fotografije snimljene sa gladnom i telefoto kamerom su jako dobre.

Prebacivanje između glavne kamere, telefoto i ultraširoke kamere se vrši pritikom na tipku postavljenu malo iznad okidača kamere.

Fotografije snimljene glavnom kamerom u uvjetima slabijeg osvjetljenja su jako dobre sa relativno malo šuma i oštre su. Fotografije snimljene u slabijim uvjetima osvjetljenja sa telefoto i ultraširokom kamerom imaju malo više šuma te malo manje detalja nego fotografije snimljene glavnom kamerom. Da bi dobili bolji rezultat, može se koristiti Noćni način ili ručni način u kojem je moguće podesiti ISO vrijednost, balans bijele boje, ekspoziciju, način fokusa, te dobiti još bolje rezultate. Tijekom snimanja fotografija sa bljeskalicom, potrebno je imati mirnu ruku i malo strpljenja, jer je potrebno par sekundi da se snimi fotografija.

Kada se sve zbroji, kamera je prosjeku konkurencije te ne odskače od nje.

macro fotografija sa telefoto kamerom
macro fotografija sa glavnom kamerom
glavna kamera
telefoto kamera
ultraširokokutna kamera
glavna kamera u zatvorenom prostoru
glavna kamera – noćni uvjeti
telefoto kamera – noćni uvjeti
ultra širokokutna kamera – noćni uvjeti

Stražnja kamera ima mogućnost snimanja i 4K videa sa 30 fps, a snimke snimjene u dnevnim uvjetima su jako dobre, a kvaliteta ten malo pada u noćnim uvjetima. No i dalje su snimke kvalitetne i u rangu sa konkurencijom.

Prednja, odnosno „selfie“ kamera je 8 megapikselna f/2,0 širokokutna kamera i ima mogućnost snimanja vide zapisa u 1080p rezoluciji sa 30 fps. Preda je broj megapiskela u današnje vrijeme relativno mali, fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dosta kvalitetne, a tu je „bokeh“ efekt koji dobro odrađuje posao u uvjetima dobrog osvjetljenja. Kod fotografija snimljenih u noćnim uvjetima je primjetan šum.

Operativni sustav

Sony Xperia 10 II dolazi sa zadnjom verzijom Android OS-a, Android 10 a Sony je instalirao svoj Xperia UI koji nudi tek minimalni broj promjena u odnosu na čisti Android.

Sučelje

Sonyev Xperia UI je korisničko sučelje koje je jako blizu čistog Androida a nudi tek poneku izmjenu, odnosno opciju. Kada upalite mobitel, dočekati će Vas poznati zaslon zaključavanja sa satom i obavijestima te 2 prečaca na dnu (Google voice i kamera). Kada otključate mobitel dočekati će Vas poznati početni ekrani na koje je moguće dodavati aplikacije, prečace i widgete dok se na krajnje lijevom ekranu nalazi Google App koji je moguće i isključiti, a na dnu početnih ekrana se nalazi Google pretraživanje. Povlačenjem prsta prema gore otvara se ladica sa svim aplikacijama, dok se povlačenjem po početnom zaslonu prema dolje otvaraju obavijesti i brze postavke koje je moguće prilagoditi.

Na početnom zaslonu se nalazi i aplikacija „Više prozora omjera 21:9“ u kojoj je moguće uključiti ili isključiti Side sense. Side sense pomalo podsjeća na Samsungove „Edge panels“, samo što Sony nudi manje opcija. Kada uključite opciju Side sense na početnom ekranu se prikaže dugački prozirni pravokutnik a dvostrukim pristikom na njega se ostvara Side sense. Unutar njega je moguće pokrenuti neku od instaliranih aplikacija, odabrati neku od zadnje 3 korištenje postavke, spustiti obavijesti, pokrenuti način rada jednom rukom ili odbrati koje aplikacije želite pokrenuti u paralelnom radu. Tako je primjerice moguće slušati muziku sa Youtubea i surfati netom ili listati po društvenim mrežama. Rad u dvije aplikacije rade relativno brzo i bez zastajkivanja.

Druga stvar koju je Sony nadogradio je Xperia Assistant u postavkama u kojima se nalazi upravljanje baterijom, Stamina način te pametni čistač. Sa ovim postavkama je moguće dodatno produžiti trajanje baterija i očistiti malo prostora na mobitelu.

Jako veliki broj aplikacija i opcija je zadržan sa čistog Android sustava. Tako se za pregledavanje fotografija koristi Google fotografije, a jedina dodatno instalirana aplikacije je Glazba od Sonya a moguće je pregledavati glazbu prema izvođaču, albumu, pjesmama, žanru a moguće je slušati i glazbu sa Google diska.

Sony Xperia 10 II dolazi sa čitačem otiska prsta smještenim u bočnu tipku za paljenje/gašenje mobitela. Sama tipka je uvučena u kućište te je nešto uža a i sama površina je znatno manja u odnosu na tipku smještenu na poleđini uređaja. Sami čitač otiska prsta radi relativno dobro i brzo, ali zbog spomenute veličine nam tijekom testa ponekad nije prepoznalo prst od prve. Pojedini konkurenti imaju čitač otiska prsta ispod ekrana ali i otključavanje putem prepoznavanja lica. Nažalost testni uređaj nema opciju otključavanja putem prepoznavanja lica.

Xperia 10 II dolazi sa znatno poboljšanom baterijom u odnosu na prethodni model tako da je trenutno ispod staklenog poklopca sada baterija kapaciteta 3600 mAh, a tu je i podrška za 18W brzo punjenje. Nažalost u kutiji sa uređajem dolazi 7.5 W punjač, a ako imate 18W punjač bateriju ćete napuniti do 100% za otprilike 1,5h sat. Tijekom testa nam je baterija trajala nešto preko 1 dana korištenja uz korištenju dvaju SIM kartica te sinkronizacijom dvaju mailova, korištenjem WhatsAppa, Vibera te surfanja netom i igranja igrica.

Zaključak

Sony sa modelom Xperia 10 II nastavlja tamo di je stao prošle godine te nudi dašak premiuma i u srednjem segmentu. Poboljšani procesor, više RAM-a i interne memorije, kvalitetniji ekran, jedna kamera više te smanjena težina uređaja bi trebale biti dosta za ovu godinu i borbu sa konkurencijom. Uz sve gore navedeno, Sony u srednju klasu donosi i IP65 zaštitu što je rijetkost među konkurencijom a tu je i OLED ekran sa omjerom stranica 21:9. Premda je procesor mrvu slabiji nego kod konkurencije, razliku u radu nećete osjetiti, osim ako ne usporedite sintetičke testove. Kamera je u rangu sa konkurencijom premda je ponekad potrebno par trenutaka više da bi fokus odradio posao ili da bi snimili noćnu fotografiju. Ako vam je potreban uređaj srednje klase a htjeli bi da je mobitel zaštićen od vode i prašine, sa kvalitetnom kamerom i dobrim ekranom, Xperia 10 II je pravi izbor.

5/5 - (3 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1