NOVOSTI

TEST

Flir One: Gdje se sakrila naša mačka?

S termalnom kamerom pronaći ćete skrivenu mačku, izmjeriti temperaturu i provjeriti gdje vam ulazi hladan zrak kroz prozore.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Prvu u svijetu predstavljenu termalnu kameru na mobitelu smo po prvi put imali priliku isprobati na mobitelu Cat S60 predstavljenom na Mobile World Congressu u veljači 2016. u Barceloni, a istovremeno s ovim smartfonom predstavljena je i termalna kamera Flir One koja se može spojiti na Android i iPhone uređaje. Smisao termalne kamere je nadzor okoliša u potrazi za temperaturnim razlikama, otkrivanju pojačanog toplotnog emitiranja, pronalasku mačke skrivene u grmlju itd.

flir-one-termalna-kamera-1

flir-one-termalna-kamera-16

Dakle, primjena je jednako korisna i zanimljiva i za zabavu, ali i za posao. Imate li ispred sebe neku tekućinu, uz Flir One kameru možete otkriti njezinu temperaturu; trebate li sa štednjaka u ruke uzeti neku posudu, a niste sigurno koliko je vruća saznat ćete to uz ovu termalnu kameru. Tražite li mačku po stanu, a ona se sakrila ispod kreveta ili je na nepreglednom ormaru također ćete ju lako otkriti.

Otkud puše?

flir-one-termalna-kamera-13

Ukoliko vam kod kuće puše kroz prozore koji su jako stari, usmjeravanjem kamere otkrit ćemo gdje se nalaze područja koja bi trebalo toplotno izolirati. Curi li negdje voda, i to ćemo otkriti preko ekrana mobitela. Sumnjate li na insekte u zidu, onda si također nabavite Flir kameru. U industriji je zgodno što se usmjeravanjem ove termalne kamere prema recimo nekom komandnom ormaru može otkriti postoje li negdje neka temperaturna odstupanja ili je pak neki sklop pregrijan. Dakle, svugdje gdje postoji potreba za mjerenjem temperature ili otkrivanjem živih bića kamera će pronaći svoje mjesto i zaista nam pomoći. Zgodno je i korištenje u magli ili dimu kada ne vidimo baš daleko ispred sebe, dok pada gusti snijeg pa je poželjna i pri spasilačkim misijama. Vidimo primjenu i za planinare te sve pustolove koji vole odlazak u prirodu koji će kroz gusto raslinje vidjeti ono što naše oči ne vide.

flir-one-termalna-kamera-7

Mjerenje tjelesne temperature

Naravno, možete mjeriti i temperaturu tijela – isprobali smo i rezultat je bio oko 35 stupnjeva; dakle, radi se o temperaturi na našoj koži. Prema specifikacijama, kamera može zabilježiti promjene temperature od samo 0,1 stupnja Celzijusa,a koristi Flir Leptop, najmanji toplinski kamera modul. U omanjem kućištu smještene su dvije kamere – jedna klasična i druga termalna, kamera se puni standardnim punjačom te u pakiranju dolazi sa zaštitnim kućištem koje ju štiti od ogrebotina.

flir-one-termalna-kamera-3
Prije korištenja je potrebno na telefon preuzeti aplikaciju Flir One, a zatim se u opcijama može birati između devet različitih načina prikazivanja termalne slike (željezo, siva, duga, kontrastno, arktički, kao vulkanska lava, kotačno, najhladnije i najtoplije). Snimanje je moguće kao fotografija i kao video, a u zapisima se zapisuje i temperatura, ukoliko to želimo.

flir-one-termalna-kamera-1
Prema uočenom tijekom testiranja, kamera hvata temperaturu okoliša na udaljenosti 20-ak metara. Istovremeno s kamerom koristili smo i uređaj koji pomoću infracrvene zrake mjeri temperaturu te su izmjerene temperature s oba uređaja bile vrlo slične tako da kameru Flir možemo smatrati pouzdanom kada zaista trebamo izmjeriti temperaturu. Zgodan dodatak današnjim telefonima koji se može koristiti u sigurnosne svrhe za razne službe, za pustolove ili pak za zabavu.

Cijena kamere Flir One dostupne u Mobis electronicu je 2399 kuna (studeni 2016.), a pri kupnji možete birati model kamere za Android ili iPhone telefon.

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1