NOVOSTI

4.5 G

HT i Nokia na FER-u prezentirali superbrzi internet

LTE-A Pro i G.fast tehnologije omogućuju prijenos podataka brzinama većima od 1 gigabita u sekundi.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Hrvatski Telekom je među prvima u Europi i prvi u Hrvatskoj na zagrebačkom FER-u predstavio tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro (4,5G Pro) i G.fast koje razvija zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te s kompanijom Nokia Solutions and Networks. Demonstrirane su brzine u downloadu gotovo do 1 Gb/s što otvara prostor za razvoj proširene stvarnosti te upravljanja automobilima i kućanskim aparatima na daljinu.

“Danas smo predstavili tehnologije koje će oblikovati razvoj digitalnog društva u Hrvatskoj. Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno novi način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti. Također, pokazali smo da uz optičke mreže koje intenzivno gradimo, putem postojeće bakrene telekomunikacijske infrastrukture koja postoji do svakog kućanstva u Hrvatskoj možemo omogućiti gigabitne brzine pristupa Internetu“, rekao je Boris Drilo, koji obavlja poslove člana Uprave HT-a za tehniku.

boris-drilo-ht

LTE-A Pro (LTE Advanced Pro; 4,5G Pro) omogućuje da se podaci skidaju s mobilne mreže brzinom do jednog gigabita u sekundi, što je četiri puta brže od najvećih brzina koje su sada na raspolaganju korisnicima u Hrvatskoj. G.fast tehnologijom moguće je, uz korištenje kratkog odsječka bakrene mreže, postići brzine pristupa fiksnom internetu usporedive s optičkim pristupom – od 500 megabita do 1 gigabita u sekundi. Ovakvo rješenje pruža Hrvatskom Telekomu potencijal za brži i jeftiniji razvoj mreža ultrabrzog interneta ondje gdje još nema potpunoga optičkog pristupa.

Također, konvergencija mobilne i fiksne mreže s LTE-A Pro i G.fast tehnologijama omogućit će potpuni pristup internetu brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Na taj način će korisnici Hrvatskog Telekoma biti u mogućnosti pristupiti internetu na svim svojim povezivim uređajima, bez ograničenja.

„Vrlo smo zadovoljni i ponosni na ostvarenje zajedničke suradnje s Hrvatskim Telekomom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, nositeljima inovacija u Hrvatskoj. G.fast i LTE-A tehnologije koje je razvila Nokia otvaraju nebrojene mogućnosti za uzbudljive nove usluge koje pridonose poboljšanju načina svakodnevnog života i rada“, rekla je Nives Sandri, članica Uprave Nokije u Hrvatskoj.

nives-sandri-nokia-hrvatska

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1