NOVOSTI

iPhone 13 dojmovi! Da li Apple opet ima moćnog konja za utrku ili?

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Nakon jučerašnjeg Appleovog eventa koji zapravo i nije bio klasičan event, nego unaprijed snimljen događaj, možemo sabrati dojmove o novim iPhoenima. Tim Cook nas je opet počastio epitetima: Najbolji iPhone do sada! Bionic A15 je daleko bolji od konkurencije! Najbolja kamera! Već smo navikli na takav hype čelnog čovjeka Applea. No, koliko je zapravo dobar iPhone 13?

Najprije ćemo o dobrim stvarima, a ima ih dosta.

Svakako pozdravljamo manji notch povrh zaslona, iako je i dalje jasno vidljiv. Apple je uložio dodatan napor kako bi ipak bio dosta manji, a zadržao napredno biometrijsko očitavanje lica.

Sam zaslon je vrhunski, i tu se nema što komentirati. Velika maksimalna svjetlina, i konačno visoka stopa osvježenja od 120 Hz, dodatni su plus. Po prvi puta na jednom iPhoneu imamo 8 GB RAM memorije, kao i čak 1TB memorije za pohranu. Impresivno!

Bionic A15 i dalje je izrađen u 5 nm procesu, ali ne treba sumnjati da  i ovoga puta Apple  ima najbolji i najučinkovitiji SoC. Uz izvrsno optimiziran iOS i 120 Hz osvježenje, sve mora doslovno letjeti. Kamere su dodatno poboljšane, iako smo možda očekivali glavnu kameru više rezolucije. Apple se drži provjerenog riješenja, pa ne vidimo razlog da im ne vjerujemo. Glavna 12 MP kamera ima široki otvor blende f/1.5 i optičku stabilizaciju, telefoto kamera (s OIS-om) ima trostruki zoom, a tu je i LIDAR skener. Širokokutna kamera “vidi” čak 120 stupnjeva.

Baterija donosi nešto duži vijek trajanja, ali vidjet ćemo da li je to doista tako s obzirom na visoku stopu osvježenja. Cijene su ostale iste i ovo svakako pozdravljamo. Nakon 10 godina Apple je odbacio 64 GB verziju. Bilo je i vrijeme!

Ima i stvari koje nam se nisu svidjele.

Apple se i dalje tvrdoglavo drži Lightning porta, i dalje nema 3,5 mm utora, kao ni dodatnog proširenja memorije. No to je nešto na što smo navikli od prije. U kutiji dobijete samo kabel za povezivanje, adaptera za punjenje nema.

Šteta je što samo Pro verzije imaju 120 Hz zaslon, ali negdje mora biti razlike. Zasloni na non Pro modelima imaju manju maksimalnu svjetlinu, a izostavljena je i telefoto kamera. Opet nas brine potencijalno slabije trajanje baterije na iPhoneu 13 mini, što je bila najveća mana prethodnika.

Ono što je gotovo sigurno je da će se iPhone 13 serija opet jako dobro prodavati. Apple ima vjerne kupce, izvrstan marketing, ali moramo priznati i doista vrhunski proizvod.

 

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1