NOVOSTI

Pametni telefoni postaju sve češća meta virusa i spyware-a

Otkriveno preko 4000 novih spyware Android aplikacija

Zloćudne aplikacije rade cijelo vrijeme u pozadini dok čitaju i šalju privatne informacije na servere koji se nalaze na drugom kraju svijeta
Spyware

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Najpopularnije softverske platforme zbog svoje veličine i rasprostranjenosti vrlo često budu na udaru zloćudnih hakera i organizacija koje zatim pokušavaju iskoristiti slabosti i propuste u sustavima kako bi napravile štetu korisnicima tih platformi. Tako primjerice Windows OS ima puno više zloćudnih aplikacija i virusa nego macOS baš zbog toga jer je puno isplativije napadati platformu sa puno korisnika i na kojoj se potencijalno može učiniti veća šteta. Upravo zbog tog razloga Android OS postaje sve češća meta napadača, pogotovo jer za razliku od iOS-a, macOS-a ili Windowsa, ne postoji centralizirana podrška i izdavanje sigurnosnih zakrpi.

Tako je sigurnosna tvrtka Lookout otkrila da postoji preko 4 000 Android aplikacija koje imaju obilježja spyware-a, od kojih su neke dospjele i na Google Play Store. Zloćudne aplikacije su u međuvremenu maknute sa Play trgovine nakon što je Google bio obaviješten o njima, ali potrebno je obratiti pozornost na nove i nepoznate aplikacije, jer takva aplikacija nakon instalacije i pokretanja cijelo vrijeme radi na mobitelu te ima dozvole za čitanje i slanje poruka, snimanje telefonskih poziva, ali i pristup imeniku i informacijama o WiFi točki na koju je mobitel spojen.

Soniac na Google Play. Izvor: Lookout
Soniac na Google Play. Izvor: Lookout

U ovoj slučaju otkrivene su minimalno tri aplikacije koje su bile stavljene od strane zloćudnog izdavača, naziva Soniac, Hulk Messenger i Troy Chat. Sve tri aplikacije predstavljaju se kao klijenti za popularne chat platforme kao što su WhatsApp ili Telegram, ali sa dodatnim mogućnostima i modifikacijama koje bi mogle privući korisnike da koriste alternative umjesto službenih aplikacija. Izdavač SonicSpy, lociran negdje u Iranu, do sad je pustio preko 4000 aplikacija koje se nalaze na mnogim neslužbenih stranicama koje drže Android aplikacije, i sve one omogućuju kontrolu pametnog telefona daljinskim putem.

Sigurnosni stručnjaci ističu da je potrebno obratiti pažnju prilikom skidanja i korištenja aplikacija van Google Play trgovine, s tim da čak niti Google Play trgovina ne nudi 100 %-tnu zaštitu. Tako se preporuča izbjegavanje instalacije i korištenja nepoznatih aplikacija koje imaju vrlo mali broj skidanja.

Izvor: Lookout

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1