NOVOSTI

U vrijeme kad je komunikacija i pristup internetu ljudsko pravo, vladajući u Hrvatskoj misle drugačije

Porez na mobitele – jer su pozivi i poruke u 2017. godini pravi luksuz!

Ministar Kujundžić najavljuje povećanje poreza za mobitele od 10-ak posto
Porez na mobitele

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Današnja najava Ministarstva zdravlja, kako bi uspjelo pokriti dugove i izmusti još 3 milijarde kuna iz džepova imućnih hrvatskih građana, najavila je agresivnije oporezivanje alkohola, cigareta, kocke i –  mobitela. I dok Mobil.hr nema dedicirano poglavlje za alkohol i cigarete, itekako je uključen u sve što ima veze sa telekomunikacijama, pa i komentiranjem poreza na mobitele.

U vrijeme kada razvijene države ulažu u nasljednika LTE mreže, u električne automobile, optički fiksni Internet koji omogućuje gledanje Netflixa u 4K rezoluciji, istovremeno skidajući najnoviji nastavak GTA igre od 100-ak gigabajta na Steam-u, i sve to dok FullHD Skype konferencijski poziv radi bez štekanja, izgleda da se u Lijepoj našoj posjedovanje elektroničkog uređaja, koji se može kupiti za 200-ak kuna, smatra luksuzom.

Luksuz je imati pravo na dostupnost, zvanje hitne pomoći, pristup (zasad) otvorenom i neovisnom internetu, pozivanju u privatne i poslovne svrhe, slanje poruka i plaćanje pretplate operaterima, u koje je uključen i PDV od 25 posto, kao i naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra koja je u 2014. godini porasla tri puta.

Naravno, ICT sektor, teleoperateri, kao i svaka razumna osoba, neugodno se iznenadila sa ovom najavom.

Tele2 službeno se očitovao sa izjavom:

U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, a Republika Hrvatska se prema svim pokazateljima nalazi na začelju, nemalo smo iznenađeni današnjom najavom uvođenja poreza na luksuz koji bi navodno uključivao mobitele.

Iz dostupnih izjava nije jasno što bi se to točno oporezivalo te se nadamo da se ustvari radi o nesmotrenoj izjavi koja neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju.

Naime, posljedice trostrukog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra iz 2014.g. vidljive su još i danas kako u nedostatku relevantnih investicija u infrastrukturu zbog povećanog opterećenja operatora, a tako u vidu povećanih troškova koje u konačnici snose građani,

Upravo suprotno od predloženih radnji iz izjave smatramo da je potrebno smanjiti opterećenje mobilnih operatora te stvoriti poticajan okvir za ulaganje operatera kako bi se ostvarila potrebna investicija u mreže velikih brzina koje su pak nužnost za ostvarivanje ciljeva Digitalne Agende EU, jačanje gospodarstva, poboljšanje kvalitete života građana Republike Hrvatske te podizanje konkurentnosti Hrvatske na europskom tržištu.

Koje je vaše mišljenje o ovom novom porezu? Komentirajte na Cafe Mobil forumu!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wwwroot/mobil.hr/wp-content/themes/mobilhr/single.php on line 261
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
TSMC nastavlja s proizvodnjom nakon potresa u Tajvanu