NOVOSTI

Qualcomm

Qualcommov brzi punjač je izgleda baš jako brz

Za samo pet minuta punjenja preko Qualcommovog punjača Quick Charge 4 baterija mobitela od 2750 mAh će trajati i do pet sati.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Četvrta generacija super brzih punjača Qualcomm, koja koristi tehnologiju Quick Charge 4, predstavljena je na Snapdragon Tech Summitu. Punjač je inače trebao biti predstavljen na godišnjem 4G/5G summitu održanom 20. listopada 2016. u Hong Kongu, ali je očigledno u sjeni događanja s baterijom Samsunga Note7 odlučeno da se predstavljanje odgodi za neko vrijeme.

Uz spomenuto brzo punjenje od 5 minuta za 5 sati znakovito je spomenuti i da će se baterija kapaciteta 2750 mAh od 0 do 50% napuniti za samo 15 minuta.

quick-charge-4-technology-2

Novi brzi punjač na tržištu bi se trebao naći istovremeno s predstavljanjem novog Qualcommovog čipseta Snapdragon 835, a to će se dogoditi u prvoj polovici 2017. godine.

Ono što je znakovito za Qualcommov Quick Charge 4 punjač jeste da se on neće moći samo tako kupiti jer će ova značajka biti ugrađena u sam čipset Snapdragon 835 koji će koristiti 10 nm tehnologiju izrade te za telefone s USB Type-C konektorom za punjenje. Prije kupnje telefona morat ćete provjeriti koristi li Snapdragon 835 čipset, a za sada nije poznato koji će proizvođači mobitela ugrađivati ovaj novi čipset.

Punjač bi dakle trebao dati još bolje iskustvo punjenja baterije tako da ćemo vjerojatno tijekom dana na mnogim mjestima samo nakratko spojiti svoj smartfon sa Snapdragonom 835 kako bismo preživjeli do sljedećeg punjenja.

Trajanje baterije je i dalje najveći trn u oku korisnicima koji često puta ne mogu računati niti na cijeli dan trajanja napunjene baterije prethodne noći pa je čak 61% kupaca telefona zainteresirano za brzo punjenje, pokazala je Qualcommova studija.

quick-charge-4-technology-3

Brzo punjenje Qualcommovog Quick Charge 4 punjača koristi algoritam koji Qualcomm zove Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV), a radi se o upravljanju potrebom snage koju naš uređaj traži putem strujnog kabela. Quick Charge 4 također uključuje i upravljanje toplinom kako bismo bili sigurni da se telefon ili tablet neće pregrijati tijekom punjenja.

Sigurnost, uz brzinu punjenja, postaje glavna briga proizvođačima punjača i baterija pa će tako kompatibilni punjači s Qualcommovom tehnologijom koristiti zaštitu od prekomjernog punjenja i pregrijavanja. Uređaji koji budu koristili Snapdragon 835 dobit će tri razine zaštite te četvrtu razinu koja će zaustaviti pregrijavanje. I procesor će također pomoći upravljanjem trajanja baterije.

Qualcomm se hvali kako će četvrta generacija ponuditi za 20 posto brže punjenje i 30 posto više učinkovitosti nego aktualna treća generacija brzog punjenja – u praksi to znači uštedu dvije do tri minute pri punjenju, a istovremeno ćemo dobiti sat ili dva sata prije nego li moramo bateriju (na)puniti. Quick Charge 4 će telefon držati za 5 stupnjeva hladnijim u usporedbi s prethodnom generacijom.

Tvrtka inače ne želi zadržati tehnologiju samo za punjenje mobitela nego i za tablete, VR setove te dronove. Trenutno 100 uređaja i 300 dodataka podržava Quick Charge (brzo punjenje), što čini brojku od 600 milijuna uređaja.

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Qualcomm priznaje: Snapdragon 6s Gen3 je tek malo nadograđeni Snapdragon 695