NOVOSTI

Foto dvoboj

Test kamera: Samsung Galaxy S21 Ultra vs Huawei Mate 40 Pro

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Tko ima bolju kameru?

Samsung i Huawei, za razliku od Googlea i u manjoj mjeri Applea, još uvijek vjeruju u vrijednost hardverske snage, da više piksela, veći senzori i leće igraju vrlo važnu ulogu uz softver. Pristup digitalnoj fotografiji na oba uređaja je sličan, ali koji je sustav otporniji u izazovnim situacijama?

Huawei Mate 40 Pro i Samsung Galaxy S21 Ultra

Huawei Mate 40 Pro i Samsung Galaxy S21 Ultra nude jedne od najboljih kamera koje možete pronaći na tržištu pametnih telefona. Za Huawei to uključuje glavnu kameru od 50MP sa 1/1,28” senzorom, dok se Samsung može pohvaliti ažuriranom glavnom kamerom u odnosu na prošlogodišnji Galaxy S20 Ultra koji je imao nekoliko problema, a najveći od njih bio je nestabilan autofokus. Ova kamera od 108MP dolazi sa senzorom od 1/1,33” te je ujedno i najveći kojeg možete naći na pametnim telefonima. Bez obzira na veličinu i rezolucije senzora, oba telefona dizajnirana su za hvatanje što više svjetla. Testiranje će pokazati koji pristup daje bolje rezultate; Huaweijev RYYB filtar u boji ili Samsungov ISCOCELL pristup. Samsung općenito nudi šire vidno polje sa širokokutnom kamerom, ali Huawei također ima puno toga čime se može pohvaliti pa nećemo odmah suditi.

Sustav stražnjih kamera na Huawei Mate 40 Pro telefonu

Tehnologija zumiranja Periscope zoom kod Huaweija ostvarena je kombinacijom optičkog zooma opsega 5x, hibridnog od 10x i mogućnošću digitalnog zumiranja do 50x, dok se kod Samsunga radi o kombinaciji 3x telefoto, 10x periskopskog te 100x digitalniog zooma. Još jedna od razlika u ovim kamerama je u ultraširokom senzoru. Mate 40 Pro ima takozvanu Cine Lens leću od 20MP koja cijeni oštrinu slike i mogućnost automatskog fokusiranja, dok Samsungov Galaxy S21 Ultra ima jedno od najširih vidnih polja od čak 120 stupnjeva, ali radi se o objektivu s fiksnim fokusom.
Što se izgleda tiče, oba telefona izgledaju sjajno. Huaweijev kružni raspored leća, u prstenu, jedinstveniji je po tome što se razlikuje od mora pravokutnih dizajna kamera na tržištu, ali i Samsungov dizajn izgleda vrlo upečatljivo. Vrijedno je još spomenuti da Huaweijev set kamera ne strši ni približno kao glomazniji set na Galaxy S21 Ultra.

Sustav stražnjih kamera na Samsung Galaxy S21 Ultra telefonu

Samsungova selfie kamera od 40MP donosi čak 3 puta više megapiksela nego ona na Huaweiju, koji se može pohvaliti sa svega 13MP. Izrez za selfie kameru na ekranu Mate 40 Proa prilično je velik u usporedbi s onim na Galaxy S21 Ultra te što se estetike tiče očiglednu pobjedu odnosi Samsung. Ali veći Huaweijev izrez nije samo običan propust ili loš dizajn već stvarno ima i svoju svrhu, a to je poboljšanje biometrijske zaštite uređaja, odnosno 3D sustav za skeniranje lica koji bi u teoriji trebao biti sigurniji od Samsungovog 2D otključavanja licem. Uz to, Huaweijeva selfie kamera ima i puno veću širinu vidnog polja, od 100 stupnjeva, što je čini izvrsnom prednjom kamerom za grupne selfije ili snimanje vlogova.
Prije nego što nastavimo s usporedbom snimljenih uzoraka fotografija, sažeto ćemo usporediti specifikacije ‘na papiru’.

Test 1: Dan

Za ovaj test gledamo snimke snimljene glavnom kamerom tijekom dana. Obje kamere daju fotografije visoke kvalitete s izvrsnim dinamičkim rasponom i jasnoćom slike. Jedna od prvih stvari koje smo primijetili na snimljenim uzorcima jest da Samsungova kamera nastoji povećati kontrast i pokazuje širi dinamički raspon. Zasjenjena područja su tamnija i boje su toplije, dok su kod Huaweija nešto hladnije, ali, usudili bismo se reći, i realističnije. Prilikom obrezivanja dnevnih fotografija primijetili smo da Mate 40 Pro daleko bolje zadržava oštrinu i detalje objekata, dok smo na Samsungu primijetili da je na nekim mjestima došlo do nepotrebnog ‘zaglađivanja’, a obrezane fotografije imaju dosta šuma. Zbog toga malu prednost dajemo Huaweiju.
Pobjeda: Huawei Mate 40 Pro

Test 2: Noć ili slabo osvjetljenje

Sa svojim moćnim lećama, velikim senzorima i tehnologijom spajanja piksela, Mate 40 Pro i Galaxy S21 Ultra moćni su telefoni za dobre fotografije i zahtjevnije korisnike. Ovdje moramo pohvaliti Huaweijev RYYB senzor. Naime, fotografije snimljene noću u običnom načinu rada izgledaju, iznenađujuće, vrlo dobro, daleko bolje nego na Samsungu. Izgleda da senzor toliko sjajno uvlači svjetlost iz ničega da je noćni način rada gotovo suvišan. S druge strane, uključi li se noćni način rada, u tom slučaju prednost bismo ipak dali Samsungu, jer kod Huaweija nema prevelike razlike između običnog i noćnog načina rada. Također, Samsung se pokazao puno boljim u širokokutnom načinu rada, dok se Huawei pokazao boljim u close up fotografijama s više detalja. Što se tiče fotografiranja objekata u pokretu, prednost dajemo Huaweiju zbog bržeg okidanja zbog kojeg je ostvarena veća oštrina pokretnog objekta.
Pobjeda: izjednačeno, ovisi što preferirate.

Test 3: Ultra-wide

Kao što smo napomenuli u pregledu specifikacija, Samsung Galaxy S21 Ultra nudi šire vidno polje. Samsung je i u ovom slučaju napravio dobar posao u korekciji leće te više nema čudnih izobličenja prilikom korištenja širokokutnog načina snimanja. Vidno polje na uređaju Mate 40 Pro je uže, ali zato pruža čišće slike pri obrezivanju. Kamera nudi iznimne detalje, koji su daleko ispred većine rivala. Iako je to obično manje važno kod širokokutnih leća, dodatna kvaliteta dobro dođe kada se telefon prebaci na širokokutnu leću za makro snimke.
Pobjeda: Samsung Galaxy S21 Ultra

Test 4: Zumiranje

Tijekom dana i Mate 40 Pro i Galaxy S21 Ultra daju jako dobre zumirane snimke, a sve što je uvećano 10x ili niže izgleda oštro i gotovo bez gubitka kvalitete. Međutim, kad krenemo do maksimalnih 50x na Huaweiju, odnosno 100x na Samsungu, kvaliteta se znatno narušava. Nismo mogli odabrati pobjednika u ovom slučaju jer ponekad Mate 40 Pro izgleda daleko superiornije, dok drugi put Galaxy S21 Ultra pobjeđuje. Svakako moramo pohvaliti Samsungovu impresivnu stabilizaciju slike pri velikim uvećanjima, koja daleko premašuje onu na Huaweiju te se u ovoj usporedbi uređaja činilo kao da je Huawei ni ne posjeduje. Na zumiranim snimkama noću bismo također malu prednost dali Samsungu.
Teško je odabrati generalnog pobjednika između uređaja Mate 40 Pro i Galaxy S21 Ultra što se tiče zumiranja, ali definitivno je sigurno da bi oba telefona lako porazila bilo koji pametni telefon sličnog ranga, poput iPhonea 12 Pro Max ili Googlea Pixel 5.
Pobjeda: izjednačeno

KONAČNA PRESUDA

Kao što biste očekivali od dva pametna telefona s ultra premium kamerom i prilično sličnim specifikacijama, rezultati su vrlo izjednačeni, pogotovo kad pregledavate fotografije u punom kadru, kao što će to učiniti većina fotografa. Ipak, svaki telefon ima nekoliko prepoznatljivih prednosti i nedostataka.
HUAWEI MATE 40 PRO
Moramo pohvaliti Huawei za zadržavanje kvalitete i oštrine detalja prilikom obrezivanja fotografija. Ipak, glavna kamera s RYYB senzorom i dalje pati od viška crvene boje u slučajevima balansiranja bijele boje pri slabijem osvjetljenju (npr. ako fotografirate na snijegu ili kada je vrijeme maglovito) pa fotografije nekad ispadnu čudne ili pretamne.
SAMSUNG GALAXY S21 ULTRA
Samsungov telefon puno je dosljedniji svojoj ekspoziciji, balansu bijele boje i HDR obradi od Huaweija Mate 40 Pro. Što je najvažnije, iako po specifikacijama ‹na papiru› nema velike razlike u odnosu na prethodni model Galaxy S20 Ultra, Samsung je ove godine znatno poboljšao nasljednika, s prirodnijim bojama, znatno poboljšanim mogućnostima zumiranja i preciznijim automatskim fokusiranjem na glavnoj kameri od 108 MP.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Qualcomm priznaje: Snapdragon 6s Gen3 je tek malo nadograđeni Snapdragon 695