NOVOSTI

Besplatni javni Wi-Fi krije nekoliko opasnosti koje je vrijedno znati

Javne Wi-Fi mreže – praktična, ali i opasna opcija spajanja na Internet

Česte su krađe podataka i korisničkih informacija na nezaštićenim mrežama i uređajima - kako prepoznati opasnost i spriječiti probleme?
Wi-Fi

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Sve više gradova i kafića nudi mogućnost spajanja na svoju wireless mrežu – osim što je praktično i brzo, javno dostupan Wi-Fi pomaže u uštedi mobilnog paketa u tarifi, javni Wi-Fi od strane grada ili turističke zajednice omogućuje dodatan sadržaj kao što su informacije o kulturnim znamenitostima, i događajima koji se događaju u okolici. No, javno dostupan Wi-Fi predstavlja velik sigurnosni rizik jer omogućuje presretanje i čitanje podataka koji dolaze i odlaze sa pametnog telefona ili laptopa.

Jedan od najčešćih načina je kopiranje imena Wi-Fi mreže kako bi se korisnik spojio na njega misleći da je u pitanju prava mreža. Tako jer na primjer moguće vidjeti dvije Wi-Fi mreže naziva „Otok Krk“ gdje je jedan od njih pravi, a drugi lažni. Ukoliko se korisnik spoji na lažni, velika je vjerojatnost da služi za prikupljanje informacija kao što je IP i MAC adresa uređaja, pristupni podaci za društvene mreže (Facebook, Snapchat, Instagram itd.) te presretanje primljenih i poslanih poruka i slika.

Drugi način je da se napadač spoji na isti javni Wi-Fi i skenira ostale uređaje koji su spojeni na tu istu mrežu. Time može dobiti uvid u IP adrese i imena uređaja koji su spojeni, te u slučaju pogrešnih postavki mreže može pristupiti podacima koji se nalaze na tom uređaju. Veliki problem predstavlja činjenica da vrlo česti takvi neovlašteni upadi prolaze ne ometajući napadnuto računalo i korisnika u radu, tako da je teško uočiti kada i kako se napad odvio.

Najbolji savjet je da se javni Wi-Fi koristi samo u slučaju nužde. Domaći tele operateri nude prilično dobre mobilne pakete koji se jednokratno mogu iskoristiti tijekom sezone, ili putovanja. Širenjem pokrivenosti 4G signala moguće je pristupiti Internetu čak i na mjestima koja su prije bila nedostupna tako da je situacija u tom pogledu puno bolja nego prije.

Što se prevencije tiče, važno je podesiti sigurnosne opcije Wi-Fi mreže tako da osobni podaci i datoteke budu sakriveni drugim korisnicima na mreži – na Windowsima je moguće ugasiti otkrivanje drugim uređajima u mreži, te zabranu pristupa ukoliko je uređaj otkriven:

Windows 10 - Wi-Fi postavke
Windows 10 – Wi-Fi postavke

 

Promjena postavki mreže
Promjena postavki mreže
Isključivanje otkrivanja drugim uređajima na mreži.
Isključivanje otkrivanja drugim uređajima na mreži.

Važno je koristiti operativni sustav sa posljednjim zakrpama i nadogradnjama, ista stvar vrijedi i za web pretraživače. Preporuka je pristupati stranica preko HTTPS-a umjesto nesigurnog HTTP-a (tu je zgodno koristiti Brave pretraživač na pametnom telefonu, ili nadogradnju HTTPS Everywhere u web pretraživaču na računalu). Korištenje višefaktorne autentifikacije (multifactor authentication, MFA) višestruko povećava sigurnost pristupa bankovnih računima, ali i društvenim mrežama jer omogućuje zaštitu podataka čak i u slučaju ako napadač posjeduje mail adresu, korisničko ime i lozinku.

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
HONOR predstavio novi Magic6 Pro pogonjen AI-em u Barceloni