NOVOSTI

Hrvatski Telekom

5G od danas komercijalno dostupan u Hrvatskoj

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Hrvatski Telekom je danas pustio u rad prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj. Prva komercijalna 5G mreža u Hrvatskoj za sada je ograničena na područja Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, a trenutno je dostupna privatnim korisnicima, dok će je poslovni korisnici moći koristiti od 8. studenog ove godine.

„Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Danas postavljamo temelje budućnosti i ponosan sam što Hrvatski Telekom ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

U svojem priopćenju HT navodi kako se njegova 5G mreža temelji na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Također navode kako svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, nude uključenu mogućnost korištenje 5G mreže bez dodatnih troškova.

Ako posjedujete 5G kompatibilan uređaj, da biste uživali u brzinama koje nudi 5G morate se nalaziti na području pokrivanja 5G mrežom, a HT je objavio kartu pokrivenosti, pa možete odmah vidjeti nalazite li se u njezinom dosegu putem ove poveznice.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Tehnološki rat se nastavlja! Apple i Qualcomm zbog kineskih sankcija jako puno gube