NOVOSTI

Svaka informacija o požaru može biti ključna u sprječavanju nastanka, kao i gašenju trenutnog požara.

AFIS – Smartphone aplikacija za praćenje požara

AFIS je informacijska platforma koja pomoću satelitskog praćenja Zemlje u realnom vremenu pokazuje lokacije i veličinu požara.
Požar

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Nažalost, u posljednjih nekoliko dana stižu užasne vijesti o velikom broju požara koji su pogodili Dalmaciju. Hrabri vatrogasci i civili neumorno pokušavaju ugasiti požar 24h dnevno da spriječe širenje požara u naseljena mjesta.

U ovakvim slučajevima izuzetno je bitna priprema i informiranost o trenutnim požarima koji haraju na nekom području. Jedan od alata koji može pomoći je aplikacija za smartphone-ove naziva AFIS.

AFIS, skraćenica od Advanced Fire Monitoring System, alat je kojim je moguće dobiti informacije o požarima u realnom vremenu. Koristeći satelitsko promatranje moguće je dobiti točnu lokaciju i veličinu požara na bilo kojem mjestu u svijetu.

AFIS aplikacija 1
AFIS aplikacija

Nakon odabira lokacije moguće je izabrati radijus provjere ima li požara. Nakon odabira mjesta na karti, pod „Fire Danger“ moguće je vidjeti indeks opasnosti od požara (Fire Damage Index), temperaturu zraka kao i smjer i brzinu vjetra za sljedećih 5 dana.

Svaka informacija o novim požarima kao i prognoze širenja požara temeljene na smjeru i brzini vjetra, temperaturi zraka, vlažnosti zraka, čak i povijest požara na određenom području mogu bitno utjecati na buduće pripreme i pomoći u efikasnijem i bržem planiranju gašenja požara. Također je bitno unaprijed planirati put i vidjeti jesu li područja na tom putovanju bila zahvaćena požarom te jesu li ceste prohodne i sigurne. Aplikacija AFIS također može biti izuzetno korisna i vlasnicima zemlje ili nekretnine na tom području tako da pravovremena informacija može uštedjeti dodatno vrijeme za pripremu i sprječavanje štete.

AFIS - Fire Danger
AFIS – Fire Danger

Aplikacija je dostupna na Androidu i iOS-u te je besplatna za skinuti. Dizajn aplikacije je zastario te neke stvari kao što su uploadanje fotografija sadrže bug te ruše aplikaciju, ali bitna funkcionalnost i prikaz informacija radi.

Na računalu je moguće vidjeti trenutno aktivne požare na stranici EFFIS, točnije koristeći satelitski sustav Europske Unije zvan Copernicus. Link na web stranicu nalazi se ovdje.

https://effis.jrc.ec.europa.eu/static/effis_current_situation/public/index.html

Aplikaciju AFIS preuzmite ovdje:

Google Play Store

Apple App Store

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1