NOVOSTI

Korištenje Android aplikacija bez instalacije na uređaj

Android Instant Apps dostupan na preko 500 milijuna uređaja

Instant Apps omogućuje korištenje Android aplikacija u svega nekoliko sekundi, bez potrebe za instalacijom i podešavanjem
Android Instant Apps

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Skoro godinu dana nakon službene objave na Google I/O, i mjeseci testiranja i preview stadija, Google je službeno izbacio van podršku za takozvane Android Instant Apps.

Android Instant Apps omogućuje korištenje Android aplikacija bez direktne instalacije dotičnih na samu internu memoriju uređaja. U pitanju su olakšane i manje verzije aplikacija koje omogućuju neke osnovne mogućnosti, ali i proširuju postojeće koje se ne mogu implementirati na običnoj web stranici. Primjerice, ukoliko korisnik odabere link na neku stranicu koja ima svoju dediciranu Android aplikaciju, umjesto njurganja korisnika da instalira punokrvnu aplikaciju na uređaj, lakša verzija aplikacije će preko Instant Apps biti dohvaćena te će omogućiti korisniku prikaz informacije unutar sučelja aplikacije koja nativno funkcionira na uređaju. Na ovaj način je moguće korištenje mogućnosti uređaja kao što su GPS i kamera, inače dostupni samo aplikacijama, bez prolaska kroz proces instalacije. Ovo je korisno u slučajevima kada se aplikacija koristi povremeno ili samo jednom tako da se eliminira bespotrebno skidanje aplikacije koja troši mobilne podatke ili zauzima ionako nikad dovoljno slobodne interne memorije.

Google je demonstrirao scenarij korištenja kod plaćanja parkinga koje se odvija preko aplikacije. Umjesto traženja i skidanja aplikacije preko Google Play trgovine, moguće je preko NFC protokola učitati direktni link na Instant aplikaciju na uređaj gdje se pokreće dio aplikacije namjenjen za plaćanje parkinga. Osim što je procedura puno brža i jednostavnija od instalacije parking aplikacije, Instant Apps omogućuje korištenje protokola za plaćanje preko mobitela koji inače nije dostupan preko obične web stranice.

Google je izjavio da zahvaljujući Instant Apps funkcionalnosti korisnici češće i dulje koriste usluge, tako je primjerice Vimeo zabilježio 130% dulje zadržavanje korisnika na njihovoj stranici, dok je shopping stranica Jet zabilježila 27% dulje zadržavanje korisnika.

Android Instant Apps biti će dostupan na svim Android uređajima koji koriste Android verziju 6.0 Marshmallow. Najavljena je i podrška za Android 5.0 i kasnije koja će doći malo kasnije. Verziju Androida moguće je provjeriti u postavakama uređaja, obično na dnu liste pod „O uređaju“.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Meizu 21 Pro je posljednji smartfon ove legendarne tvrtke