NOVOSTI

Android Oreo je tri mjeseca nakon izlaska dostupan na samo 0,3 posto uređaja

Android Oreo nalazi se na 0,3 posto Android uređaja

Android fregmentacija velik je problem platforme, koji bi Project Treble mogao riješiti sa Oreo-om
Android Oreo

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

U zadnjih nekoliko godina Google izbacuje nove verzije svojeg Android operativnog sustava na godišnjoj razini. Tako jer 2014. godine izašao Android 5.0 Lollipop, 2015. Android 6.0 Marshmallow, 2016. godine je izašao Android 7.0 Nougat dok je ove godine predstavljan Android 8.0 Oreo koji je dostupan na Pixel i Nexus uređajima, te polako počinje biti dostupan i na uređajima ostalih proizvođača.

Međutim, za razliku od macOS-a, iOS-a i Windowsa, čije nove verzija u relativno kratko vrijeme dospiju na većinu uređaja, kod Android-a svaki proizvođač se posebno brine o nadogradnjama za svoje uređaje, pa će tako Google izbaciti nadogradnju samo za svoje modele, Sony za Xperia liniju, Samsung za Galaxy liniju i tako dalje. Zbog takvog koncepta nadogradnji ogroman broj modela ne dobiva redovite zakrpe i nadogradnje, sa većinom njih koji više niti ne dobivaju nadogradnje. Prema istraživanju Dan Luu-a na njegovoj stranici, preko milijardu Android uređaja radi na zastarjeloj verziji operativnog sustava, s time da s vremenom sve više uređaja radi na starijoj verziji Androida i neće biti podržano sa novim funkcionalnostima, što smanjuje motivaciju programera da koriste nove tehnologije dostupne na najnovijim Android verzijama.

Ovakvu informaciju podržava i nova lista korištenih verzija Android operativnih sustava koju izdaje Google.

Čak 5 verzija Androida ima značajan udio na tržištu
Čak 5 verzija Androida ima značajan udio na tržištu

Ovdje je vidljivo da gotovo dvije trećine svih Android uređaja pogoni Android 5 Lollipop i Android 6 Marshmallow, operativni sustavi koji su izašli pred gotovo 3 godine što prilično očito govori o fragmentaciji Androida koja izgleda sve više nagriza ovaj najpopularniji operativni sustav. Android 7.0 Nougat, koji je na tržištu preko godinu dana, tek je ovaj mjesec prešao jednu petinu udjela na tržištu. Najnovija verzija 8.0 Oreo tek je na 0,3 posto uređaja. Iako će taj postotak početi rasti s vremenom, činjenica je da je iOS 11, koji je izašao u rujnu pred 4 mjeseca, već sada na preko polovice svih iOS uređaja.

Čak je i Windows 10 Creators Update nadogradnja u pola godine stigla na gotovo tri četvrtine računala sa tim operativnim sustavom:

Windows Creators Update
Windows Creators Update

Google, Android, ali i proizvođači Android uređaja i dalje trebaju napraviti jako puno posla kako bi poboljšali stanje Android nadogradnji. Sa uređajima koji su sve jači i brži, sve manje ljude mijenja pametne telefone na godišnjoj bazi. Galaxy S4, koji je izašao pred gotovo pola desetljeća, još uvijek je dovoljno dobar za osnovne radnje slanja poruka i surfanja po news portalima, i takvi kupci nemaju motivaciju kupiti novi uređaj sve dok se ne pokvari. S druge strane, iPhone 5S, koji je također izašao u 2013. godini, dobio je nadogradnju na najnoviji iOS11.1.

iOS11 je već na preko pola Appleovih mobilnih uređaja
iOS11 je već na preko pola Appleovih mobilnih uređaja

U vrijeme KRACK-ova, Blueborne-ova, sigurnosnih propusta i ransomware-a, sigurnost i nadogradnje nikad nisu bile bitnije. I izgleda da to svi znaju osim Google-a.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1