NOVOSTI

Surfanje na mobilnom webu može biti puno bolje

Aplikacija dana: Brave – brz i siguran web pretraživač sa ad-blockerom

Web stranice često imaju bezbrojne reklame koje usporavaju učitavanje, troše veliku količinu mobilnih podataka, bespotrebno povećavaju korištenje uređaja i smanjuju trajanje baterije. No, postoji način kako to spriječiti.
Mobilno web pretraživanje

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Po informacijama sa stranice Statista, broj aplikacija koje se nalaze na Google Play Store-u premašio je brojku od 2.8 milijuna. Na drugom je mjestu Apple App Store sa 2,2 milijuna aplikacija, dok je na trećem mjestu Windows Store sa 669 tisuća aplikacija.

Prosječnom korisniku bi se tolika količina aplikacija mogla činiti kao izvrsna stvar, no surova realnost je da velika većina tih aplikacija pati od nekoliko problema:

          Loša kvaliteta – neoptimiziranost, nestabilnost, visoka potrošnja procesora, RAM memorije i/ili baterije

          Neintuitivnost – loše sučelje, reklame koje uzimaju ogroman prostor na ekranu

          Zastarjelost – aplikacije ne podržavaju nove verzije Android OS-a, sučelje koje ne radi na novim ekranima visoke rezolucije

Ovim jednostavnim filtriranjem brojka aplikacija drastično je manja, no alternativa i dalje ima napretek i ponekad je teško odlučiti koju alternativu koristiti. Ovo je prvi članak u seriji koji će se dotaknuti nekih od alternativa aplikacijama koje su korisne, pouzdane, i sa posebnostima koje neke druge, poznatije aplikacije nemaju.

Brave preglednik
Brave preglednik

Brave je pretraživač koji se u zadnje vrijeme isprofilirao kao jedna od ponajboljih alternative Chrome pretraživaču. Iako se osnovni programski kod, kao i sučelje, gotovo pa i ne razlikuju, Brave donosi nativno integrirano blokiranje reklama unutar web stranica. Blokiranjem reklama web stranica se puno brže učita, koristi manje podataka i povećava količinu sadržaja koja se nalazi na ekranu. Ovaj video prilično dobro demonstrira o čemu je riječ:

Osim blokiranja reklama, Brave omogućuje automatsko prebacivanje web stranice sa HTTP na puno sigurniji HTTPS protocol, ukoliko ga web stranica podržava. Korištenjem HTTPS protokola eliminira se velik broj sigurnosnih propusta i napada, uključujući i maliciozne reklame, tako da Brave omogućuje sigurnije pretraživanje Interneta.

Blokiranje stranica moguće je isključiti na određenim web stranicama što je dobra opcija u slučaju ako stranice ima nenametljive reklame, ili kao znak podrške sadržaju koji se tamo generira.

Brave je dostupan na iOS-u, Androidu, Windowsima i macOS-u.

Android – Google Play Store 

iOS – Apple App Store

Windows – https://brave.com/downloads.html

macOS – https://brave.com/downloads.html

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1