NOVOSTI

ARM je predstavio nove modele za buduće procesora

ARM predstavio Cortex-A75 i Cortex-A55 arhitekturu za procesore

Osim pametnih telefona i tableta, ARM ovaj puta očekuje da će se probiti i na tržište prijenosnih računala
Procesor

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

ARM, kompanija koja je osmislila ARM arhitekturu procesora koja pogodni gotovo sve današnje pametne telefone i satove, predstavila je nasljednika Cortex-A73 i Cortex-A53 jezgri. Ostali proizvođači procesora, kao što su Qualcom, Samsung, HiSense i Mediatek, licenciraju dizajn i mogućnosti koje nudi ARM sa svojim Cortex jezgrama te ih implementiraju u svoje Snapdragon, Kirin, MTK i Exynos procesore.

Nasljednici naziva Cortex A-75 i Cortex A-55 prvi su koji sadrže u sebi novu tehnologiju naziva DynimIQ za upravljanje sa više jezgara, što je omogućilo i do 50% veće performanse u odnosu na prethodnika. Osim toga, novopredstavljena arhitektura omogućuje i bolju efikasnost pa tako i potrošnju, no istovremeno proširujući skalabilnost arhitekture koju ARM namjerava predstaviti i u segmentu prijenosnih računala. Uz najave kako će Windows 10 raditi na ARM procesorima sa emulacijom x86 instrukcija, vrlo je lako moguće da ćemo vidjeti prijenosna računala temeljena na ARM procesorima koja pogone punu verziju Windows 10 operativnog sustava. Prednost u odnosu na dosadašnje x86 procesore (od Intela i AMD-a) je u puno boljoj efikasnosti i manjoj potrošnji baterije, pa bi tako prijenosna računala sa autonomijom baterije od 10 sati ili više mogla vrlo lako postati stvarnost.

Uz Cortex-A75, ARM je predstavio i Cortex-A55, slabiju i energetski još efikasniju jezgru koja se koristi u slučaju manje zahtjevni procesa koji se zbivaju u pozadini. Koncept jačih i starijih jezgri već je neko vrijeme prisutan na pametnim telefonima gdje uređaj koristi slabije i štedljivije jezgre kada je zaključan i u stanju pripravnosti, dok jače i rastrošnije jezgre rade kada se koristi neka zahtjevna zadaća, kao što je snimanje u 4K rezoluciji, ili igranje modernih 3D igara.

ARM je najavio da će prvi modeli procesora sa novom arhitekturom biti dostupni na tržištu 2018. godine, pa postoji vjerojatnost da će novi modeli Qualcomovog Snapdragona, ili Apple-ovog A12 procesora biti temeljeni na novoj tehnologiji.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Zbog ogromne potražnje za 3nm čipovima, TSMC proširuje kapacitete i pojačava proizvodnju