Chilica-Pod, uređaj za mjerenje ljutine paprike
U moru svakojakih gadgeta, više ili manje zanimljivih, pojavio se jedan koji bi mogao zainteresirati ljubitelje ljute hrane.
Znanstvenici sa sveučilišta Prince od Sogkla s Tajlanda, izumili su uređaj koji može mjeriti ljutinu paprike, odnosno koncentraciju kapscaina. Za ljutinu u papriki zaslužan je kapsaicin, aktivna supstanca chilija i drugih ljutih biljaka iz roda Capsicum. Ljuta hrana neizostavna je u mnogim svjetskim kuhinjama, pa tako i tajlandskoj.
Ovaj gadget ima zanimljiv naziv, Chilica-Pod. Izrađen je u obliku paprike i priključuje se na pametni telefon putem USB priključka. Da bi sve radilo, potrebno je instalirati pripadajuću mobilnu aplikaciju, a na dnu uređaja nalazi se otvor u koji se umetne uzorak za analizu. Za to služi jednokratni testni papir, na koji se nanosi prethodno pripremljena otopina chili paprike u etanolu.
Ova stvarčica radi vrlo precizno i usporediva je s laboratorijskim mjerenjima. Zasad još nije dostupna za širu primjenu, ali nije isključeno da bi se uskoro mogla pojaviti u prodaji.