NOVOSTI

Tehno trendovi

Deset najvažnijih tehnoloških trendova ovog desetljeća!

Tehnološki trendovi koji su preokrenuli naše živote.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (4 votes)

Vrijeme je da se prisjetimo koje su to kompanije i izumi u sferi mobilnih tehnologija obilježili proteklo desetljeće.

10. Uber, Lyft i Airbnb

Usluge poput Uber, Lyft i Airbnb-a omogućile su vožnju i pronalaženje mjesta za boravak lakše i jeftinije nego ikad. Ove aplikacije su pokazale važnost pametnih telefona u punom smislu.

Do kraja ovog desetljeća Airbnb je imao više popisa soba od svih raspoloživih soba u pet najboljih svjetskih hotelskih lanaca zajedno, a Uber i Lyft dali su 65% više vožnji nego što su taksiji vozili u New Yorku.

9. AirPods i smrt priključka za slušalice

Jedna od najvećih kontroverzi 2016 godine bila je odluka Applea da izbaci 3,5mm utor za slušalice na iPhoneu 7. Namjera im je bila pridobiti korisnike da koriste bežične slušalice. Iako je u početku bili dosta negodovanja, korisnici su prihvatili AirPods slušalice, koje su ove godine prodane u 50 milijuna jedinica.

8. Amazon Echo i Alexa

Amazon Echo bluetooth zvučnik u početku je bio tek osrednji zvučnik u obliku konzerve Pringles, i tada je imao rudimentarne mogućnosti. Vremenom je postao manji i jako dobro prihvaćen. Alexa govorni asistent postao je pravi fenomen  i potaknuo konkurenciju da stvori vlastite govorne asistente. Alexa je zapravo softver ili asistent koji sluša i odgovara te svaki dan ima sve više sposobnosti povezivanja s ostalim uređajima i naredbi koje razumije i na njih odgovara ili ih izvršava.

7. Apple Watch i “eksplozija” nosivih uređaja

Apple je 2015 godine predstavio prvi Apple Watch. Iako u početku nije shvaćen ozbiljno, već u roku dvije godine pokrenuo je lavinu i postao najprodavaniji nosivi uređaj, a i danas je uvjerljivo vodeći. Fitbit, Garmin i Suunto više su se posvetili fitnes satovima, a Google je 2013 godine predstavio Google Glass.

6. Tesla

Tesla definitivno zaslužuje biti na ovoj listi. Unatoč skromnoj prodaji, ovaj proizvođač automobila gurnuo je naprijed razvoj električnih vozila i automobila za samostalnu vožnju više od bilo kojeg svjetskog gigantskog proizvođača automobila  i potaknuo je gotovo sve da udvostruče vlastite napore.

5. Korištenje tehnologije za borbu protiv tehnologije

Konačno postajemo svjesni da smo robovi tehnologije. Provodimo previše vremena za ekranima pametnih telefona, računala i TV-a. Ipak, nije sve tako loše. Neki uređaji mogu biti korisni i natjerati nas da se više krećemo, jedemo bolje i bolje spavamo. Fitnes trackeri broje kalorije, prate nam spavanje, pomažu nam u vježbanju i na taj način podižu kvalitetu života.

4. TV na drugačiji način

Streaming servisi poput Netflixa, You Tubea, HBO-a i Hulu-a dali su nam jednostavan pristup velikom broju sadržaja, pa snimanje i download sadržaja sve više gube smisao.

3. Cloud i umjetna inteligencija

Spremanje podataka u “oblak” i umjetna inteligencija (AI) su  tehnologije koje se pojavljuju u potrošačkim proizvodima kao što su Dropbox, Apple iCloud, Microsoft OneDrive, Amazon Alexa ili Google Assistant i postale su apsolutno nezamjenjive. Bez ovih tehnologija, naši uređaji bi bili manje pametni i manje zabavni.

2. iPad, Chromebook i nova era PC-a

2010 godine Steve Jobs predstavio je prvi iPad, novu kategoriju uređaja koji će ljude povezati na nov, inovativan i zabavan način. iPad i Chromebook zamijenili su mnogima stolna računala, a pametni telefoni i tableti mnogima su jedino računalo u kući. Kako dolazimo do kraja desetljeća, naša računala svake godine poprimaju sve više i više karakteristika naših mobilnih uređaja.

1. 4G LTE- Svijet na dlanu

HTC Thunderbolt bio je prvi komercijalno dostupan 4G telefon na svijetu i pokazao nam mogućnosti brzog prijenosa podataka. Iskustvo 4G kojeg smo prvi put vidjeli na Thunderboltu dovelo je do toga da je pametni telefon postao središnji dio naše svakodnevice tijekom desetljeća. I zato postoji toliko entuzijazma da će skok na  5G oblikovati desetljeće ispred.

Via

5/5 - (4 votes)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Meta u Hrvatskoj uvela pretplatu za korištenje Facebooka bez reklama