NOVOSTI

Google Play Store drama

Play trgovina i dalje bez konzistentne kontrole kvalitete

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Iako se Google prije samo tjedan dana hvalio kako su u 2017. suzbili velik broj malicioznih i prevarantskih aplikacija s Google Play Storea, jučer su se ponovno našli u centru velike medijske drame.

U svojim podacima navode kako su u 2017. godini suzbili čitavih 700.000 aplikacija koje su na neki način kršili uvjete korištenja njihove platforme za distribuciju, od čega je gotovo 99% bilo detektirano putem automatskih algoritama.

Korisnik MartinVanBallin jučer je na Redditu objavio poveznicu do aplikacije koja je očiti klon VLC playera za Android, ali s umetnutim reklamama. Ostatak aplikacije ostao je u potpunosti isti.

Kako se radi o open source i slobodnom programu, dopušteno je raditi modifikacije i objaviti svoju inačicu, ali autori ove “nove” aplikacije nisu priložili GPL licencu niti objavili modificirani kod. Također, poslužitelj reklama koji su koristili je vlasničko rješenje, što je također u izravnom prekršaju GPL licence. Osim kršenja GPL licence, aplikacija je koristila ikonicu popularnog Windows Media Classica i ime “321 Media Player Classic”, što ju stavlja u kategoriju “copycat” aplikacije kakve na Google Play Storeu nisu dopuštene. Aplikacija je prije Redditovog otkrića nakupila gotovo 10 milijuna instalacija i imala ocjenu 4.5/5. Naravno, za većinu recenzija je bilo očito da su lažne.

Na temi se oglasio i VideoLANov predsjednik koji je naveo da su problematičnu aplikaciju više puta prijavili, ali da Google ništa nije poduzeo. Nakon što je ova tema privukla pažnju nekih većih online medija i nakon što su ju korisnici preplavili negativnim ocjenama i recenzijama, aplikacija je prije nekoliko sati ipak uklonjena s trgovine.

Loša kvaliteta kontrole aplikacija (321 Media Player Classic nije jedini ilegalni klon VLC playera, ima ih na desetke) na Play Trgovini jedan je od posljednjih većih razloga zašto Android i dan danas prati reputacija inferiornosti u odnosu na iOS, tako da se nadamo da će se Google ipak trgnuti i ubuduće učiniti pravu stvar i prije nego ih se na to prisili.

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1