NOVOSTI

Nevolje po Facebook

Facebook trenutno prolazi najgori medijski udar otkako postoji

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Pratite li imalo vijesti o društvenim mrežama i tehnologijama, možda ste već vidjeli ogromnu dramu u kojoj se našao Facebook.

O čemu se radi? Ukratko, Facebook je u 2015. godini putem svojih API-ja developerima Facebook aplikacija dopuštao skupljanje ogromne količine podataka o korisnicima, što je uključivalo čak i liste prijatelja i sve njihove podatke.

Tvrtka Global Science Research zloupotrijebila je ovu moć putem svoje aplikacije “Personality Quiz” koja je na vrhuncu popularnosti imala preko 270 tisuća korisnika. Svi koji su ispunili ovaj kviz dopustili su GRS-u pristup  svojem profilu, listi prijatelja i svim njihovim podacima, tako da se  procjenjuje da su ukupno sakupili podatke od oko 50 milijuna Facebook korisnika.

Global Science Research je potom prodao skupljene podatke drugoj tvrtki – Cambridge Analytica, koja je kasnije vodila kampanju trenutačnog predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa.

Facebook je saznao za transakciju tih podataka i suspendirao kviz, Cambridge Analyticu i Global Science Research i sve njihove korisničke račune te onemogućio buduće skupljanje podataka o korisnicima na taj način.

Također su zahtijevali da se do tada skupljene podatke obriše, na što su od CA dobili potvrdu da podataka više nema.

Ovdje dolazimo do jučerašnjeg dana kada je Christopher Wylie, zaposlenik Cambridge Analytice, izašao u javnost s informacijom da podaci ne samo da nisu izbrisani, već se naveliko koriste u oglašavanju i vođenju kampanja za koje su zaduženi.

Facebook ovdje nije izravno odgovoran za curenje podataka niti su oni sami počinili išta ilegalno, ali mnogi ih i dalje smatraju odgovornima zbog nemarnog postupanja  s korisničkim podacima, pogotovo kada su to podaci koji mogu mijenjati rezultate izbora i javno mnijenje. Facebooku je zbog ovih vijesti danas opala vrijednost dionica, a vjerujemo da će biti i drugih posljedica.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1