NOVOSTI

EPI

Novo europsko superračunalo dobiva SiPearl procesor

EuroHPC exascale superračunalo JUPITER pokretat će procesor razvijen u Europi.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (3 votes)

Europska procesorska inicijativa EPI, projekt s 30 partnera iz 10 europskih zemalja, čiji je cilj učiniti EU neovisnom u tehnologijama HPC čipova i HPC infrastrukturama, objavila je da je jedan od njezinih ključnih partnera, Eviden,  tvrtka Atos Grupe  koja je vodeća u naprednom računalstvu, kao dio konzorcija zajedno s ParTecom, njemačkom tvrtkom za modularna superračunala, dobila ugovor s EuroHPC-om za isporuku prvog Exascale superračunala u Europi, nazvanog JUPITER.

Također su objavili da će tvrtka SiPearl, još jedan ključni partner EPI-ja, za JUPITER osigurati svoj potpuno novi procesor Rhea1, prvi europski procesor posvećen HPC-u s iznimno visokom propusnošću memorije.

Ovo je velika prekretnica za SiPearl i EPI u ispunjavanju misije Europske unije da osigura europski suverenitet kroz povratak procesorskih tehnologija visokih performansi i niske potrošnje u Europu. Doprinijet će razvoju visokopreciznih modela složenih sustava i aplikacija umjetne inteligencije za rješavanje strateških, znanstvenih, industrijskih i ekoloških izazova s ​​niskim ugljičnim otiskom.

JUPITER će se sastojati od dvije particije, visoko skalabilnog GPU ubrzanog Booster modula i Cluster modula opće namjene s procesorima visoke propusnosti memorije. Modul clustera opće namjene temeljit će se na SiPearlovom procesoru prve generacije, Rhea1. Koristeći Arm Neoverse TM V1platformu, Rhea1 karakterizira vrlo visoka memorijska širina pojasa, izvanredne računalne performanse i učinkovitost za neusporediv Byte/Flop omjer.

Pomoći će Jupiteru u pokretanju složenih simulacija i aplikacija umjetne inteligencije za rješavanje strateških, znanstvenih, industrijskih i ekoloških izazova s ​​niskim ugljičnim otiskom. Rhea1 će biti dostupna 2024. godine.

“SiPearl sa zadovoljstvom sudjeluje u ovom prvom europskom exascale superračunalu. Ovo je veliko postignuće za nas i veselimo se suradnji s Jülichom, Evidenom i ParTecom, našim partnerima iz EuroHPC ekosustava. San o europskom stroju koji prelazi prag exaflopsa s europskim procesorom se ostvaruje ”, izjavio je Philippe Notton, izvršni direktor i osnivač SiPearla.

EPI

5/5 - (3 votes)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Qualcomm priznaje: Snapdragon 6s Gen3 je tek malo nadograđeni Snapdragon 695