NOVOSTI

Odgođena kontroverzna EU Uredba o autorskim pravima

Iduće glasovanje u rujnu

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Zastupnici Europskog parlamenta glasovanjem su privremeno odbacili prijedlog kontroverzne Uredbe o autorskim pravima na digitalnom tržištu. Dva su članka ove Uredbe, 11 i 13, izuzetno problematična i mogla bi uništiti internet kakav poznajemo.

Članak 11 uvodi pojam “poreza na linkove” koji u osnovi znači da (primjerice) Facebook neće smjeti dopustiti objavljivanje linkova na portale i stranice bez da prethodno plati i dobije dopuštenje. U samom tekstu nije najjasnije što se sve smatra linkom i kada se ovaj porez treba primijeniti i platiti.

Kako god bilo,  giganti poput Facebooka će si to još i moći priuštiti, a nije ni za odbaciti da će portali pristati na besplatne licence Facebooku i Googleu jer si danas malo tko može dopustiti neprisutnost na tim platformama.

Ostali, manji, internetski portali mogli bi se naći u ozbiljnim problemima jer ovaj članak ne radi razliku između ukradenog sadržaja i onog koji je imenovan, citiran i ispravno povezan s izvorom. Ovisno o interpretaciji, više nećete moći citirati ni Wikipediju.

Članak 13 pogodit će apsolutno sve korisnike interneta jer predlaže uvođenje nadzornog sustava koji će skenirati svaki tekst, sliku, video ili audio koji negdje objavljujete i uspoređivati ga s bazom podataka autorski zaštićenih materijala te vam zabraniti objavu.

Ne samo da bi takav glomazni sustav bio gotovo nemoguć za implementirati (osim možda na razini internet service providera), upitno je i koliko bi si platformi moglo priuštiti financijski i vremenski trošak pregledavanja svakog komadića multimedije koji se objavljuje. Također, ovdje se ignoriraju “fair use” i ostali slučajevi u kojima je zaštićeni sadržaj dozvoljeno objaviti.

UN-ov stručnjak za slobodu govora u poduljem je dokumentu naglasio da ovaj članak izravno ugrožava temeljna ljudska prava privatnosti i slobode govora.

Sve u svemu, ovi su članci očito složeni i podržani od strane ljudi kojima internet nije previše drag i/ili jasan i imali smo sreće što je Uredba odbačena. Nažalost, priča nije gotova i iduće glasovanje slijedi u rujnu, a rezultati prošlog su bili dovoljno blizu (318 protiv, 278 za, uz 31 suzdržanih) tako da je internet i dalje u opasnosti.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1