NOVOSTI

Qualcomm Snapdragon 855 unijeti će novi život u flagshipe

Snapdragon 855

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (2 votes)

Dugo se smatralo da će novi procesor imati i novi naziv, točnije Snapdragon 8150. No, pokazalo se kako je to interni naziv te će u javnost ipak izaći kao Snapdragon 855.

Nova generacija procesora

Qualcomm je i zadnji od većih proizvođača flagship mobilnih SoC-ova koji izlazi sa modelom štampanim na TSMC-ovom novom 7nm litografijskom procesu. Apple je već zadivio sa svojim A12 i A12X Bionic čipovima, dok je Huawei, naravno uz obećanja da će biti najbolji, drugi izašao na tržište sa Kirinom 980 i nešto lošijim rezultatima. Qualcommov Snapdragon 855 tako je treći te prema njihovim najavama, očekuju i višestruko bolje performanse od konkurencije.

Naravno, kako to i inače bude, procurili su detaljniji podaci ali i prve usporedbe na sintetičkim testovima. Prije svega, bitno je napomenuti kako se i puno piše o Snapdragonovom X50 5G čipu koji će se povezivati i na istoimenu mrežu. No, ta mogućnost neće biti integrirana u sam SoC, već će to biti LTE X24 čip. X50 modem kompatibilan je sa procesorom, no proizvođače, te tim putem i kupce će koštati ekstra.

Performanse Snapdragon 855 SoC-a

Snapdragon 855, osim novih jezgri, ima i druge dijelove posvećene određenim zadacima koji postaju sve atraktivniji u industriji, kao marketinški izrazi, ali i atraktivna tehnologija. Tako je najavljen i NPU (Neural Processing Unit) koji bi trebao ubrzati AI obradu podataka i do tri puta u usporedbi sa prijašnjim procesorom. Zatim, specijalni Vision Engine se također spominje, za obradu i povećanje funkcionalnosti kamere, tehnologiju kakvu sada već duže vrijeme možemo vidjeti na Googleovim Pixel telefonima.

Od procesora, praktički su potvrđene tri razine jezgara, Gold Plus jezgra maksimalnih performansi za jedan thread (do 2,84 GHz), zatim tri Gold jezgre visokih performansi (do 2,42 GHz) te standardne četiri jezgre niskih performansi za uštedu energije (do 1,78 GHz).

Dobro je i znati da Qualcommovi čipseti sa X50 procesorom neće koristiti čisto 5G mrežu jer antene koje koriste mogu iskoristiti manji domet te će pokrivenost, dok se tehnologija ne raširi, biti limitirana. Tako da će 5G raditi u sinergiji sa 4G u svakom trenutku, kako veza ne bi pucala ovisno o vašoj udaljenosti od tornja.

Qualcomm je također izjavio kako će novi procesor biti do 2x brži od Kirina 980 te značajno brži od A12 Bionic čipa, no točno polje u kojem su te performanse toliko bolje nije precizirano. Vjerojatno misle na NPU procesore jer su prvi rezultati performansi pokazali kako je čip prilično brz, no ne do tih razmjera.

Samsung Galaxy S10+

Zadnji leak povezuje se sa novim Samsungovim flagship uređajem koji je pronađen u Antutu bazi podataka jer ga je netko testirao iz Kine i uploadao rezultat. Sada znamo i da je Snapdragon nešto bolji i od nadolazećeg Exynos procesora, a pobjedio je i Kirin 980 SoC sa 343k bodova naprema 309k bodova.

Snapdragon 855

 

 

5/5 - (2 votes)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
ByteDance izgledno neće prodati TikTok američkoj tvrtki