NOVOSTI

Novi procesor od Qualcomma

Snapdragon 845 – umjetna inteligencija i nikad bolji video na mobitelima

Snapdragon 845 predstavlja fokus na umjetnu inteligenciju i bolje fotografske mogućnosti

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Qualcomm, jedan od najvećih proizvođača procesora za mobilne telefone i tablete, najavio je nasljednika svoje high-end linije procesora koji su obilježili neke od najboljih pametnih telefona ove godine. Snapdragon 845 nasljednik je popularne 835 serije koja se našla u većini mobilnih telefona visoke klase, uključujući i Google Pixel 2, HTC U11, Sony Xperia XZ Premium i LG V30. Snapdragon 845 zapravo sadržava u sebi nekoliko procesora gdje svaki od njih ima neku specifičnu ulogu. Specijalizirani čipovi omogućuju bolje performanse u određenim scenarijima, ali i manju potrošnju energije pa je tako Qualcomm odlučio uz centralni procesor implementirati i ISP (image signal procesor), DSP (digital signal procesor), radio za WiFi, Bluetooth i 4G, dok kao novost 845 serije je i SPU (secure processing unit), procesor namijenjen zaštiti informacija kao što su otisak prsta, sken zjenice oka, PIN-ovi i mobilne kreditne kartice.

Novi pametni telefoni će također biti u mogućnosti snimati video visokog dinamičnog ranga (HDR) u 4K rezoluciji, kao i FullHD video u slow-motionu, točnije u 240 sličica u sekundi.

Novi procesor digitalnog signala omogućuje još brže i bolje prepoznavanje objekata na fotografijama, pa će tako biti moguće odrediti što se nalazi na fotografiji i izvlačiti tagovi koji se mogu pretraživati. Tako će primjerice upisivanjem riječi „oblak“ mobitel moći prikazati sve slike na kojima je prepoznao automobil.

Što se samih performansi tiče, novi Snapdragon 845 posjeduje 8 jezgri, gdje su 4 brže jezgre temeljene na Cortex A75 arhitekturi frekvencije 2,8 gigaherca, dok su 4 sporije jezgre temeljene na Cortex A55 arhitekturi. Sporije jezgre su i energetsku puno učinkovitije te služe za obavljanje jednostavnijeg i manje zahtjevnog rada, kao što je sinkroniziranje notifikacija u pozadini, ili tijekom pisanja zabilješki.

Novi grafički procesor je Adreno 630 za kojeg Qualcomm tvrdi da je 30 posto brži i 30 posto energetski efikasniji od prijašnje generacije. I dok na papiru do zvuči dobro, novi pametni telefoni sa izduženim ekranima sadrže veće rezolucije koje su zahtjevnije za prikazivanje, dok modeli sa vrlo brzim osvježavanjem ekrana (kao što je Razer Phone sa svojih 120 herca ekranom) bez problema će baciti na koljena i takav grafički procesor. Isto tako, dodatna snaga potrebna je i za prikaz sadržaja u virtualnoj stvarnosti, još jednom segmentu na kojeg je Qualcomm obraćao dodatan fokus.

Qualcomm je na svojoj konferenciji pričao o nasljedniku 4G mreže, maštovitog naziva 5G, no za sada je ipak još uvijek fokus na poboljšanju 4G mreže pa tako modem u Snapdragonu 845 podržava brzine do 1200 megabita u sekundi (gdje ćemo biti sretni ako doživimo jednu desetinu u realnim uvjetima), dok je Bluetooth verzija 5.0 usredotočena na bolji rad bežičnih slušalica, pošto 3.5 milimetarski utor za slušalice sve više postaje stvar prošlosti.

Pametni telefoni sa novim procesorom očekuju se u 2018. godini kada će proizvođači poput Sony-ja, Nokie, HTC-a i ostalih predstaviti svoje modele pogonjene ovim procesorom.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Tehnološki rat se nastavlja! Apple i Qualcomm zbog kineskih sankcija jako puno gube