NOVOSTI

Tjedan dana uz Android Go

Provjerili smo kroz tjedan dana korištenja koliko Android Go operativni sustav i telefon iz nižeg segmenta mogu ponuditi

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Jedan od ključnih problema Googleovog mobilnog operativnog sustava je njegova zahtjevnost. Aplikacije rastu iz dana u dan, stoga proizvođači moraju mnogo ulagati u sve jači hardver kako bi utažili Androidovu hardversku žeđ. Google je na tržište izbacio Android Go, alternativu svom operativnom sustavu koja ima mnogo niže hardverske zahtjeve te je namijenjena uređajima nižeg cjenovnog razreda, a mi smo s njom proveli tjedan dana.

Android se dugo borio s problemima vezanih uz optimizaciju, a prije svega par godina bilo je nepisano pravilo da je za kvalitetno iskustvo korištenja Androida potrebno investirati u flagship uređaj. Android je uvelike napredovao na području optimizacije te je danas i na uređajima srednjeg segmenta moguće iskoristiti puni potencijal ovog moćnog sustava. No što kada odemo dublje i zaronimo u niži segment? Je li moguće dobiti kvalitetno iskustvo korištenja Androida na povoljnim uređajima ili je Android čak i u svojoj olakšanoj verziji nespreman za povoljni hardver? Odbacili smo svoj flagship telefon i tjedan dana koristili uređaj koji pogoni Android Go.

Android Go: je pravi Android koji može pokrenuti sve Android aplikacije, no uz to ima podršku za posebno prilagođene i optimizirane Go verzije aplikacija

Testni uređaj koji smo odabrali je Cubot J3, jednostavan telefon niske cijene koji pogoni Android 8,1 Go. Ovaj smo uređaj odabrali jer je dostupan na mnogim prodajnim mjestima i najveće su šanse da ćete pri kupnji naići upravo na njega. Ovaj telefon ničime se ne ističe iz mase, no isto možemo reći za sve telefone koji koriste Android Go i upravo je to ono što ih definira – činjenica da su najosnovniji pametni telefoni koje možete kupiti.

Početak korištenja Androida Go

Cubot J3 u osnovi je klasičan Android pametni telefon te neće iznenaditi nikoga tko je upoznat s modernim pametnim telefonima. Ubacite svoju SIM karticu i možete krenuti u avanturu korištenja Androida Go. Ono što vam je potrebno jest Google račun jer, kao i klasični Android, Android Go koristi Google račun za integraciju s većinom usluga. Jednom kada se prijavite preporučamo da provjerite jesu li dostupna ažuriranja operativnog sustava, što kod nas nije bio slučaj.

Aplikacije u Google Play trgovini s oznakom Go Edition najbolje će raditi s ovim operativnim sustavom, iako će neke pomalo gušiti slabašan hardver telefona

Jednom kada ste ažurirali sustav (ili par sekundi gledali u tužni zaslon s natpisom „No updates found“), vrijeme je da ažurirate aplikacije u Play Storeu. Kad ste ažurirali aplikacije, spremni ste za početak rada.

Operativni sustav Oreo Go

Android 8,1 Oreo Go Edition izgleda kao klasični Android 8,1 Oreo. Sučelje je identično i lako se navigirati istim ako ste upoznati s Androidom. Međutim, promjene su napravljene „ispod kože“ i upravo one čine Go Edition posebnim. No nemojte se zavarati. Android Go nije poput Windowsa 10S, operativnog sustava koji je olakšan tako što mu je podrška limitirana samo na aplikacije s Windows Storea. Android Go je pravi Android koji može pokrenuti sve Android aplikacije, no uz to ima podršku za Go verzije aplikacija. Go aplikacije ograničene su na Googleove proizvode poput Maps, Gmail i YouTube.

Android 8,1– Oreo Go Edition izgleda kao klasični Android 8,1 Oreo. Sučelje je identično i lako se navigirati istim ako ste upoznati s Androidom

Ove aplikacije su pojednostavljene i zato uzimaju minimalnu količinu prostora, što im omogućava da funkcioniraju na uređajima sa slabom hardverskom konfiguracijom. Problem je što Go aplikacije ne rade osobito brzo na uređajima za koje su dizajnirane i ne pružaju mnogo bolje iskustvo pri korištenju u odnosu na klasične aplikacije. Android Go je dobra ideja, no uređaji koji pokreću ovaj olakšani sustav jednostavno su preslabi da bi pružili kvalitetno iskustvo korištenja. Svi Android Go uređaji imaju samo 1GB radne memorije, što je jednostavno premalo za moderni operativni sustav, čak i ako je isti olakšan kao Android Go.

Maps Go navigacija

Smatramo kako je GPS navigacija jedan od najkorisnijih aspekata pametnih telefona. Više nismo vezani za skupe zasebne uređaje koji imaju samo jednu funkcionalnost te kada bismo po istoj cijeni mogli dobiti uređaj koji uz navigaciju ima mnoge druge mogućnosti, to bi bilo odlično. Maps Go je dobra alternativa punoj verziji aplikacije, no za mogućnost navigacije potrebno je preuzeti dodatnu Navigation for Google Maps Go aplikaciju koja vam omogućava navigaciju u stvarnom vremenu.

Maps Go– je dobra alternativa, no potrebno je preuzeti dodatnu Navigation for Google Maps Go aplikaciju koja vam omogućava navigaciju u stvarnom vremenu

Ovaj tandem aplikacija posao navigiranja odrađuje sasvim solidno, stoga nismo imali problema pri pronalasku željene destinacije. Cubot J3 ima GPS koji vas neće oduševiti preciznošću, no za potrebe osnovne navigacije je sasvim dovoljno precizan. Ako ste koristili navigaciju na flagship uređajima prije tri-četiri godine, iskustvo navigiranja uz Cubot J3 bit će vam vrlo poznato.

Fotografija

Cubot J3 ima stražnju kameru sa senzorom rezolucije 8 megapiksela. Najbolje što možemo reći za ovu kameru je da ima relativno brz autofokus, no po ovoj cijeni nismo niti očekivali bolje. Trebate li nešto zabilježiti na brzinu, kamera Cubota J3 će vam poslužiti, no ne očekujte da ćete fotografijama napravljenim ovim uređajem uhvatiti mnogo detalja.

Kamera na Android Go telefonima je dobra onoliko koliko su kvalitetni senzori i objektivi, pa softver kamere tu ne može previše učiniti obzirom da se radi o jako jeftinim uređajima

Prednja kamera je tu tek toliko da se može reći da postoji, može poslužiti za potrebe video poziva, no performanse fotografiranja su uistinu loše. Ponavljamo kako po ovoj cijeni nismo očekivali ništa bolje jer je ovo uređaj vrlo niske cijene i moramo imati realna očekivanja.

Multimedija na Androidu Go

Tijekom našeg sedmodnvenog druženja s Cubotom J3 pogledali smo na njemu mnogo YouTube videozapisa te moramo reći da je YouTube Go prilično dobra aplikacija koja odlično imitira sučelje i mogućnosti pune verzije. Performanse tijekom korištenja nisu idealne, sučelje često ima spor odaziv, no sam video playback je vrlo dobar te nismo primijetili ispuštanje frameova, što nas je ugodno iznenadilo. Ono što nas nije ugodno iznenadilo je TFT zaslon Cubota J3 koji ima jako uske kutove gledanja. Ako imate mogućnost, svakako preporučamo da odaberete uređaj s IPS zaslonom jer TFT zaslon ima vrlo negativan utjecaj na iskustvo konzumacije multimedijskog sadržaja.

Gaming na Android Go uređajima

Igranje na pametnim telefonima omiljena je aktivnost brojnih korisnika, osobito djece čiji bi prvi pametni telefoni mogli biti upravo oni s Androidom Go. Na moderne 3D naslove možete zaboraviti u startu jer su daleko van dosega performansi čipseta ovih telefona. No za igranje jednostavnijih 2D naslova i starih 3D naslova Android Go uređaji vrlo su dobar izbor.

Igranje: Na moderne 3D naslove možete zaboraviti u startu jer su daleko van dosega performansi čipseta ovih telefona, no za igranje jednostavnijih 2D naslova i starih 3D igara Android Go uređaji će savršeno poslužiti

Igrali smo Battle Text, Angry Birds 2 i N.O.V.A. kako bismo vidjeli na koji se način Cubot J3 nosi s različitim naslovima. N.O.V.A. još uvijek dobro izgleda, a iako je jedan od najstarijih FPS naslova na Androidu i na Cubotu J3, izvodi se uz vrlo kratke padove u framerateu. Ugodno smo iznenađeni gaming performansama ovog telefona i nadamo se da će u mogućnosti neke od igara dobiti i posebnu Android Go verziju kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal ovih uređaja.

Cubot J3 ima bateriju kapaciteta 2000 miliamper-sati, što na papiru izgleda mizerno, no u praksi je J3 bez problema izdržao cjelodnevno korištenje. Budući da je opremljen energetski učinkovitim hardverom, autonomija je sasvim zadovoljavajuća, no ako ste vrlo zahtjevan korisnik, na tržištu postoje Android Go uređaji s baterijama dvostruko većeg kapaciteta koje će zadovoljiti vaše potrebe. Međutim, za prosječnog korisnika Cubot J3 nudi sasvim dobru autonomiju.

Koji Android Go uređaj odabrati?

Iako je izbor Android Go uređaja na našem tržištu ograničen, odabrali smo tri najbolja. Razlike u performansama između Android Go uređaja su minimalne, no neki detalji izdvajaju određene uređaje. Prvi je onaj koji smo i mi odabrali – Cubot J3. Glavna prednost ovog uređaja je njegova dostupnost na brojnim prodajnim mjestima. Mana mu je zaslon koji ima vrlo uske kutove gledanja, no ako vam isti ne smeta i uređaj vam treba što prije, Cubot J3 je odličan izbor. Naš drugi izbor je Nokia 2.1 koja ima nešto bolji čipset, mnogo bolji HD IPS zaslon, bateriju kapaciteta 4000mAh s brzim punjenjem i mogućnost nadogradnje na Android 9,0 Pie Go Edition. Posljednji uređaj koji bismo odabrali je Xiaomi Redmi Go, njihov prvi uređaj na Androidu Go. Specifikacijama je gotovo identičan Nokiji 2.1 uz manju bateriju, no prednost mu je što je jedan od najnovijih Android Go uređaja na našem tržištu. Xiaomi ima vrlo kvalitetnu softversku podršku za svoje uređaje i ako želite uređaj koji će dugo primati sigurnosne zakrpe, Redmi Go je idealan izbor.

Zaključak

Android Go odlična je ideja koja je izvedena pomalo traljavo, za što možemo dijelom kriviti sam Google, no i proizvođače uređaja. Ono što telefonima koji koriste olakšanu verziju Androida treba jest dodatni gigabajt memorije kako bi se iskoristio potencijal ovih uređaja. Također, neke od Go verzija aplikacije ne razlikuju se dovoljno od svojih punih verzija da opravdaju svoje postojanje. Iako Android Go nije savršen, njegovi problemi nisu nepremostivi i nadamo se kako će Google nastaviti s razvojem svog operativnog sustava te kako neće završiti kao još jedan proizvod od kojega su odustali u samom startu. Ako vam treba osnovni pametni telefon, uređaji koje pokreću Android Go odličan su izbor. Naše druženje s Androidom Go bilo je kratko, no tijekom istog vidjeli smo veliki potencijal za ovaj operativni sustav i nadamo se da će isti s vremenom biti ostvaren.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1