NOVOSTI

Apple WWDC

Predstavljen iOS 11 kojeg ćete vidjeti u jesen na novom iPhoneu

Apple je na godišnjoj developerskoj konferenciji WWDC predstavio hardverske i softverske novitete. Naravno, novi iPhone 8 nismo niti očekivali.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Kao najavu novog iPhonea 8, koji će biti predstavljen u rujnu, Apple je predstavio novu verziju operativnog sustava iOS11. Beta je već dostupna pa ako ste beta tester onda ćete moći uživo na svojem iPhoneu ili iPadu vidjeti sve novitete. A noviteti su brojni.

Prethodna verzija iOS 10 nalazi se na 86 posto uređaja, objavio je s osmijehom na licu Tim Cook aludirajući na Android koji u verziji 7 Nougat ima samo 7 posto uređaja.

Augmented reality u igrama i aplikacijama je najavljena što znači da u jesen možemo očekivati velike novitete po ovom pitanju.

Apple je odlučio uvesti nove formate snimanja fotografija i videa pa će HEVC zamijeniti H.264 kodiranje, a razlog je kvalitetnije komprimiranje podataka. Objavili su na WWDC-u da se u svijetu dnevno snimi milijardu fotografija. Stižu live fotografije koje će se moći postaviti na ekran da se prikazuju u beskonačnost, kao gif-ovi odnosno loop-ovi.

Live Photos

Svakako je velika novost, koja će obradovati sve one koji često mijenjaju iPhone s novim modelom, mogućnost da sve SMS i MMS poruke budu sinkronizirane na iCloudu pa više ne moramo razmišljati kako s prethodnog iPhonea prebaciti poruke na novi. Apple je najavio da će poruke biti komprimirane kako bi zauzimale što manje prostora na iCloudu. Znamo da postoje korisnici koji imaju čak na desetke tisuća poruka u svojim telefonima, i uredno ih čuvaju.

Kontrolni centar
Informacije i obavijesti na zaključanom ekranu

Apple je kontrolni centar odlučio centralizirati na samo jednoj stranici pa ćete nakon instalacije iOS 11 verzije na svoj uređaj imati i novodizajnirane ikone, uz prozračan dizajn. Centar za obavijesti je spojen s Lock screenom te će se na ekranu moći vidjeti i prethodne obavijesti.

Apple Pay

Apple Pay se od sada može koristiti i za plaćanje preko eBaya pa ako pronađete neki proizvod koji vam se sviđa moći ćete ga platiti na ovaj način, ali samo u određenim zemljama, a ne i u Hrvatskoj. Razmjena novca će biti moguća i putem iMessage poruka.

Siri

Siri postaje sve pametnija tako da neće svim korisnicima, za recimo identičan upit, dati i isti odgovor jer će pratiti što radi vlasnik telefona. Apple je objavio podatak da se Siri koristi na 375 milijuna uređaja u cijelom svijetu, a podržana je na 21 jezik. Ono što je novo vezano uz Siri su i različiti tonovi izgovora kako bi prirodnije izgovor zvučao. Najveća novost svakako je mogućnost konverzacije putem Siri s drugom osobom koja ne zna vaš jezik, a Siri će sve prevoditi. Radi se o beta funkcionalnosti, a dostupna je samo za nekoliko svjetskih jezika. Zgodno je što će Siri, ako recimo imate više različitih Appleovih uređaja s istim računom koji podržavaju Siri, koristiti isti način komunikacije na svim tim uređajima te neće morati učiti navike svakog od uređaja.

Prednja kamera davat će prirodnije tonove kože, stižu novi filtri za klasičniji look, a nova generacija kompresije fotografija (HEIF – High Efficiency Image Format) donijet će istu kvalitetu kao prije, ali za upola manju veličinu podataka.

App Store će biti redizajniran u potpunosti, a stići će dnevne priče (daily stories), novost je dedicirani Games tab.

Ukoliko ne volite da vas ometaju telefonski pozivi dok upravljate vozilom, razveselit će vas nova funkcija Ne smetaj (Do Not Disturb) – iPhone će znati kada se vozite pa ako vas netko pokuša nazvati ili poslati vam poruku automatski će dobiti obavijest da vozite i da se ne možete javiti.

Novosti na iOS 11 zahvatile su još i Mape, Apple Music, novosti, bit će moguće brže tipkanje te tipkanje s jednom rukom dok u drugoj recimo držite kavu, automatski setup…

Apple je predstavio još novosti – Apple Watch će dobiti watchOS 4, stiže novi macOS pod nazivom High Sierra, novi uređaji su Apple iPad Pro s 10,5-inčnim ekranom te HomePod zvučnik s cijenom od 349 USD (prodaja zvučnika u SAD-u počinje u prosincu 2017, dok će u drugim zemljama prodaja početi tek u 2018. godini).

5/5 - (1 vote)

KomentirajApple je na WWDC-u predstavio novi iOS 11.

Novosti:
-novi formati snimanja fotografija i videa
-sinkronizacija poruka na iCloudu
-kontrolni centar na samo jednoj stranici
-centar za obavijesti spojen s Lock screenom
-Apple Pay plaćanje na Ebayu
-Siri postaje pametnija
-redizajn App Storea
-Ne smetaj, telefon neće primati dolazne pozive i poruke tijekom vožnje

Detaljnije na: http://www.mobil.hr/apple/predstavlj...novom-iphoneu/ 06-06-2017 10:13
Meni nove aplikacije, kao Store, i Messages, bacaju na Zune 06-06-2017 17:29
Novo al na androidu vec postoji ohoho toga. Moraju skopirati sve to da budu u toku. Jos da stave theme store a ne da su svi mobovi isti, uzimam i ja iphone 07-06-2017 09:03
Na novi softver nije moguće nadograditi modele 5, 5C i sve starije od njih. Ukida se podrška za 32-bitne procesore... 07-06-2017 21:54
Konacno fast scrolling u safariju. Nevjerojatno!! 16-09-2017 14:38
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
iPhone SE 4 koristit će kineski OLED zaslon