NOVOSTI

Apple će vjerojatno sljedeće godine predstaviti iPhone sa OLED ekranom

Apple s LG-em investira u izradu OLED ekrana

Očekuje se drastičan porast korištenja OLED panela u pametnim telefonima u sljedećih nekoliko godina
Apple iPhone

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

OLED ekrani, jedan od zaštitnih znakova Samsungove linije pametnih telefona, uskoro bi mogli postati sastavni dio Apple-ovog iPhone pametnog telefona. Prema informacijama sa The Investora, Apple je odlučio investirati 2,7 miljarde dolara u LG Display, tvrtku kćerku LG-a koja je zadužena za izradu ekrana za pametne telefone i televizore. U cijenu je uključeno i isporučivanje 45 tisuća OLED panela mjesečno u 2019. godini, što bi mogao biti indikativan znak da će buduća generacija iPhone-a umjesto IPS ekrana koristiti OLED ekran.

Iako se partnerstvo čini kao gotov posao, Apple i dalje pregovara sa Samsungom kao drugim ponuđačem OLED ekrana, jer je velika vjerojatnost da LG neće biti u stanju proizvesti dovoljan broj OLED ekrana u dovoljno kratko vrijeme.

Osim Apple-a, i Google je odlučio investirati 900 milijuna dolara u LG kako bi također proizveo OLED ekrane za buduće pametne uređaje. Iako nedostaje više informacija o čemu je riječ, pretpostavlja se da je u pitanju nasljednih Pixel linije, ali za 2018. godinu.

LED vs OLED
LED vs OLED

OLED ekrani imaju nekoliko prednosti, ali i mana naspram tradicionalnih IPS ekrana. OLED nudi tanje ekrane jer ne postoji potreba za pozadinskih osvjetljenjem jer se svaki piksel osvjetljava posebno. Zbog toga je također moguće u potpunosti ugasiti pojedine piksele, što omogućuje prikaz potpune crne boje, ali i uštedu energije, pogotovo na tamnijih pozadinama.

Međutim, jedna od najvećih mana OLED tehnologije je takozvani „burn-in“ gdje u slučaju statičnog prikaza neke slike, ta slika ostane „umemorirana“ na ekranu čak i nakon promjene boja, ili čak gašenja ekrana. U nekim težim slučajevima burn-in je ostao trajan te stvara problem ukoliko se neki elementi pojavljuju česti, i na dulje vrijeme (primjerice, tipkovnica, ili sučelje navigacije nakon nekoliko sati korištenja).

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
iPhone SE 4 koristit će kineski OLED zaslon