NOVOSTI

Google najavio “Chat”

Chat je najnoviji pokušaj unificiranja dopisivanja na Android uređajima

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Google je u posljednjih nekoliko godina lansirao i ugasio gotovo nevjerojatan broj aplikacija za dopisivanje. Google Talk, Huddle, Spaces, Buzz, Hangouts, Allo, Duo…

Osim neprežaljenog Google Talka i koliko-toliko popularnih Hangoutsa koji su sada usmjereni k poslovnim korisnicima, ostale su aplikacije uglavnom prošle ispod radara i nisu privukle značajan broj korisnika. Zato ne čudi (previše!) da je Google najavio obustavu daljnjeg razvoja Alloa i preusmjerio developere na idući projekt.

Umjesto kreiranja novog protokola za dopisivanje, Google se odlučio fokusirati na popravak već postojećeg, točnije SMS-a.

Kako je SMS poprilično ograničen i ne može se nositi s modernim chat aplikacijama, Google sugerira zamjenu zastarjelog SMS-a novim Rich Communication Servicesima (RCS).

RCS podržava video pozive, slanje slika i videozapisa, audio pozive, grupno dopisivanje i sve što očekujemo od modernog i zrelog chat servisa.

Problem je u tome što RCS nije Googleov servis već ga moraju prihvatiti i implementirati sami operateri, a i proizvođači mobitela moraju u svoje SMS aplikacije dodati podršku za RCS, tako da je Googleova glavna misija nagovoriti sve ostale da podrže ovaj novi standard koji bi potom bio dostupan svima korisnicima Android uređaja, dok bi se SMS koristio samo kao rezervna opcija za slučaj da nečija mreža ne podržava RCS. “Chat”, dakle, neće biti jedna aplikacija već nadogradnja kompletne SMS infrastrukture na novi standard.

Iako ideja zvuči obećavajuće, treba uzeti u obzir tromost tržišta i nevoljko prihvaćanje novih standarda, tako da bi do realizacije ovog plana mogle proći i godine (zapravo, već jesu).

Za više informacija o ovom projektu pročitajte opširni članak na The Verge.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
VIDI odabrao Top 50 hrvatskih mobilnih aplikacija za 2024