NOVOSTI

Huawei – pregled ključnih događanja

Tko je sve prekinuo suradnju s kineskim gigantom i zašto

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

U proteklih mjesec dana drugi najveći proizvođač pametnih telefona je u središtu pažnje javnosti. Razlog tome je prekid suradnje Huaweija s američkim tvrtkama do kojega je došlo zbog trgovinskog rada između Kine i SAD-a. U unakrsnoj paljbi Huawei je stavljen na crnu listu tvrtki s kojima američke tvrtke ne smiju poslovati čime je Huawei stavljen u vrlo nepovoljan položaj. U nastavku donosimo pregled ključnih događanja u proteklih mjesec dana.

Priprema za gubitak pristupa Androidu

Rast tenzija između Kine i SAD-a natjerao je brojne kineske tvrtke da se pripreme na najgore. The South China Morning Post objavio je kako Huawei već neko vrijeme razvija vlastiti operativni sustav kao alternativu Androidu. Detalji o operativnom sustavu nisu poznati no pretpostavlja se kako će novi OS imati podršku za Android aplikacije.

Prvi val

Google

Prvi i najveći udarac Huaweiju došao je u obliku ograničavanja pristupa Androidu. Pošto je Android open-source sustav, Huawei nije izgubio pristup istom no izgubio je mogućnost izravne suradnje s Googleom. Iako i dalje ima pristup Androidu, Huawei ne smije isti distribuirati s Googleovim uslugama poput Play Storea ili Gmaila što je velik problem jer većina korisnika Androida ovisi upravo o tim uslugama. Ove usluge korisnici mogu instalirati sami, no ova opcija nije prihvatljiva većini korisnika koji očekuju da će im sve Googleove usluge biti predinstalirane. Nije poznato kako će Huawei nastaviti s podrškom postojećih uređaja, odnosno hoće li nastaviti raditi na Androidu unutar AOSP-a ili će potražiti alternativni način podrške. Ograničavanje podrške odgođeno je za 90 dana kako bi Huawei mogao nastaviti isporučivati uređaje dok se ne raščisti situacija oko njihove daljnje suradnje.

Intel, Qualcomm, Xilinx i Broadcom

Uz Google dodatna četiri velika američka proizvođača su najavila prekid suradnje s Huaweijem. Qualcomm svojim čipsetima oprema neke od Huaweijevih i Honorovih modela te je za iste prekid suradnje s Qualcommom smrtna kazna. Xilinx i Broadcom su giganti u proizvodnji poluvodičke i tehnologije mrežne infrastrukture i prekid suradnje s njima stavlja Huawei u nezgodan položaj na tržištu mrežne opreme a osobito na području 5G infrastrukture koja je trenutno u izgradnji na globalnoj razini. Intel je važan za Huaweijeva prijenosna računala, čija je proizvodnja nemoguća bez Intelovih mobilnih procesora, a isto vrijedi i za AMD koji je također američka kompanija te stoga ne smije surađivati s Huaweijem. Huawei je najavio kako su unaprijed kupili tromjesečne zalihe Intelovih proizvoda kako bi mogli nastaviti proizvodnju računala.

Drugi val

Panasonic

Iako je Panasonic japanska tvrtka odlučili su slijediti američke tvrtke i 23. svibnja poslali internu obavijest o obustavi isporuke proizvoda Huaweiju. Priču su ubrzo promijenili te 26. svibnja objavili da će održati djelomičnu suradnju s Huaweijem te im isporučivati proizvode koji nisu dijelom razloga za stavljanje Huaweija na crnu listu.

ARM

Ako ste upoznati s čipsetima koje proizvodi Huaweijev HiSilicon, znate da isti koriste Arm-ove Cortex jezgre i Mali grafičke procesore. Arm je britanska tvrtka no mnogi njihovi proizvodi sadrže tehnologije koje su razvijene u SAD-u i stoga ih Arm ne može isporučivati Huaweiju. Zbog ovoga Huawei više ne može sam proizvoditi čipsete baziranje na Arm tehnologijama unutar HiSilicona.

Vodafone i EE

Veliki britanski operateri Vodafone i EE su iz svoje ponude uklonili Huaweijeve 5G uređaje. Razlog za uklanjanje Huawei 5G uređaja nisu naveli no oba operatera su najavili kako će razmotriti mogućnost vraćanja Huaweijevih 5G uređaja u ponudu jednom kada se slegne prašina oko Huaweijeve trenutne situacije.

Microsoft

Huaweijeva prijenosna računala primila su dodatni udarac kroz prekid Huaweijeve suradnje s Microsoftom, tvrtkom koja svojim Windows operativnim sustavom oprema Huaweijeva računala. Huawei u budućnosti ne smije isporučivati svoja računala s Windows OS-om te će ga korisnici morati sami instalirati.

Huaweijev odgovor

Huaweijev osnivač Ren Zhengfei izjavio je “Američke kompanije dijele istu sudbinu kao i Huawei. Svi smo mi dio tržišne ekonomije.” čime je implicirao da će i američki proizvođači ostvariti velike gubitke prekidom suradnje. Ren Zhengfei također je izjavio kako razumije da tvrtke koje su s njima prekinule suradnju samo slijede zakon te da ih ne krivi za njihove postupke.

Na području hardvera, Huawei je proizvodnju čipseta nastavio suradnjom s tajvanskim TSMC-om, jednim od najvećih proizvođača poluvodičkih tehnologija. TSMC proizvodi čipsete za Apple i stoga ne sumnjamo da će zadovoljiti visoke standarde na koje je Huawei navikao. Ono što ostaje upitno je proizvodna cijena, jer je Huawei ostvario velike uštede proizvodnjom vlastitih čipseta.

Sa softverske strane Huawei je najavio svoj novi OS kodnog imena Hongmeng. Ovaj OS je dugo u razvoju i na tržištu bi se trebao pojaviti krajem ove godine a najkasnije na proljeće 2020. godine. Ovaj OS će imati podršku za Android aplikacije i vlastitu trgovinu aplikacijama. Prema posljednjim leakovima komercijalno ime ovog sustava je ARK OS. Industrijski stručnjaci pretpostavljaju da je baziran na AOSP-u što je Huaweiju omogućilo da u relativno kratkom roku razvije novi sustav s podrškom za Android aplikacije. Google je na popis uređaja koji će biti dijelom Android Q beta programa vratio Huawei Mate 20 Pro te će se isti sigurno zadržati na popisu do kraja tromjesečnog sporazuma između Googlea i Huaweija.

Ovo je sve što trenutno znamo, Huawei se nije izjasnio na koji će način i do kada podržavati trenutne uređaje te kako planiraju isporučivati uređaje u budućnosti. Ono što vam preporučamo je da ostanete mirni i ne prodajete svoje uređaje u panici. Koje god rješenje Huawei razvije, sigurni smo da će nastaviti podršku svojih uređaja te da će uspjeti zadržati svoj položaj na tržištu do kraja godine.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1