NOVOSTI

Sljedeća verzija Androida

Ovo su novosti koje će donijeti Android O

Google priprema sljedeću verziju Androida koja stiže pod oznakom O. Što će donijeti korisnicima?

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

Google će uskoro omogućiti developersku verziju Androida O, s tim da nije poznato hoće li novi Android imati oznaku 8 ili će se pod oznakom 7 nalaziti nova verzija. beta verzija u svakom slučaju nije javno dostupna, ali se ipak može skinuti ručno i isprobati na Googleovim uređajima Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 5X, Nexus 6P i Nexus Player.

Krajem godine bi Android O trebao biti dostupan, a postoje pretpostavke da će nakon Nougata stići oznaka Oreo (ili Oatmeal cookie). Detaljnije će se znati nakon Googleove I/O konferencije koja će se održati u svibnju. Glavne novosti bi trebale biti bolje iskorištavanje baterije, više kontrola notifikacija te slika-u-slici za telefone i tablete. Inače, do početka ožujka 2017. samo je 2,8% korisnika Androida imalo instaliranu verziju Nougat dok je 85% korisnika na prethodnim verzijama – Marshmallow, Lollipop and KitKat. Podsjetnik da je KitKat predstavljen u 2013. godini. Za usporedbu, 79% korisnika Appleovog iOS-a je na posljednjoj verziji iOS10.

Novosti u Androidu O:

1. Duže trajanje baterije
Nakon što je Doze ponuđen u Androidima Marschmallow i Nougat, verzija O bi trebala ići u smjeru još boljeg iskorištavanja trajanja baterije dok se telefon ne koristi te dok aplikacije nisu u aktivnom modu. Android O će ograničiti što pojedina aplikacija može raditi dok je u praznom hodu, kad se telefon ne koristi (na primjer, isključivanje prijenosa podataka i ažuriranja, lokacijskih usluga).

2. Veća kontrola notifikacija
Uz „Notification channels“ bit ćete u mogućnosti prilagoditi određene kategorije notifikacija koje daju aplikacije te na taj način blokirati neke manje korisne obavijesti kako biste dobivali samo najbitnije obavijesti. O verzija Androida će programerima omogućiti da promijene boju pozadine obavijesti, što je zgodno kad se prikazuje više različitih obavijesti. Postojat će opcija utišavanja nekih obavijesti i njihovog kasnijeg vraćanja.

3. Slika u slici
Android O omogućit će da u malom prozoru na ekranu gledamo video neke video aplikacije dok se po izborniku krećemo i koristimo neke druge aplikacije. Na primjer, dok gledamo YouTube ili Netflix film moći ćemo pregledavati emailove, pozvati Uber vozilo itd. Naravno, prikazani umanjeni video bit će sitan na ekranu, ali to je ipak bolje nego da možda pauziramo video dok nešto drugo paralelno želimo obaviti na ekranu telefona. Ova opcija (picture-in-picture) do sada je bila dostupna na Android TV.

4. Prilagodljive ikone
Napredni korisnici Androida često koriste vlastite dizajne operativnog sustava – mijenjaju izgled i oblik ikona. Novost u Androidu O će biti upravo ta mogućnost. Developeri će moći unaprijed za svoje aplikacije omogućiti da korisnik promijeni oblik ikone (okrugli, zaobljeni, kvadratni).

5. Poboljšana kvaliteta zvuka
S obzirom da spajanje slušalica preko 3,5 mm utora postaje sve češće iznimka na novim mobitelima, korisnici se sve više odlučuju za Bluetooth povezivanje. Vrlo je bitno da sve prati dobra kvaliteta zvuka pri bežičnom prijenosu zvuka s telefona na slušalice. Android O bi trebao integrirati „visoko-kvalitetni Bluetooth audio kodek“ kako bi se povećala kvaliteta bežične reprodukcije zvuka, a obol će dati Sonyjeva LDAC tehnologija kako bi se omogućila Hi-Res Audio reprodukcija. Navodno je Sony glavni partner uz koji će stići više od 30 poboljšanja te više od 250 ispravki bugova.

6. Bolje automatsko popunjavanje podataka
Google će uvesti novi poboljšani način automatskog popunjavanja podataka – na primjer AutoFill API kod unosa korisničkih imena lozinki te aplikacija za spremanje podataka jer neki korisnici koriste aplikacije koje upravljaju njihovim lozinkama i za pohranu osobnih podataka na telefonima. Bit će dovoljno samo krenuti unositi podatke pa će se automatski povući puni podaci, kako ne bismo morali unositi više puta iste podatke.

7. Podrška za višestruke ekrane
Multidisplay podrška je nešto što će cijeniti napredni korisnici koji putem ekrana daljinski pristupaju nekim drugim uređajima. Zvuči zanimljivo i vrlo korisno pa ćete se recimo moći spojiti na bakin mobitel jer je baka na svojem mobitelu nešto krivo napravila i ne može pronaći ikonu na početnom ekranu za pristup YouTubeu.

8. Poboljšanje unosa preko tipkovnice
Android O omogućit će razvojnim programerima (developerima) poboljšanje same tipkovnice, kroz praktičnije navigiranje kako bi se lakše koristile razne aplikacije i igre.

 

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
iPhone 16 generacija donosi još tanje okvire oko zaslona