NOVOSTI

HDM Global širi portfolio modela pametnih telefona

HMD preuzeo prava na brand “Asha”

Uz "Nokia" brend, izgleda da ćemo uskoro vidjeti i "Asha" brend na tržištu
Nokia Asha 500

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (1 vote)

HMD Global, kompanija koja stoji iza poznatog “Nokia” branda, registrirala je pravo na korištenje nekadašnje serije ne-pametnih telefona, Nokia „Asha“.

Prije nego se Microsoft riješio Nokijinog imena i mobilne divizije, uz Lumia seriju postojala je i serija telefona bez pametnog operativnog sustava naziva „Asha“. Modeli iz te serije nisu pogonjeni Android ili nekim drugim naprednim operativnim sustavom, pa su tako modeli iz te serije podržavali osnovne funkcionalnosti ekrana osjetljivih na dodir, ali sa izrazito ograničenim mogućnostima i funkcionalnostima. Izbor i broj aplikacija također je bio izrazito limitiran pa su Asha modeli u većini slučajeva podržavali samo osnovne verzije najpopularnijih društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter, dok je podrška za messaging servise također bila vrlo štura, pa je tako jedino Whatsapp nudio službenu aplikaciju za Asha seriju, koja je bila pogonjena Nokia S40 serijom OS-a, čije ime je prije mnogo godina značilo puno većem broju ljudi 🙂

Nokia Asha 300
Nokia Asha 300

Asha je bila popularna u vrijeme kada su pametni telefoni još uvijek bili prilično nepristupačni i skupi, te dok sučelje i aplikacije nisu dostigle nivo pouzdanosti i dostupnosti koji su dostigle sad. Za relativno nisku cijenu kupac je dobio pouzdan uređaj predvidljivih performansi, i sa osnovnim funkcionalnostima koje su prekrivale većinu potreba. Pad cijene pametnih telefona ugrozio je tržište naprednih „glupih“ telefona tako da je danas prilična rijetkost nabasati na novi uređaj takve vrste u dućanu.

HMD Global zakupio je mogućnost korištenja Asha brenda na pametnim telefonima barem do 2021. godine. Glasine navode da će HMD global koristiti Asha ime za vrlo pristupačne uređaje pogonjene Android Go operativnim sustavom, koji je specifično dizajniran za uređaje ograničenih hardverskih performansi, uključujući i količinu memorije od tek 512 megabajta RAM-a. Android Go temeljen je na najnovijoj Android 8.1 Oreo verziji, te HMD Global već neko vrijeme radi na uređaju koji će vrtiti Android Go, a to je Nokia 1. Očekuje se više informacija pa čak i neki modeli iz Asha serije tijekom ove godine, vjerojatno za tržišta u razvoju.

Nokia Asha 503
Nokia Asha 503

Izvor:

Ured Europske Unije za intelektualno vlasništvo

5/5 - (1 vote)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
HMD priprema povratak Nokia Lumia telefona