TESTOVI

Prvi pogled: Sony Xperia 1

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Sony je na MWC došao sa brojnim uređajima, primarno mobitelima i slušalicama kako bi predstavio novu ponudu za 2019. godinu. Među brojnim novitetima, najzanimljiviji je novi flagship, Sony Xperia 1. Na tržište donosi novi omjer zaslona, jednak onome kakvog bismo vidjeli u kinima sa omjerom strana od 21:9. Sony tvrdi kako je to idealan zaslon za gledanje video sadržaja kao i widescreen gaming.

Dizajn

Sony ima zanimljivo rješenje jer je sam po sebi drugačiji od ostalih proizvođača, a taj je standard nastavio i sa novom generacijom uređaja. S prednje strane tako nalazimo zalon visoke gustoće i rezolucije od 1644 x 3840 piksela. Razlog takve rezolucije je posve novi omjer stranica zaslona od 21:9 koji je, kako Sony tvrdi, idealan za gledanje video sadržaja u originalnom formatu, točnije filmova.

 

Sony Xperia 1

Ekran je također poprilično velik sa 6,5″ te se naravno radi o OLED tehnologiji. Proteže se od dna mobitela do otprilike pola centimetra prije vrha, gdje su se našli svi senzori, selfie kamera te naravno slušalica.

Drugim riječima, ovaj uređaj nema notch, što nam je u neku ruku i dobro došlo za uopće čvrsto držanje mobitela u ruci u horizontalnom načinu rada.

Rub, ili okvir mobitela, proizveden je od aluminija te povezuje dvije staklene strane. Na njemu se nalaze gumbi za kontrolu glasnoće, kao i zaključavanje te je između njih lagano udubljena ravna površina koja ima ulogu senzora otiska prsta.

Ova lokacija je po našem mišljenju vrlo dobra jer eliminira traženje straga i muljanje stakla od kamere, a Sony tako izbjegava staviti senzor ispod ekrana s prednje strane.

Uređaj se naravno puni putem USB-C utora te na sebi nema 3,5 mm audio izlaz.

 

Sony Xperia 1

Stražnja strana dolazi u četiri varijante: Crna, siva bijela i ljubičasta. Prve dvije su za one koji ne žele biti previše upadljivi, no druge dvije svakako će plijeniti poglede zanimljivim bojama.

Vertikalno su po sredini uređaja straga pri vrhu smještene čak tri kamere, znak da se Sony drži u korak sa modernim željama i potrebama svojih kupaca.

Stražnja strana je naravno također staklo, točnije Gorilla Glass 6 koji već ima poznatu otpornost na grebanje i udarce, to jest, bolje nabavite masku za uređaj. Ako zbog ničega drugog, onda kako bi izbjegli neugodan izgled zapacanog stakla.

Kamere

Moramo istaknuti kako se za vrijeme MWC-a nije moglo isprobati uređaje jer, prema Sonyju, softver još nije gotov. No, mali demo mogućnosti kamera bio je prikazan iako je cijela stvar bila “hands-off”.

Prođimo tako kroz hardverske specifikacije koje su zato bile poznate. Selfie kamera, iako se nezna njen točan senzor, ima osam megapiksela standardnog kuta gledanja te podržava HDR kao i snimanje u FullHD rezoluciji brzinom od 30 fps-a. Elektronički (softverski) je stabilizirana što bi trebalo rezultirati solidnim snimkama.

Stražnje kamere zato su prava poslastica. Sve tri su specificirane na 12 megapiksela, no glavna ima veličinu piksela od 1,4 µm, dok su druge dvije veličine od 1 µm.

Glavna kamera ima standardan kut gledanja sa žarišnom točkom od 26 mm, druga je telefoto leća sa žarišnom točkom od 52 mm dok je zadnja ultraširoka sa žarišnom točkom od 16 mm.

 

Sony Xperia 1

Mogućnosti snimanja videa idu do 4K @ 30 fps-a te je on stabiliziran zahvaljujući OIS stabilizaciji na glavnoj i zoom kameri. Ultraširoka kamera nema stabilizaciju. Za držanje fokusa brine se Dual Pixel PDAF sa mogućnošću predviđanja kretanja subjekta.

Tako dolazimo do same prezentacije nove kamere. Iako sami nismo mogli snimati na sajmu, dečki iz Sonyja su na stalku imali uređaj koji je snimao model koji se kretao kroz kadar.

Najzanimljivija nova tehnologija svakako je ona koja dolazi sa Sonyjevih novih Alpha 7 III kamera, a riječ je o autofokusu koji prati oko subjekta tako da će samo oko, to jest lice uvijek biti u fokusu za vrijeme slikanja i snimanja.

 

Sony Xperia 1

Demonstracija je pokazala koliko dobro Sony obavlja taj zadatak te naravno nije promašio niti jednu sliku. Pokreti su odlično snimljeni i u tamnijim scenama bez zamućivanja.

Naravno, vidjeti ćemo kako tehnologija zapravo funkcionira jednom kada uređaj dobijemo na testiranje. Ako je autofokus uistinu dobar kao što nam je pokazano, možda imamo novog voditelja u kvaliteti snimanja fotografija i videa.

Performanse

Kao i ostali flagshipi na sajmu, Sony je u svoj novi uređaj stavio samo najbolje. Tu je Snapdragon 855 sa svojim novim setupom jezgi od 1 + 3+ 4 koje bi trebale ponuditi munjevito brz odaziv na komplicirane zadatke.

Uz Qualcommov čipset dolazi i 6 GB RAM memorije kao i opcija od 64 ili 128 GB interne memorije. Ona je još proširiva MicroSD karticom, službeno do 512 GB.

 

Sony Xperia 1

Nema 5G podršku, no podržava 4G LTE Cat19 brzine, daleko iznad onoga što kod nas možete dobiti trenutno, a i u budućnosti.

Same performanse morati ćemo testirati jednom kada uređaj dođe do Vidilaba, no s obzirom na performanse koje imaju novi čipovi, nekako sumnjamo da bi itko mogao biti nezadovoljan.

Baterija iznosi 3300 mAh što možda nije u korak sa ostalim predstavljenim uređajima, no voljeli bismo ga ipak isprobati prije konačnog komentara, s obzirom da na MWC-u nije bilo moguće doći dalje od screensavera.

string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(9) "prvi_test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(9) "prvi_test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(9) "prvi_test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1